Προ των πυλών η μεταφορά των προσφύγων της Ειδομένης (video)

Αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώνονται προληπτικά στην καταυλισμό της Ειδομένης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή εκκένωση του καταυλισμού και η μεταφορά των προσφύγων στα νέα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 10 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης έχουν ήδη ξεκινήσει για την περιοχή, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχει

και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ που θα ενημερώνει απευθείας το κέντρο επιχειρήσεων του αρχηγείου.

Πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι στόχος της επιχείρησης είναι η αποσυμφόρηση της περιοχής, ενώ βασική προτεραιότητα των αστυνομικών που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι να μην υπάρξει ένταση και βία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι «αύριο Τρίτη ξεκινά, κατά πάσα πιθανότητα, η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους» δήλωσε στο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα σε δέκα μέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Δεν είναι μια κατ εξοχήν αστυνομική ή αστυνομοκεντρική επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία στα οποία θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων.

Οι παραπάνω χώροι έχουν συνολικά χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων.

Δείτε το σχετικό video:

Κομισιόν: Θετική η πρωτοβουλία της Ελλάδας για εκκένωση της Ειδομένης

Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε οτι αυτό γίνεται και σήμερα.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαϊου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία Σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη Σύρους πρόσφυγες. Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Σχετικά με το ζήτημα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την υπογραφή από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγοτάν, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. «Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ενώ όσον αφορά τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Επιτορπή μεριμνά για την πλήρη εφαρμογή τους.

Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «ένας προς έναν» (1:1), επεσήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απριλίου έως σήμερα. Παράλληλα μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280.

Keywords
Τυχαία Θέματα