Προ των πυλών η κατάργηση του νόμου Κατσέλη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη που λήγει στις 31/12/2018.

«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο ο νόμος Κατσέλη είναι προϊόν της κρίσης», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έως στο τέλος του χρόνου.

Όπως

σημείωσε, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου. «Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στον νόμο οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί. Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αυτή.

Όσο για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασίας, ενδεικτικά ανέφερε ότι θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Για το θέμα των συντάξεων, υπογράμμισε ότι περικοπή αυτών δεν συμβάλλει ούτε στη βιωσιμότητα του συστήματος ούτε στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. «Με αυτά τα επιχειρήματα, έχουν πειστεί όσοι θέλουν να πειστούν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν απόψεις και εντός και εκτός Ελλάδας. Πάντα θα υπάρχει μια κυρία Ξαφά που θα θέλει να κοπούν οι συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα