«Πράσινος φως» για τα δημοτικά σχολεία – «Δεν επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες» (video)

Δόθηκε το «πράσινο φως για το άνοιγμα και των δημοτικών σχολείων – οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν, όπως είναι γνωστό τη Δευτέρα (25/05), όπως επανέλαβε και ο Νίκος Χαρδαλιάς – με βάση τα όσα είπε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Υποπτέραρχος και μέλος των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση για την πορεία του νέου κορονοϊού στη χώρα την Κυριακή (24/05). Την ώρα που συνεδριάζει η επιτροπή Υγείας, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθεί και

η κυβέρνηση.

«Η άρση των μέτρων δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες», τόνισε, ακόμα, ο κ. Χατζηγεωργίου. Τι είπε για την εστίαση…Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και γυμναστήρια, πόσο σύντομα θα ανοίξουν…

«Η άρση των μέτρων δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες»

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στην περαιτέρω άρση (4η φάση) των μέτρων και ανέφερε πως τόσο στην εστίαση, όσο και στα ταξίδια δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τις μελέτες που γίνονται σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες», είπε χαρακτηριστικά ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

Τι είπε για τις βλάβες στον πνεύμονα

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου είπε, ακόμα: «Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βλάβες που προκαλεί ο ιός στον πνεύμονα αφορά σε καταστροφή του ενδοθηλίου, τη δημιουργία μικροθρομβώσεων και την δημιουργία παράλληλων αγγείων γύρω από τις κυψελίδες του πνεύμονα.

Τα αποτέλεσματα των ερευνών κατέδειξαν ότι οι βλάβες από τον κορωνοϊό Covid 19 στους πνεύμονες μοιάζουν με τις βλάβες που προκαλούν άλλοι beta κορωνοϊοί (SARS, MERS κλπ.).

Η χρήση υπερυπολογιστών (όπως ο Summit) μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων που αφορούν το μοριακό έλεγχο του ιού».

Για τη χρήση υπερυπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης

Ακολούθως, ανέφερε: «Η χρήση υπερυπολογιστών (όπως ο Summit) μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων που αφορούν το μοριακό έλεγχο του ιού. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ενας συνδυασμού ορθολογισμού, τεχνολογίας και ορθής επιστημονικής προσέγγισης θα συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του Covid 19».

Στην αρχή ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου μίλησε για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως, και αναφέρθηκε στις χώρες που έχουν τους περισσότερους θανάτους και πιο πολλά κρούσματα.  

«Πράσινο φως» για τα δημοτικά σχολεία

Απαντώντας σε ερώτημα για το άνοιγμα των σχολείων, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι πολύ ισχυρά, αλλά «υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, καθώς το Ρ0 έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο».

«Η ζυγαριά τείνει προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων», είπε στη συνέχεια προσθέτοντας πως «όλοι οι συνάδελφοι συνηγορούν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία», και πως αυτήν την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή Υγείας, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθεί και η κυβέρνηση.

«Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για αρκετό καιρό. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν, δεύτερον ότι τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές λόγω του Covid 19. Τρίτον, υπάρχει χαμηλό ποσοστό μεταδοσιμότητας του ιού στα παιδιά. Έτσι, βάζοντας στη ζυγαριά και άλλες παραμέτρους, όπως το ότι είναι αρνητικό να μένουν τα παιδιά στο σπίτι τόσο για πολλούς γονείς, λόγω δουλειάς, όσο και για τα ίδια, αφού μένουν πίσω σε ότι αφορά την εκπαίδευσή τους, συμφωνούμε ότι είναι καλό να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε ακόμα… Οι λοιμωξιολόγοι είχαν πει, άλλωστε, ναι στο άνοιγμα και των δημοτικών σχολείων.    

Για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Για το άνοιγμα της εστίασης

«Αναμενόμενη εξέλιξη και μικροαπόλαυση που είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα πολλών από τους συνανθρώπους μας», χαρακτήρισε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου το άνοιγμα της εστίασης. O ίδιος έσπευσε να τονίσει πως το άνοιγμα των καταστημάτων αυτών «θα πρέπει να γίνει με προσοχή και με λογική».

«Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε στον κόσμο ότι η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά συμμετέχουμε με σύνεση και υπευθυνότητα. Επιτρέπεται, λοιπόν, από αύριο να πάμε στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, κατά προτίμηση, όμως, με την οικογένειά μας και όχι για να συναντηθούμε με μακρινούς γνωστούς ή ανθρώπους που δεν βλεπόμαστε και δεν είμαστε πια μαζί, μιας και στο τραπέζι θα καθόμαστε σχετικά κοντά και χωρίς μάσκα», συνέχισε ο διευθυντής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξάλλου, επισήμανε πως «έχουν τεθεί ικανά όρια για το μέγιστο αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι, ώστε να είναι δυνατή η έξοδος μιας ολόκληρης οικογένειας και να μη μείνει κανένας παραπονεμένος».

Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και γυμναστήρια – Πόσο σύντομα θα ανοίξουν

«Η καλοκαιρία και η χαμηλή υγρασία συμβάλουν στην περαιτέρω άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού», δήλωσε – εξάλλου – ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα γυμναστήρια δεν αποτελούν ίδια περίπτωση με τα ξενοδοχεία, καθώς στα γυμναστήρια οι μεταφορές σταγονιδίων και σωματιδίων είναι πολύ αυξημένες, άρα απαιτείται καλύτερος αερισμός των χώρων αυτών.

Για τους πολίτες που έχουν προβλήματα ακοής

«Η μάσκα μπορεί να αντικατασταθεί από την προσωπίδα, ώστε κωφάλαλοι και βαρύκοοι συμπολίτες μας να μπορούν να επικοινωνούν με τους οικείους τους», ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου.

«Σίγουρα η χρήση της μάσκας είναι κουραστική, ειδικά όταν τη φοράμε συνεχώς για πολλές ώρες», παραδέχθηκε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πρέπει να προβλεφθούν κάποια διαλείμματα μέσα στην εργασία, ώστε να βγάλει κανείς για λίγο τη μάσκα του, αλλά πάντοτε τηρώντας τους κανόνες ορθής χρήσης της».

Κανένας νέος θάνατος, μόλις 2 νέα κρούσματα, 2.878 συνολικά – 19 διασωληνωμένοι

Από εκεί και πέρα δεν υπήρξε νέος θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες από τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα, με βάση την επίσημη ενημέρωση και έτσι συνολικά οι νεκροί παρέμειναν στους 171.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορoνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.878, αφού την Κυριακή (24/05), ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 626 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1635 (56%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 19 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 6 (31.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 100 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους 171 νεκρούς, οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα