«Πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Σεντένο: Ξεκινά η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Τι αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης που εστάλη στο Euroworking Group«Η πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέπει τους Θεσμους να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο»«Μπαίνουμε τώρα στην τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη», λέει ο Σεντένο

«Πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έδωσαν οι Θεσμοί την Παρασκευή, με έκθεση συμμόρφωσης που εστάλη το πρωί στα μέλη του Euroworking Group.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση

για την επένδυση στο Ελληνικό έχει καθαρογραφεί, ενώ όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, αυτοί έχουν ξεκινήσει και έχει αυξηθεί η γεωγραφική κάλυψή τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι έγινε το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης για την Ελλάδα, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.

Τι αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης που εστάλη στο Euroworking Group

Παράλληλα, στην έκθεση συμμόρφωσης που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Καθημερινή» και η οποία εστάλη το πρωί στα μέλη του Euroworking Group, αναφέρεται πως «έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέποντας τους ευρωπαϊκούς Θεσμους να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο».

«Εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά ενώ η ροή εκτέλεσης των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί ενώ η γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης.

«Βάσει των ανωτέρω παρατηρήσεων, το πρόγραμμα του ESM βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με ένα ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα βοηθήσει να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά ενός ποσού που θα βοηθήσει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος», σημειώνεται στην έκθεση συμμόρφωσης.

To κλίμα για τις ελληνικές αρχές ήταν καλό στην ομάδα εργασίας ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Σεντένο: Ξεκινά η διαδικασία εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ.

«Ενημερώθηκα ότι το EwG επιβεβαίωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μάριο Σεντένο, ο νέος επικεφαλής του Eurogroup.

«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τα δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εθνικών κοινοβουλίων. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο β’ μισό του Μαρτίου».

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup «μπαίνουμε τώρα στην τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη.

Το ίδιο και η τεχνική συζήτηση για τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει στην χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη στον καθορισμό του μετά-πρόγραμμα πλαισίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σε ένα εξίσου κανονικό βηματισμό με τους ευρωπαίους εταίρους και να αφήσει πίσω τις ημέρες της κρίσης».

Το ανακοινωθέν

«Τελείωσε προ ολίγου η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου συζητήθηκε η νέα Έκθεση Συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018.

Η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο» αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα