«Πράσινο φως» από Κομισιόν στην Ελλάδα για εκταμίευση 748 εκ. ευρώ από τα ομόλογα

Την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) και την κατάργηση περιθωρίου επιτοκίων, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ εισηγείται η Κομισιόν. Σύμφωνα με την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, «λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, η Ελλάδα

έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις». 

Μια απόφαση που είναι σαφές ότι θα δώσει μια δημοσιονομική ανάσα στη χώρα.

Η έκθεση «ανοίγει το δρόμο» για την εκταμίευση αυτή, είπε προ ολίγου σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι. H έκθεση της Επιτροπής ωστόσο αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη ότι τα ποσά που θα εκταμιεθούν τώρα θα καλύψουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και ότι θα εξεταστεί το φθινόπωρο αν μελλοντικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις.

Φυσικά η έκθεση της Κομισιόν δε είναι σε όλα θετική για την Ελλάδα, όπως άλλωστε έδειξαν και οι πρόσφατες εκτιμήσεις της για την οικονομία, με καλά πληροφορημένες πηγές να υπογραμμίζουν ότι θα υπογραμμίσει τους μεγάλους κινδύνους που προκαλούνται από την αύξηση της ανεργίας, που θα φθάσει φέτος στο 20%, αλλά και το πλήγμα σε ζωτικούς τομείς για την ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι εξαγωγές. 

Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Ωστόσο η αβεβαιότητα στην πρόβλεψη είναι εξαιρετικά μεγάλη και για αυτό το λόγο η πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί το φθινόπωρο.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για την υπο-εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2019. Σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι «ζωτικής σημασίας» για την επιτάχυνση της ανάκαμψης, ασκεί κριτική για την επαναλαμβανόμενη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να πετύχουν τους στόχους του ΠΔΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα