ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ πιθανόν να είναι το επόμενο κέντρο της πανδημίας του κορονοϊού

Όσο η πανδημία του κορονοϊού προχωρά, οι ΗΠΑ φαίνονται όλο και πιο ευάλωτες, με το αποκεντρωμένο σύστημα Υγείας τους να πασχίζει ήδη να κρατηθεί όρθιο. Το 40% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες προέρχονται από τις ΗΠΑ, κάνοντας τον ΠΟΥ να εκφράζει την ανησυχία του πως η χώρα σύντομα θα γίνει το νέο κέντρο του ιού παγκόσμια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε

«πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Όταν η εκπρόσωπος του Οργανισμού ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν το νέο επίκεντρο της επιδημίας, η απάντησή της «πάγωσε» τους πάντες: «Αυτή την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

«Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη έκρηξη, μία έκρηξη που ενισχύεται σε ένταση, πρόσθεσε. Τις τελευταίες 24 ώρες, το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Από αυτά, το 40% αφορά τις ΗΠΑ» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ χρονικά, απολογισμό στις ΗΠΑ, σε μια μέρα (σ.σ. χθες) καταγράφηκαν 33.453 κρούσματα κορονοϊού, μια αύξηση 18.185 κρούσματων σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 199 και ανέρχεται πλέον σε 400.

Ανάμεσα στα κρούσματα είναι και τρία μέλη του Κογκρέσου, ενώ άλλοι 22 βρίσκονται σε καραντίνα. Οι Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ (Κεντάκι), ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ, αλλά και ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπεν Μακάνταμς (Γιούτα) έχουν διαγνωστεί θετικοί στην COVID-19.

«Βάλε τη χώρα σε καραντίνα!»

Μια από τις πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη. Οι αρχές της μεγαλούπολης των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει καθολική καραντίνα σε όλη τη χώρα. Αλλά εκείνος φαίνεται να κάνει… άρνηση και επιμένει ότι κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα «πολύ σύντομα».

Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, με 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, είχε καταγράψει ως χθες Δευτέρα περισσότερα από 12.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα και σχεδόν 100 θανάτους. Συνολικά στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό έχουν πεθάνει 560 άνθρωποι.

Πηγή: ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ πιθανόν να είναι το επόμενο κέντρο της πανδημίας του κορονοϊού - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα