Πόσο πιθανό είναι να «φιλοξενηθούν» πυρηνικά στην Ελλάδα; (εικόνες – video)

Ρεπορτάζ: Αντώνης Ρηγόπουλος

Οι φήμες σχετικά με την πιθανότητα να «φιλοξενηθούν» αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ισχυροποιούνται με αποκορύφωση την διάψευση του ενδεχομένου αυτού από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Ποια είναι όμως η ιστορία των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Συνθήκη Περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων από το 1970 και είναι αναγνωρισμένη ως Μη Πυρηνικό Κράτος (Non Nuclear

Weapon State – NNWS).

Ωστόσο, ήδη από το 1962 η αεροπορική βάση στον Άραξο φιλοξενούσε αμερικανικές πυρηνικές βόμβες ο οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τεχνικής άποψης και από τα αεροσκάφη που είχε την περίοδο εκείνη η πολεμική αεροπορία. Παράλληλα, δόθηκε και μικρός αριθμός πυρηνικών βλημάτων που θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από πυροβόλα σε στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας προς τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα συγκεκριμένα πυρηνικά όπλα απομακρύνθηκαν το 1984 στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Τα πυρηνικά όμως επανήλθαν ύστερα από λιγότερο από μια δεκαετία, καθώς το 1992, οι ΗΠΑ φέρονται να τοποθέτησαν 24 ατομικές βόμβες και πάλι στον Άραξο.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου “Natural Resources Defence Control“, οι τελευταίες από τις συγκεκριμένες βόμβες, τύπου Β61, απομακρύνθηκαν από την ελληνική επικράτεια υπό άκρα μυστικότητα το 2001 όταν ανεστάλη η λειτουργία της συγκεκριμένης ελληνοαμερικανικής μονάδας και μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, μέσω της Ιταλίας.

Ωστόσο η εμπλοκή της Ελλάδας με τον πυρηνικό οπλισμό δεν σταμάτησε εκεί, παρά το γεγονός ότι μετά το 2001 δεν έχει γίνει γνωστή κάποια άλλη «φιλοξενία» τέτοιων συστημάτων. Όπως διαβάζουμε στο onalert.gr «εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ φερεται να έγινε (τουλάχιστον) και τον Δεκέμβριο του 2010 γύρω από τη βάση του Άραξου στην Πελοπόννησο. Η άσκηση αποσκοπούσε στο να δοκιμαστούν τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη».

Σύμφωνα με τα Νέα, «το σενάριο της διήμερης άσκησης-δοκιμής αφορούσε τότε τον έλεγχο των Δικτύων Επικοινωνίας που συνδέουν τις (άδειες) αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλάμβανε δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που είχαν μιλήσει τότε, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών».

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο το ΓΕΕΘΑ, τον Μάρτη του 2014 η βάση του Άραξου πήρε μέρος στη ΝΑΤΟική «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών STEDFAST NERVE II».

πηγή εικόνας: onalert.gr

Γιατί φουντώνουν τώρα οι φήμες για επανατοποθέτηση πυρηνικών όπλων

Οι φήμες για την τοποθέτηση πυρηνικού οπλισμού, παρά το γεγονός ότι έχουν διαψευστεί επισήμως, δεν είναι εντελώς αβάσιμες.

Σήμερα το ΝΑΤΟ διατηρεί πυρηνικές βόμβες σε πέντε χώρες μέλη: το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Συγκεκριμένα στην Τουρκία, υπολογίζεται ότι διατηρούνται από 50 έως και 90 πυρηνικές κεφαλές τύπου Β61 στη στρατιωτική βάση του Iντσιρλίκ.

Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βαίνουν συνεχώς επιδεινούμενες, ιδιαίτερα ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στο οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμά ότι έχει παίξει ρόλο και η αμερικανική πλευρά. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την αποθήκευση των συγκεκριμένων κεφαλών, και βεβαίως η περίπτωση της Ελλάδας δεν τους περνάει αδιάφορη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, «ο ίδιος ο πρ. ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης, έχει επανειλημμένως δηλώσει τελευταία ότι “θα ήταν σοφό” για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση που, ελέω κόντρας με την κυβέρνηση Ερντογάν, εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Ότι “μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές, τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα”».

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τους τελευταίους μήνες γίνονται στη βάση του Άραξου σημαντικές εργασίες εκσυγχρονισμού της ναυτικής βάσης. Σύφωνα με το militaire.gr που επικαλείται άκρως απόρρητο έγγραφο που εστάλη στο ΥΠΕΘΑ «στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου σε νατοϊκή σύσκεψη εξετάστηκαν λεπτομερώς οι εργασίες “εκσυγχρονισμού” της αεροπορικής βάσης στον Άραξο. Μεταξύ των έργων που εξελίσσονται είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση “ειδικών όπλων”». Μάλιστα ο 902.gr δημοσίευσε αεροφωτογραφίες της βάσης υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις που φυλάσσονται πυρηνικά σε βάσεις του εξωτερικού φαίνεται να υπάρχουν και στον Άραξο. Οι ίδιες εικόνες αναμεταδόθηκαν και σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

ΆραξοςΙνστιρλίκBarksdale

Παράλληλα, στη βάση του Άραξου βρέθηκε τον Σεπτέμβριο για κάποιες μέρες και αμερικανικό επιτελείο, το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, «ασχολείται με το F-16 που βγήκε εκτός διαδρόμου και έχει υποστεί καταστροφή και γι’ αυτόν το λόγο είναι εκεί, και μετά θα πάνε να δούνε και ένα F-16 το οποίο έχει καταστραφεί ένα κομμάτι του, στη Σούδα».

Πέραν αυτών, στον συλλογισμό ότι οι σχεδιασμοί δεν είναι εντελώς ανυπόστατοι, προστίθεται το γεγονός ότι μόλις τον Ιανουάριο του 2017, σε ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια του ΟΗΕ, η Ελλάδα ψήφισε εναντίον της ολοκληρωτικής απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, ακολουθώντας τη γραμμή που δόθηκε στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το CNN.gr «από διαρροές αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ, με έγγραφό που διένειμαν στα μέλη του ΝΑΤΟ, προέτρεπαν τους συμμάχους τους να αντιταχθούν στο ψήφισμα και να μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις. Τελικά, η απόφαση ελήφθη με 113 υπέρ, 35 κατά και 13 αποχές.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κάθε περίπτωση «φιλοξενίας» πυρηνικών όπλων σε ελληνικό έδαφος.

«Δεν υπάρχει θέμα πυρηνικών στην Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας πριν περίπου δέκα ημέρες στην τηλεόραση του Αντέννα.

«Η αεροπορική βάση του Άραξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Άραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Άρα, αυτό να είναι καθαρό» δήλωσε από την πλευρά του ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΑΝΥΕΘΑ Δ. ΒΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΞΟΥ (25/9/17)

Posted by Δημήτρης Βίτσας on Montag, 25. September 2017

Πηγές: militaire.gr, cnn.gr, onalert.gr, wikipedia.com, Ριζοσπάστης, ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα