Πώς σχετίζεται το λευκό κρασί με τη ροδόχρου νόσο

Το κόκκινο κρασί δεν είναι το μόνο που επιδεινώνει τη ροδόχρου νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.Ύποπτο είναι και το λευκό κρασί, οι επιστήμονες, όμως, δεν γνωρίζουν πώς συνδέεται με την πρόκληση της διαταραχής.

Εκτός από το κόκκινο κρασί που μπορεί να επιδεινώσει τη ροδόχρου νόσο (ροζάκεια) σε όσους ήδη την έχουν, ύποπτο είναι πλέον και το λευκό κρασί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας και επιδημιολογίας

Γουέν-Τσινγκ Λι του Πανεπιστημίου Μπράουν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 83.000 γυναίκες, από τις οποίες περίπου 5.000 εμφάνισαν για πρώτη φορά ροδόχρου νόσο σε διάστημα 14 ετών και διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες έπιναν λίγο λευκό κρασί (έως ένα ποτήρι την εβδομάδα), είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης ροδόχρου νόσου, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου.

Επίσης όσες γυναίκες έπιναν συχνότερα λευκό κρασί (πάνω από πέντε ποτήρια την εβδομάδα), είχαν 49% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς το λευκό κρασί συνδέεται με την πρόκληση της εν λόγω διαταραχής. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το αλκοόλ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Εκτός από το αλκοόλ, άλλοι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις της ροδόχρου νόσου, είναι το φως του ήλιου, η καφεΐνη, τα καυτερά φαγητά, το καυτό μπάνιο κ.α. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία για τη διαταραχή, παρά μόνο κρέμες και φάρμακα που επιφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα