Πώς σχετίζεται η όσφρηση με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Όσο καλύτερη όσφρηση διατηρεί κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα.Η κοινωνική ζωή των γυναικών σχετίζεται με το πόσο καλή όσφρηση έχει.

H απώλεια της όσφρησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Γιόνας Όλοφσον.

Από τα 1.774 άτομα ηλικίας 40 έως 90 ετών, οι 411 (23%) πέθαναν στη διάρκεια δέκα ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσο καλύτερη όσφρηση

διατηρούσε ένας άνθρωπος, τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα.

Οι άνθρωποι που εμφάνιζαν σχεδόν πλήρη απώλεια της όσφρησης και η απόδοσή τους στα σχετικά τεστ δεν διέφερε από το αν έδιναν απαντήσεις στην τύχη, είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους είχαν κανονική όσφρηση.

Ο δρ Όλοφσον διευκρίνισε ότι η άνοια συνδέεται με την απώλεια όσφρησης, αλλά η νέα μελέτη δείχνει πως ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όποιον έχει χάσει την όσφρησή του, είναι άσχετος με το αν έχει άνοια ή όχι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of American Geriatrics Society».

Εξάλλου, μια δεύτερη μελέτη από ερευνητές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Monell, έδειξε ότι η κοινωνική ζωή μιας γυναίκας σχετίζεται με το πόσο καλή όσφρηση έχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα