Πώς να αντιμετωπίσετε τις εκρήξεις θυμού του παιδιού σας

Οι εκρήξεις θυμού, τα λεγόμενα ξεσπάσματα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην καθημερινότητα ενός νηπίου. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε;

Αντί να προσπαθήσετε να εκλογικεύσετε την κατάσταση, να τιμωρήσετε το παιδί, να του στερήσετε κάποιο παιχνίδι ή κάποια βόλτα για να σταματήσει να συμπεριφέρεται έτσι, δοκιμάστε κάτι πολύ πιο απλό που έχει όμως μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσει: καθίστε δίπλα του και πείτε του ότι αναγνωρίζετε πόσο πολύ στενοχωριέται ή πόσο πολύ έχει θυμώσει, ρωτώντας το παράλληλα αν θέλει να το πάρετε αγκαλιά.

Με αυτόν τον τρόπο θα το

βοηθήσετε να κατανοήσει τα έντονα συναισθήματα που το «πνίγουν» αλλά και να του εξηγήσετε ότι δεν έχετε τις μαγικές λύσεις για όλα, όσο και αν το θέλετε.

Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο αποδέχεστε το κλάμα μέσω του οποίου εκδηλώνει τα αρνητικά συναισθήματά του, αντί να το καταστέλλετε.

Εκτός από τα παραπάνω η προσφορά της αγκαλιάς σας του δείχνει πως είστε εκεί για εκείνο και ότι δεν θεωρείτε ότι η συμπεριφορά του έχει στόχο να σας εκνευρίσει ή να σας πάει κόντρα.

Η στάση σας είναι αυτή που αφήνει χρόνο στο παιδί να αποφορτιστεί, να αποδεχτεί τα συναισθήματά του και να αναζητήσει μόνο του την αγκαλιά σας για να ηρεμήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα