Πώς μια πτήση μπορεί να… «παίξει» με το σώμα σου

Η χρήση του αεροπλάνου ως μέσου μεταφοράς γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη χάρη στη παγκόσμια διείσδυση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

H μεταφορά με αεροπλάνο, είναι γνωστό ότι, αν και είναι από τις ασφαλέστερες, σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα κούρασης για τους επιβάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ταξίδι με αεροπλάνο προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό σειρά μεταβολών σε πολλά επίπεδα, οι οποίες όμως, μπορούν να μετριαστούν εφόσον οι επιβάτες γνωρίζουν τι τις προκαλεί.

Με

αφορμή τη σημαντική αύξηση του αριθμού των επιβατών (εγχώριων και ξένων), γεγονός που επιβεβαιώνουν σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες, συγκεντρώσαμε οκτώ από τις σημαντικότερες μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει μια πτήση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αφυδάτωση

Ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στα αεροπλάνα είναι εξαιρετικά ξηρός επειδή ένα ποσοστό του προέρχεται από έξω από την καμπίνα. Στο ύψος όπου πετούν τα αεροπλάνα η υγρασία είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στο αεροπλάνο να είναι ξηρός. Μέσα στην καμπίνα, το μέσο ποσοστό υγρασίας κυμαίνεται μεταξύ 5% και 35%. Τέτοια ποσοστά υγρασίας συναντώνται συνήθως σε ορισμένες ερήμους.

Η ενυδάτωση πάντως, για όσο διαρκεί το εναέριο ταξίδι μπορεί να προλάβει την αίσθηση κούρασης και τους πονοκεφάλους.

2. Πρησμένα πόδια

Η παρατεταμένη χρονική διάρκεια καθίσματος στην ίδια θέση κάνει το αίμα να συγκεντρώνεται στα πόδια. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι το πρήξιμο των ποδιών. Σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτό μπορεί να αποβεί σοβαρό καθώς μπορούν να δημιουργηθούν θρόμβοι. Πάντως, η λύση στο πρόβλημα είναι η προσπάθεια να κινεί ο επιβάτης τα πόδια του λυγίζοντας και τεντόνοντάς τα, ώστε να κινηθεί το αίμα προς τα πάνω, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα αλλά και να καταπολεμήσει την αίσθηση κούρασης.

3. Έλλειψη γεύσης

Οι τροφές έχουν εντελώς διαφορετική γεύση στον αέρα. Η έλλειψη υγρασίας στεγνώνει τους βλεννογόνους με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητά μας να γευόμαστε τις γεύσεις. Παράλληλα, όσο και αν φαίνεται άσχετο, η ηχορύπανση από τον θόρυβο των κινητήρων του αεροσκάφους μπορεί να μειώσει την ικανότητα να γευόμαστε τη γλυκιά και την αλμυρή γεύση κατά 30%. Ίσως λοιπόν να μη φταίει ο «σεφ» για το ότι συνήθως τα φαγητά στα αεροπλάνα θεωρούνται πιο άγευστα και από εκείνα των νοσοκομείων.

4. Ήλιος με… δόντια

Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η συχνή χρήση των αεροπλάνων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πιλότοι και μέλη πληρωμάτων αεροσκαφών έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης μελανώματος από τον γενικό πληθυσμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι κατά την πτήση είμαστε εκτεθειμένοι σε ισχυρότερες ακτίνες UV, ενώ τα παράθυρα συνήθως δεν παρέχουν αρκετή προστασία από αυτές τις ακτίνες.

5. Φουσκώματα

Η πίεση μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι χαμηλότερη από εκείνη στην οποία είναι συνηθισμένο το ανθρώπινο σώμα. Αυτό κάνει τα αέρια που υπάρχουν μέσα στο σώμα να διαστέλλονται, με αποτέλεσμα οι επιβάτες συχνά να νιώθουν φουσκώματα και κράμπες.

6. Πόνος στα αυτιά

Είναι η πιο προφανής και συνηθισμένη «επίπτωση» που νιώθουν όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Αιτία είναι το γεγονός ότι το αυτί δεν μπορεί να εξισορροπεί γρήγορα τις απότομες αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Έτσι, τη στιγμή που το αεροπλάνο απογειώνεται και η πίεση μέσα στην καμπίνα μειώνεται απότομα, το εσωτερικό του ανθρώπινου αυτιού διατηρεί για ορισμένο χρόνο την πίεση του εδάφους, με αποτέλεσμα τη γνωστή αίσθηση βουλώματος.

Η καλύτερη μέθοδος για να εξισορροπηθεί η πίεση στα αυτιά είναι ο επιβάτης να κλείσει τη μύτη του με τα δάχτυλα και να καταπιεί αρκετές φορές. Αντιθέτως, το κλείσιμο της μύτης με ταυτόχρονο φύσημα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς αυτή είναι η μεθοδος εξίσωσης της πίεσης όταν η εξωτερική πίεση είναι μεγαλύτερη από την εσωτερική. Στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση δηλαδή.

7. Υπνηλία

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που βιώνει το σώμα μας κατά την πτήση οφείλονται στο γεγονός ότι η πίεση μέσα στην καμπίνα προσομοιάζει στην ατμοσφαιρική πίεση σε υψόμετρο 6.000 – 8.000 ποδών. Σε αυτά τα υψόμετρα το αίμα απορροφά μικρότερες ποσότητες οξυγόνου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αίσθηση της υπνηλίας, της ζάλης και γενικότερα της έλλειψης οξύνοιας.

8. Πόνος στα δόντια

Η αλλαγή στην πίεση δεν επηρεάζει μόνο τα αυτιά μας. Η συχνές αλλαγές της πίεσης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας πτήσεις μέσα στην καμπίνα, μπορεί να οδηγήσει στον «εγκλωβισμό» μικρών φυσαλίδων αέρα μέσα στα σφραγίσματα των δοντιών, ή σε σημεία όπου υπάρχει φθορά, με αποτέλεσμα να προκαλείται εξαιρετικά ισχυρός πόνος. Πάντως αυτή η συνέπεια δεν είναι και τόσο συχνή.

Keywords
Τυχαία Θέματα