Πορεία στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς

Πορεία από την πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Εκεί, απ' όπου το Μάρτιο του 1943, αναχωρούσε το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς μεταφέροντας σ' ένα ταξίδι τους περισσότερους Εβραίους της πόλης.

Πλήθος κόσμου με λουλούδια στα χέρια περπάτησε σιωπηλά μέχρι τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό όπου πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων ομιλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, του δημάρχου Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι και του προέδρου της πορείας των ζώντων.

Ο κόσμος άφησε λίγα λουλούδια πάνω στους συρμούς του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού για να θυμίζουν σε όλους αυτήν την μαύρη μέρα.

Από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1943 αναχώρησαν συνολικά 19 τρένα από τη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας πάνω από 45.000 Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ λιγότεροι από 2.000 κατάφεραν να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Χωρίς τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ευρώπης, οι ιστορικοί αμφιβάλλουν εάν οι ναζιστικές δυνάμεις θα κατάφερναν να εκτοπίσουν και να θανατώσουν εκατομμύρια Εβραίων πολιτών. «Συγγνώμη» στα θύματα του Ολοκαυτώματος έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, οι ολλανδικοί και οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα