Ποντάρει στον εγωισμό και ψάχνει «όπλα» στην επίθεση ο Σκουρτόπουλος

Στον εγωισμό των διεθνών, που όπως είπε «έχει ενεργοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ποντάρει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος για νίκη της Εθνικής με +12 επί της Τσεχίας το πρωί της Δευτέρας (9/09, 11:30) στον «τελικό»« πρόκρισης στον 11ο όμιλο της β’ φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σεζνέν. Ο ομοσπονδιακός προπονητής ψάχνει για «όπλα» στην επίθεση, ώστε η εθνική να βρει σκοράρισμα.

«Θέλει προσπάθεια λεπτό με το λεπτό. Είμαστε καλοί στο τρανζίσιον, αλλά πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τον ρυθμό του αγώνα», τόνισε ο Ιωάννης Παπαγιάννης.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος,

μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου για το μεγάλο παιχνίδι με τους Τσέχους, παραδέχθηκε ότι υπάρχει απογοήτευση για τα προηγούμενα ματς και πρόσθεσε: «Κάθε ομάδα έχει τον δικό της προσανατολισμό στην άμυνα. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε πιστοί σε αυτά, στο μεγαλύτερο ποσοστό. Στην επίθεση προσπαθούμε να αλλάξουμε κάπως την κατεύθυνσή μας.

Κακά τα ψέματα, αν δεν βρούμε δεύτερο και τρίτο πόλο στο σκοράρισμα, θα έχουμε πρόβλημα. Δημιουργούμε τις συνθήκες, αλλά πρέπει να είμαστε εύστοχοι».

Αναφερόμενος στην αντίπαλο της Εθνικής, σχολίασε: «Η δημιουργία του Τόμας Σατοράνσκι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της Τσεχίας. Δίνει ενέργει και δημιουργεί για όλους. Ο ψηλός της ομάδας, ο Οντρέι Μπάλβιν, εξαρτάται από τι του δίνει ο Τόμας Σατοράνσκι. Είναι ένας κοντός που πηγαίνει πολύ επιθετικά στο καλάθι μετά το πικ εν ρολ, δεν φοβάται, πηγαίνει μέχρι μέσα για να τελειώσει τη φάση, αν χρειαστεί».

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος στάθηκε επίσης σε δύο στοιχεία, την αυτοπεποίθηση και το επιθετικό ριμπάουντ: «Αυτό που λέω σε όλα τα παιδιά είναι ότι μεγάλο ρόλο παίζει η αυτοπεποίθηση.

Το έχουμε συζητήσει με τα παιδιά. Κάναμε ένα λάθος στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, αυτό μας κυνηγάει. Πρέπει να βρούμε τη λύση μόνοι μας. Μας προβληματίζει μόνο ότι δεν είμαστε εύστοχοι στα ανοιχτά σουτ και σε κάποιες περιπτώσεις διστάζουμε.

Έχουμε στο μυαλό μας τα πάντα, και το καλό και το κακό ξεκίνημα. Αυτά τα βρίσκουμε μέσα στο παιχνίδι. Κοιτάζουμε τον εαυτό μας, τη δουλειά μας και την ετοιμότητα. Εκεί που πρέπει να είμαστε καλοί είναι το επιθετικό ριμπάουντ, να πάμε με δύναμη στην μπάλα για να δημιουργήσουμε τις καταστάσεις να πετύχουμε κάποια εύκολα καλάθια».

Ρωτήθηκε επίσης για τυχόν τροποποιήσεις στον τρόπο παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας, κι αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε σχήματα με τρία γκαρντ: «Αν μου βρείτε τρία γκαρντ, θα τους βάλουμε. Έχουμε τέσσερις περιφερειακούς όλους κι όλους. Ο Κώστας Σλούκας γύρισε από τραυματισμό.

Το καλό είναι ότι πάει διαρκώς καλύτερα, δεν έχει πρόβλημα με το πόδι του. Χρειαζόμαστε το σουτ από μέση απόσταση, όπως παίζουν οι αντίπαλοι ψηλοί. Ο Κώστας σε αυτό είναι top class. Αν αυτά τα σουτ μπουν, αυτόματα θα είναι κερδισμένος κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Θα έχει περισσότερους χώρους», είπε και πρόσθεσε:

«Ο εγωισμός και η προσωπικότητα καθενός έχουν ενεργοποιηθεί στο μάξιμουμ. Κανείς δεν θέλει να φύγει από εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν όλοι, δεν νιώθω κάποια έξτρα πίεση».

Τέλος, επισήμανε ότι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα: «Στην αρχή φοβηθήκαμε για κάτι ρωγμώδες, απλά έχει μια μικρή κάκωση. Αύριο θα είναι κανονικά στο παιχνίδι».

Παπαπέτρου: Θέλει προσπάθεια λεπτό με το λεπτό

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Παπαπέτρου δήλωσε ότι όλοι οι διεθνείς θα πρέπει να παλέψουν από την αρχή έως το τέλος του αγώνα. «Θέλει προσπάθεια λεπτό με το λεπτό. Είμαστε καλοί στο τρανζίσιον, αλλά πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τον ρυθμό του αγώνα», ανέφερε εκτός των άλλων ο διεθνής άσος.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου τόνισε αναλυτικά: «Παίξαμε ήδη έναν τελικό με τη Νέα Ζηλανδία, με την πλάτη στον τοίχο. Το ίδιο πράγμα είναι τώρα. Πρέπει να μπούμε όσο πιο δυνατά γίνεται στο παιχνίδι. Η όποια διαφορά θα έρθει στη διάρκεια του αγώνα, όχι αμέσως. Δεν θα ξεκινήσει ο αγώνας και θα είμαστε αμέσως εκεί που θέλουμε. Θέλει προσπάθεια λεπτό με το λεπτό. Κρατήσαμε αρκετά χαμηλά τις ΗΠΑ. Είναι ένα καλό στοιχείο αυτό. Είχαμε καλό πλάνο.

Δεν βάλαμε όμως τα σουτ, πολλές φορές δεν γυρίσαμε την μπάλα όπως έπρεπε. Πρέπει να δουλεύουμε όλοι για να βρίσκουμε καλά σουτ. Ας ελπίσουμε ότι αύριο θα μπουν τα σουτ. Δεν θα έλεγα ότι ήμασταν άτολμοι. Χάσαμε αρκετά ελεύθερα σουτ, κι εγώ και όλοι. Όταν χάνεις ένα σουτ μετά το άλλο, μετά σκέφτεσαι περισσότερο το επόμενο. Θα παίξουμε με πίεση. Η δουλειά μας είναι αυτή. Να δείξουμε τον χαρακτήρα μας.

Η Τσεχία είναι μια πολύ καλή ομάδα, με τον Τόμας Σατοράνσκι σε ρόλο ηγέτη. Γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, παίζουν πολλά χρόνια μαζί. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι. Παίζουμε όχι μόνο για τη νίκη, αλλά και για τη διαφορά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε. Όχι όμως τη διαφορά από την αρχή, δεν θα αγχωθούμε γι’ αυτό από το πρώτο λεπτό. Έχουμε αναλύσει το παιχνίδι, έχουμε σκεφτεί διάφορα πράγματα. Μακάρι να μην φτάσουμε στο σημείο να παρακαλούμε για την τύχη και την ανάγκη να την έχουμε μαζί μας. Θα πρέπει να παίξουμε σε κάθε κατοχή, σαν να είναι η τελευταία του αγώνα».

Γκίνσμπουργκ: Θα σταματήσουμε τον Giannis με ζώνη «4-1»…

Ευδιάθετος παρουσιάστηκε ο Ρόνεν Γκίνσμπουργκ σε δηλώσεις του παραμονή του αγώνα με την Ελλάδα, που κρίνει την πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον ισραηλινό ομοσπονδιακό τεχνικό της Τσεχίας, να υπογραμμίζει με αρκετή δόση χιούμορ ότι θα… απενεργοποιήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με άμυνα ζώνης «4-1»…

«Όταν ήρθαμε δεν περιμέναμε να πάμε τόσο καλά. Λείπει ο Γιαν Βέσελι. Με τον Γιαν θα μπορούσαμε να πάμε μέχρι τα μετάλλια σε Eurobasket, όχι σε Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε αρχικά ο Γκίνσμπουργκ και συνέχισε: «Ο στόχος ήταν να κερδίσουμε την Ιαπωνία, ίσως να κάνουμε την έκπληξη με την Τουρκία, αλλά η αλήθεια είναι ότι παίξαμε καλά σε όλα τα παιχνίδια. Το αξίζαμε».

Όσο για τη διαφορά των πόντων που πρέπει να «προστατεύσει» απέναντι στη «γαλανόλευκη» (σ.σ. χρειάζεται +12 για να προκριθεί η Ελλάδα), δήλωσε: «Εάν μετρήσουμε τους 11π. μπορεί να φθάσει εκεί η διαφορά μέσα σε ένα λεπτό. Θα παίξουμε το μπάσκετ μας και για να κερδίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Δεν το είδαμε μέχρι στιγμής, αλλά μπορούν να παίξουν πολύ καλύτερα. Ελπίζω να μην είναι αύριο. Όταν ξεκινούσε το τουρνουά η Ελλάδα ήταν μία από τις υποψήφιες ομάδες για μετάλλιο. Δεν ξέρω τι έγινε, ρωτήστε τους. Είναι, όμως, μια καλή ομάδα».

Τέλος, σχολιάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, είπε ότι θα χρησιμοποιήσει «άμυνα με ζώνη “4-1″», ενώ για τον πρωταγωνιστή της ομάδας του, Τόμας Σατοράνσκι, τόνισε: «Ο Τόμας σκέφτεται τη νίκη, όχι τα στατιστικά του. Αυτό τον έχει κάνει τον παίκτη που είναι τώρα στο ΝΒΑ. Είναι ο ηγέτης μας εντός κι εκτός παρκέ, κάνει τα πάντα για αυτό το έθνος».

Μπάλβιν: Πάμε να κερδίσουμε την Ελλάδα, δεν σκεφτόμαστε τη διαφορά

Από την πλευρά του, ο πολύτιμος σέντερ της Τσεχίας, Οντρέι Μπάλβιν, είπε ότι όλοι στην ομάδα του είναι ενθουσιασμένοι για την πορεία τους και τόνισε ότι κάθε αγώνας τους είναι μια ξεχωριστή πρόκληση. «Πάμε να κερδίσουμε την Ελλάδα, δεν σκεφτόμαστε τη διαφορά», επισήμανε.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είμαι ενθουσιασμένος, επειδή κανείς δεν πίστευε ότι θα ήμασταν ικανοί να φτάσουμε εδώ. Κανείς δεν ήξερε αν θα μπορέσουμε να προκριθούμε από την φάση των ομίλων. Απολαμβάνουμε τις στιγμές, παίζουμε το μπάσκετ που μπορούμε, οπότε είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Κάθε αγώνας είναι και μια διαφορετική πρόκληση, χθες αντιμετώπισα τον Βαρεζάο και τον Φελίτσιο, κάθε αγώνας σου δίνει και κάτι νέο και αυτό είναι συναρπαστικό. Έχουμε τρομερή χημεία, βρισκόμαστε μαζί εδώ και έξι – επτά χρόνια, όλοι μεγαλώσαμε μαζί από το 2013 που ξεκίνησε η πορεία αυτής της ομάδας στο EuroBasket. Πάιζουμε σαν ομάδα, ουδείς παίζει ατομικά.

Απέναντι στην Ελλάδα θα πάμε για να κερδίσουμε, δεν σκεφτόμαστε τη διαφορά. Οι 11 πόντοι δεν είναι και τόσο μεγάλη διαφορά για το μπάσκετ, η Ελλάδα είναι ποιοτική ομάδα και δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό από τη νίκη, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τη διαφορά. Προσωπικά, δεν ανυπομονώ να αντιμετωπίσω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά τον… Γιάννη Μπουρούση, επειδή αυτός με αντικατέστησε στην Γκραν Κανάρια. Είναι προσωπικό το θέμα. Εντάξει, αστειεύομαι φυσικά».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: intime.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα