Πολυτεχνείο: Ο Χρυσοχοΐδης είδε… διαδηλώσεις – «Δεν θα διεξαχθούν ούτε οι πορείες για τον Γρηγορόπουλο» (video)

Για το θέμα των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας και την Πανεπιστημίου μίλησε στο κεντρικό ειδήσεων του «ΣΚΑΪ», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας… «ανεχτήκαμε τις πολιτικές εκδηλώσεις, όχι τις διαδηλώσεις. Τιμώ το ΚΚΕ, αλλά νιώθω μεγάλη απογοήτευση». Αναφέροντας ότι δεν θα διεξαχθούν πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου

Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε, πάντως, πως όλες οι καταγγελίες περί προπηλακισμών, θα διερευνηθούν, ενώ ανέφερε πως οι προσαχθέντες και συλληφθέντες θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινικές συνέπειες.

Δεν είδε, πάντως, χημικά και τραυματισμούς, για το θέμα που προκάλεσε και «πολιτικό πόλεμο». Την ίδια ώρα, στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται πατέρας διαδηλωτή από τα Σεπόλια, ενώ σημειώθηκε σύλληψη κατοίκου έξω από το σπίτι του στα Πετράλωνα.

Πιο αναλυτικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε ότι υπήρχε απαγόρευση συναθροίσεων, αλλά όχι και οι πολιτικές εκδηλώσεις. «Στα όρια της ανοχής, της πολιτικής και της κατανόησης», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και τόνισε: «Έγιναν αυτές οι εκδηλώσεις και στη δημοκρατία οφείλουμε τη συνεννόηση».

«Εμείς αποφασίσαμε σήμερα, να μην σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Αυτό θα το συνεχίσουμε για να τελειώνει το θέμα με τις διαδηλώσεις που καταλύουν τη ζωή στην πόλη», τόνισε με νόημα.

«Ας μου δώσει κάποιος μια εξήγηση, γιατί σήμερα με το 90% των ΜΕΘ να είναι καλυμμένο ελέω κορονοϊού, το ΚΚΕ αποφάσισε να κάνει διαδήλωση με 1.500 άτομα. Δεν μπορώ να το καταλάβω…» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε:

«Νιώθω μεγάλη απογοήτευση, τιμώ το ΚΚΕ. Είναι πολύ απογοητευτικά αυτά τα πράγματα. Την ώρα που έχουμε 95% καλυμμένες ΜΕΘ, μια πολιτική παράταξη πραγματοποιεί συγκέντρωση με 1.500 άτομα; Δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Με δική μου εντολή ο αξιωματικός που ήταν παρών, ζητούσε από την ηγεσία της συγκέντρωσης, να αποχωρήσουν. Και αυτό δεν συνέβη. Μη μου πείτε ότι συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημίου για να αποχωρήσουν τελείως. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να διαλύσουμε τη συγκέντρωση. Φανταστείτε με αυτή την υγειονομική κρίση να βαδίζουν 1.500 άτομα στο κέντρο της Αθήνας».

Αναφορικά με όσους προσήχθησαν έγινε γνωστό ότι πέρα από την ποινική μεταχείριση, θα τους επιβληθούν πρόστιμα covid: «Για τη συγκέντρωση που έγινε θα διερευνηθούν όλες οι αιτίες γιατί εδώ υπάρχουν παραβάσεις για τη δημόσια υγεία»…

«Ήθελα να είναι ειρηνική ημέρα, να μην έχουμε καμία απώλεια και το πετύχαμε», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλαμε να μην καταστραφεί η πόλη και επίσης το πετύχαμε».

Για την επέτειο από το θάνατο του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν ούτε εκεί οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις: «Είναι προφανές πως εν μέσω πανδημίας δεν μπορούν να γίνουν διαδηλώσεις όπως έγιναν πέρυσι. Θα τελειώσουμε φέτος με την υπόθεση του κορονοϊού υποθέτω».

Εν τω μεταξύ, στη ΓΑΔΑ έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς, φίλοι όσων έχουν προσαχθεί, μαζί με μέλη του ΚΚΕ και δικηγόρους και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Μέθοδοι διάλυσης με κλιμάκωση και ρίψη χημικών»: Το χρονικό των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας

Η υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών κανόνων από τα κόμματα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο φαίνεται πως χάλασε το κυβερνητικό αφήγημα των προηγούμενων ημερών, στη διάρκεια των οποίων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φρόντισε να πολώσει το κλίμα, προχωρώντας στην πρωτοφανή απόφαση μεταπολιτευτικά να απαγορεύσει κάθε συνάθροιση άνω των 4 ατόμων σε όλη την επικράτεια. Έχοντας απαγορεύσει και την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η απόφαση που θύμισε σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά σύσσωμου του προοδευτικού κόσμου, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε από τις αντιδράσεις του συνόλου των κομμάτων της Αριστεράς.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με υποδειγματικό τρόπο και με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, τα οποία, ωστόσο, δεν τηρήθηκαν από αυτούς που δουλειά τους είναι να τα επιβλέπουν. Τις αστυνομικές αρχές. Κι αυτό γιατί –εκτός των πολλών εικόνων με αστυνομικούς χωρίς μάσκες– στο κέντρο της Αθήνας κρίθηκε «αναγκαίο» να βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί, δημιουργώντας απίστευτο συνωστισμό. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι εικόνες κατά την καθιστική διαμαρτυρία του ΜέΡΑ25, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες αστυνομικοί για να «επιτηρήσουν» μόλις 7 άτομα.

Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης διαψεύδοντας τις φοβίες του ιθύνοντος νου κ. Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία αποφάσισε ξαφνικά να διαλύσει τις συγκεντρώσεις, προκαλώντας μεγάλη ένταση στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα τα μέτρα και οι κανόνες να πάνε αναγκαστικά «περίπατο», καθώς σημειώθηκε εκτεταμένη ρίψη χημικών, προσαγωγές –ακόμα και δημοσιογράφου που κατέγραψε τα πάντα με κάμερα– και τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ που κάνει λόγο για «όργιο αστυνομικής βίας», όλα αυτά έγιναν σκόπιμα, γιατί η κυβέρνηση «θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους».

Τι λέει όμως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας;

Σε σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται ότι τηρήθηκαν από τους συγκεντρωθέντες όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι παραβιάστηκε η απαγόρευση.

Παράλληλα, απαντώντας στο ΚΚΕ παραδέχεται την επιχείρηση διάλυσης της συγκέντρωσης, λέγοντας ότι «η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης (σ.σ της συγκέντρωσης) με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν.

Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα