«Πόλεμος» στην Κωνσταντινούπολη και στην Τυνησία κατά της μεγαλομανίας του Ερντογάν

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη έχουν υπογράψει τις τελευταίες δύο ημέρες σε λίστες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο γιγαντιαίο σχέδιο κατασκευής μιας διώρυγας που προωθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος στην πόλη.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις στην Τύνιδα κατά του τούρκου προέδρου που παρουσιάζεται με παχιά γενειάδα όπως οι τζιχαντιστές, ενώ οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ είναι στην «αυλή» της Τρίπολης,

στην οποία «καίγεται» να… φτάσει και ο «Σουλτάνος». Γιατί στην Τυνησία, όπου πήγε πρόσφατα και ζήτησε λιμάνι για τον στρατό του, τον φωνάζουν «τρομοκράτη»; Όπως και να ‘χει, «πόλεμος» επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη και στην Τυνησία κατά της μεγαλομανίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Η προτεινόμενη «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», μήκους 45 χλμ, θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα προς τον βορρά και τη θάλασσα του Μαρμαρά προς τον νότο, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει ότι το έργο θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα προλαμβάνει τα ατυχήματα στα Στενά του Βοσπόρου.

KANAL İSTANBUL – kanal istanbul projesi nedir, tüm detaylar https://t.co/OZIDIrw6gO #kanalistanbul pic.twitter.com/KZsQ274e5B

— ikariyer (@ikariyerim) 20 Δεκεμβρίου 2019

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικολόγοι απαντούν, ωστόσο, ότι η έκθεση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διώρυγας δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις για όλα τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η κατασκευή της.

Κάλεσαν, επομένως, τους Τούρκους να καταθέσουν αιτήματα με τα οποία θα δηλώνουν την αντίθεσή τους στην έκθεση έως τις 2 Ιανουαρίου. Από την Παρασκευή (27/12), ουρές σχηματίζουν έξω από τα γραφεία της πολεοδομίας στην Κωνσταντινούπολη όσοι περιμένουν να υπογράψουν τις λίστες. Ο τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η κατασκευή θα προχωρήσει παρά τις όποιες διαφωνίες.

Εν τω μεταξύ, η «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Λιβύης Τρίπολη πλησιάζει. Ο πρωθυπουργός Αλ Σαράτζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία διατηρεί την Τρίπολη, αλλά σχεδόν όλο το υπόλοιπο της χώρας ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, που προελαύνει από τα ανατολικά με ισχυρές δυνάμεις.

Οι όποιες φωνές μετριοπάθειας ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική σύρραξη έχουν πλέον «σιγήσει», ειδικά με την ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας και τη στρατιωτική υποστήριξη που ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκιώδη κυβέρνηση που ελέγχει μόνο την Τρίπολη.

عدد من ممثلي بعض القوى السياسية والاجتماعية والنقابية في تونس يتظاهرون، أمام السفارة التركية في العاصمة تونس، وحمل المتظاهرون لافتات نددوا فيها بما يرتكبه نظام سفاح الاناضول أردوغان من تدخلات في الشأن الداخلي الليبي، كما رفعوا صورة لأردوغان، واصفين إياه بـ”اللص الإرهابي” pic.twitter.com/RV3yx6ztfB

— شـــــؤون تركـيــــة (@TurkeyAffairs) 28 Δεκεμβρίου 2019

«Είμαστε 330 μέτρα από τα πρώτα σπίτια»

Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Αχμέτ αλ Μισμάρι που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, οι δυνάμεις τους έχει φτάσει, μάλιστα, 300 μ. από τα πρώτα σπίτια της Τρίπολης και ετοιμάζονται για τη «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Το πιο σημαντικό είναι πως από την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη έχουν προκληθεί αντιδράσεις και στις γειτονικές χώρες όπως η Τυνησία, η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει μετριοπαθή και ανεξάρτητη στάση, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο πολλοί αποκαλούν «τρομοκράτη».

Διαδηλώσεις κατά Ερντογάν

Σε διαδήλωση που οργάνωσαν οι Τυνήσιοι έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Τύνιδα αναρτήθηκαν πλακάτ με συνθήματα κατά της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτηρίζουν «τρομοκράτη».

Η πλειονότητα των Τυνήσιων πιστεύουν ο εμφύλιος στη Λιβύη είναι αναπόφευκτος, ενώ η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από την ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα για τον έλεγχο και την αξιοποίηση των πετρελαίων.

Επίσης, οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι θέλουν οι χώρες τους να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κρίση και σταδιακά να δημιουργήσουν ανεξάρτητες κυβερνήσεις σταθερότητας. Οι Τυνήσιοι ανησυχούν και για το πώς πιθανός εμφύλιος στη Λιβύη θα προκαλέσει κύματα προσφύγων προς την Τυνησία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι όποιες προσπάθειες σταθερότητας και τουριστικής ανάπτυξης είχαν επιχειρηθεί το τελευταίο διάστημα.

Θέλει να προλάβει την επίθεση Χαφτάρ

Στις δηλώσεις του Αχμέτ αλ Μισμάρι βρίσκεται, πάντως, και η απάντηση γιατί ο τούρκος πρόεδρος επισπεύδει το ψήφισμα στην τουρκική Βουλή για την βοήθεια στην κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ. Ο Ερντογάν πληροφορείται πως από ώρα σε ώρα θα αρχίσει η τελική αντεπίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ και θέλει να έχει προλάβει να στείλει τις ενισχύσεις του στον Σαράτζ, αφού, όπως φαίνεται, όλες οι ισορροπίες δεν είναι μόνο θέμα ημερών αλλά ίσως και ωρών.

Όλα αυτά, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα κάλεσε το Σάββατο (28/12) τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη και την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες που υπέγραψε με την Τουρκία.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ethnos.gr)

Πηγή: «Πόλεμος» στην Κωνσταντινούπολη και στην Τυνησία κατά της μεγαλομανίας του Ερντογάν - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα