Ποινική δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ αποκάλυψαν… κατά λάθος οι ΗΠΑ

Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν ήδη ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία όμως παραμένει μέχρι τώρα σφραγισμένη, αποκάλυψε η συντακτική ομάδα του ιστότοπου WikiLeaks, που ίδρυσε ο Αυστραλός.

Το γεγονός φαίνεται πως αποκαλύφθηκε κατά λάθος, μέσω εισαγγελικού εγγράφου που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, σύμφωνα με τον WikiLeaks. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ θα παραμείνουν μυστικές ως «τη σύλληψή του», κατά την ίδια πηγή.

Η ακριβής φύση του κατηγορητηρίου δεν γίνεται σαφής. Ο Ασάνζ θεωρείται υπεύθυνος για την αποκάλυψη χιλιάδων απόρρητων και εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Στο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος, εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από δικαστή να σφραγίσει έγγραφα που συνδέονται με μια άλλη ποινική υπόθεση, άσχετη με τον Ασάνζ. Οι σφραγίδες και οι σημάνσεις που φέρει υποδεικνύουν πως υπεβλήθη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια, τον Αύγουστο.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η συντακτική ομάδα του WikiLeaks εκτίμησε πως μάλλον στο έγγραφο αυτό έγινε κατά λάθος «αποκοπή και επικόλληση» (σε επεξεργαστή κειμένου) και προστέθηκαν φράσεις από τη δίωξη σε βάρος του Ασάνζ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποκαλύπτει “από ατύχημα” την ύπαρξη σφραγισμένων κατηγοριών (ή ενός προσχεδίου τους) σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks», σχολίασε η συντακτική ομάδα του ιστότοπου στην ανάρτησή της στο Twitter.

SCOOP: US Department of Justice “accidentally” reveals existence of sealed charges (or a draft for them) against WikiLeaks’ publisher Julian Assange in apparent cut-and-paste error in an unrelated case also at the Eastern District of Virginia. https://t.co/wrjlAbXk5Z pic.twitter.com/4UlB0c1SAX

WikiLeaks (@wikileaks) 16 Νοεμβρίου 2018

Did the US Department of Justice just accidentally reveal that it has charged WikiLeaks’ publisher Julian Assange, in a secret charges request it filed in another case at the Eastern District of Virginia, with a cut-and-paste error? https://t.co/XCpean1yof pic.twitter.com/dZ6JjAFGlk

WikiLeaks (@wikileaks) 16 Νοεμβρίου 2018

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα