Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα

Το «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση ορισμένων υπερτροφών, αφού η υπέρμετρη κατανάλωσή τους μπορεί τελικά να αποδειχθεί επιβλαβής παρά ωφέλιμη για τον οργανισμό. Ας δούμε 6 υγιεινές τροφές που αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, σύμφωνα με το Iatropedia.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Μπορεί να είναι απαραίτητα για την καλή υγεία, αλλά η περίσσεια ωμέγα-3 οξέων μπορεί να επιφέρει μείωση της πυκνότητας του αίματος. Επίσης αρνητικές συνέπειες

προκαλούνται και από την υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α που περιέχεται σε υψηλές ποσότητες στο ιχθυέλαιο.

Τόνος

Τόνος περιέχει πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να περιέχει αυξημένες ποσότητες μεθυλυδράργυρου, λόγω της ρύπανσης των ωκεανών. Μεταξύ των αρνητικών συνεπειών την υγεία περιλαμβάνονται οι αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε παιδιά, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού και μειωμένη ακοή και ομιλία.

Κανέλα

Κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά περιέχει και κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις, προκαλώντας – μετά από συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων – τοξικότητα του ήπατος και καρκίνο.

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε πολλά φαγητά, αλλά λόγω της μυριστικίνης που περιέχει μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε μεγάλες δόσεις.

Καφές

Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά, όμως η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κράμπες στο στομάχι και ταχυπαλμία.

Συκώτι

Περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και χαλκό, τα οποία οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε υπερβολικές ποσότητες. Για παράδειγμα η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α προκαλεί τοξικότητα στο αίμα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση χαλκού σε βάθος χρόνου είναι πιθανό να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και νευροεκφυλιστικές μεταβολές, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.

Keywords
Τυχαία Θέματα