«Πνίγηκε» η Κρήτη: Εκκενώθηκαν σπίτια σε Πλατανιά και Γεροπόταμο – Διασώσεις πολιτών από χειμάρρους (video)

Δραματική είναι η κατάσταση στην Κρήτη όπου η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και Αστυνομία, καλούσαν τους κατοίκους του Πλατανιά και του Γεροπόταμου να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς ο ποταμός «φούσκωσε» επικίνδυνα. «Κόβουν» την ανάσα διασώσεις πολιτών από χειμάρρους… Όπως είχαν προειδοποιήσει η Πολιτική Προστασία και η ΕΜΥ

με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Παρόμοιες εικόνες καταγράφηκαν και πριν από λίγες ημέρες…

Όπως ανέφερε στο GOODnet ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου Θεοδόσης Χασάπης η κατάσταση είναι επικίνδυνη και έχει διαταχθεί μερική εκκένωση.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Γεροπόταμο, όπου δήμος και πολιτική προστασία καλούν τον κόσμο να μην περνάει αλλά και να απομακρυνθεί από τις περιουσίες τους μέχρι να ηρεμήσουν τα φαινόμενα.

Στις Μαργαρίτες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να απεγκλωβίσει από το σπίτι της οικογένεια, ενώ έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι από την Πηγή.

Στα Σκουλούφια η Π.Υ. έχει κλήσεις από πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ στο Αμάρι ένας υπάλληλος του φράγματος παραλίγο να εγκλωβιστεί στο εργοτάξιο και κλήθηκε η Π.Υ. που δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Ο υπάλληλος απομακρύνθηκε.

Δυτικά του Ρεθύμνου, υπερχείλισε ο ποταμός Πετρές και παρασύρθηκε ένα μηχάνημα.

Χάος στη Χερσόνησο

Χάος επικρατεί και στη Χερσόνησο, όπου σύμφωνα με κρητικά ΜΜΕ, βατραχάνθρωποι πραγματοποίησαν έρευνα για να διαπιστώσουν αν μέσα σε ΙΧ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και έπεσε στη θάλασσα, βρίσκονταν άνθρωποι. 

Την ίδια ώρα, αρκετοί κάτοικοι κινδύνευσαν από τους χειμάρρους και ενδεικτικό είναι το περιστατικό στα Μάλια, όπου μια γυναίκα αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει σε στύλο της ΔΕΗ για να γλιτώσει. 

Σύμφωνα με το creta24.gr, μαθητές εγκλωβίστηκαν σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και έχει στηθεί επιχείρηση απεγκλωβισμού από άνδρες της ΕΜΑΚ. Παρά το γεγονός ότι δόθηκε εντολή από τον δήμο Χερσονήσου να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, το συγκεκριμένο, λειτούργησε κανονικά με αυτά τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Καταστροφές και στο Ρέθυμνο

Ολοσχερής είναι η καταστροφή του γηπέδου Περάματος στον Δήμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο από τους όγκους νερού που συγκεντρώθηκαν από τη βροχή που από το πρωί πλήττει το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο οι καταστροφές είναι μεγάλες, σε υποδομές και οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων να αποφασίσει το κλείσιμο των δύο περιφερειακών δρόμων του Περάματος. Οι δρόμοι καθαρίζονται συνεχώς από τα μηχανήματα αλλά οι κατολισθήσεις είναι συνεχείς και πέτρες, βράχοι να βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους. Σήμερα και αύριο κλειστά τα σχολεία, βρεφικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Στο ύψος των εργατικών κατοικιών στην είσοδο του Περάματος Μυλοποτάμου από την υπερχείλιση του Γεροποτάμου Ποταμού τα νερά έχουν φτάσει μέχρι τα πρώτα σπίτια.

Η βροχή κόπασε το μεσημέρι, αλλά τα ακραία φαινόμενα θα συνεχιστούν σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας μέχρι και αύριο αργά το βράδυ.

Από την κακοκαιρία οι ζημιές είναι εκτεταμένες και από αύριο σύμφωνα με τους υπευθύνους θα ξεκινήσει η καταγραφή.

Αυτό το οποίο συνεχώς ζητούν οι Αρχές από τους κατοίκους είναι να μην κυκλοφορούν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι δρόμοι λόγω των όγκων λάσπης από τις υπερχειλίσεις των ποταμών και των χωμάτων από τις πλαγιές είναι πολύ επικίνδυνοι.

Οκτώ διασώσεις από πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ

Οκτώ άνθρωποι, πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι, έχουν απεγκλωβιστεί από κλιμάκια της Πυροσβεστικής που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις που έχουν προκαλέσει εκ νέου τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο βορειοανατολικό τμήμα του Ηρακλείου, από το πρωί. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει σε οκτώ περιπτώσεις, ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής.

Εξήντα πυροσβέστες με είκοσι οχήματα της ΠΥ βρίσκονταν ποδός, ενώ όσο περνούσε η ώρα και η βροχή ανά διαστήματα γινόταν πιο έντονη, οι επιχειρήσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής πραγματοποιούνταν με μεγάλη δυσκολία.

Έκκληση να παραμείνουν σε ψηλά σημεία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ενώ και ο δήμος Χερσονήσου βρέθηκε σε επιφυλακή, προκειμένου με μηχανήματα και του δήμου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η Παλαιά Εθνική Οδός από τον κόμβο Σταλίδας – Μοχού έως τον κόμβο Σισσίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα. Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη Σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Καταιγίδα από τα ξημερώματα

Δεκάδες σπίτια πλημμυρισμένα και συνεχείς επιχειρήσεις διάσωσης είναι το αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από τα ξημερώματα στην Κρήτη

Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, από νωρίς το πρωί, ξεπερνούν τις 100 και οι κάτοικοι περιοχών όπως ο Δήμος Χερσονήσου αντιμετωπίζουν για ακόμη μία φορά τον εφιάλτη των πλημμυρών. Τα συνεργεία της Πυροσβεστικής επιχειρούν για τη διάσωση πολιτών από σπίτια και οχήματα, ενώ επί ποδός βρίσκονται μηχανήματα του δήμου.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η βροχή έπεφτε ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια κτίσματα και αυλές καθώς και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις έχουν βυθιστεί από το ύψος του νερού. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονα σε περιοχές όπως η Σταλίδα, η Ανάληψη, τα Αγριανά, το Κουτουλουφάρι και οι Γούρνες. Μεγάλες ζημιές παρατηρούνται και στο οδικό δίκτυο.

Η στάθμη παραποτάμων και χειμάρρων έχει ανέβει. Το ποτάμι των Γουβών έχει φουσκώσει επικίνδυνα παρασύροντας αυτοκίνητα προς τη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται και η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Στην Κάτω Βάθεια είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων, ενώ κλειστά θα παραμείνουν, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία.

Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις με τη Χερσόνησο να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της διάρκειας και της έντασης των βροχοπτώσεων που σε συνδυασμό με το ήδη κορεσμένο έδαφος δημιούργησαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Πυροσβεστική έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις από το πρωί.

Ανάλογες εικόνες και στο Καστέλι Πεδιάδος, με την βροχή να έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα αλλά και κατολισθήσεις στους δρόμους.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στα Σπήλια, από Άγιο Σώζωντα προς Πεζά αλλά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Έκλεισαν οι ιρλανδικές διαβάσεις στο Γεροπόταμο

Ο Δήμος Φαιστού αντέδρασε άμεσα στην κακοκαιρία των τελευταίων ωρών, κλείνοντας το βράδυ της Δευτέρας όλες τις ιρλανδικές διαβάσεις στο Γεροπόταμο.

Έκτακτη ενημερωτική ανακοίνωση Οροπεδίου Λασιθίου:

1. Να είστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ στις μετακινήσεις σας.
2. Να ΜΗΝ ΔΙΕΡΧΕΣΤΕ από το οδικό δίκτυο εντός του ΚΑΜΠΟΥ του Oροπεδίου Λασιθίου.
3. Ο επαρχιακός δρόμος από Οροπέδιο Λασιθίου προς Κράσι παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟΣ.
4. Να ΜΗΝ διέρχεστε από ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ διαβάσεις και σημεία όπου έχουν εκδηλωθεί ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ φαινόμενα.
5. Να προσέχετε για τυχόν ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ κατά μήκος του οδικού δικτύου.
6. Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τι αναφέρει η Πολιτική Προστασία:

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cretapost.gr, cretalive.gr

Keywords
κρητη, video, σπιτια, σωρεία, ΕΜΥ, μμε, δεη, εμακ, σχολεια, συγκεκριμένο, βοακ, ιδιαιτερα, απε-μπε, cretalive, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, cretalive, αστυνομια, αυτοκινητα, γυναικα, εθνικη, εικονες, εξοδος, θαλασσα, μμε, πυροσβεστικη, ρεθυμνο, υγεια, υψος, ωρα, απε, απε-μπε, βοακ, βραδυ, βρισκεται, βροχη, γεγονος, διευθυνση, δημος, διοικητης, δρομος, δικτυο, δοθηκε, εγρηγορση, εδαφος, εμακ, ενημερωση, ερευνα, ιδια, εικοσι, υπηρεσια, εικονα, κρητικα, κρασι, λογο, μηκος, μπε, ξημερωματα, παντα, οδος, οικογενεια, οκτω, οχηματων, οχηματα, οχημα, πηγη, πορτες, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, συγκεκριμένο, σηραγγα, σπιτι, στυλο, σωρεία, τμημα, φορα, αυλες, δημοτικα, ιδιαιτερα, μια φορα, πληροφοριες, ποταμια, σπηλια
Τυχαία Θέματα