Εκτός λειτουργίας το Κέντρο Υγείας στη Σαμοθράκη – «Πνίγηκε» στη λάσπη όλο το νησί

Τεράστιες καταστροφές στη Σαμοθράκη μετά την καταρρακτώδη βροχήΑπό την πλημμύρα καταστράφηκαν ο ακτινολογικός εξοπλισμός και μικροβιολογικός του Κ.Υ.Άμεσες οι ενέργειας από το Υπ. ΥγείαςΣε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησίΧρ. Σπίρτζης: Οι πληγές της Σαμοθράκης θα θεραπευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρεςΤο χρονικό της καταστροφής60 εκδρομείς στη Θάσο εγκλωβίστηκαν σε μοναστήρι μετά από κατολίσθησηMέτρα της NOVA για τη διευκόλυνση των συνδρομητών της σε Σαμοθράκη και Θάσο

Δυνάμεις (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) της πυροσβεστικής υπηρεσίας,

του στρατού αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των πρωτοφανών για το νησί καταστροφών που σημειώθηκαν μετά την καταρρακτώδη βροχή που σημειώθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης.

Πολύ σοβαρές ζημιές στο Κ.Υ. Σαμοθράκης – Άμεση αντίδραση από το Υπ. Υγείας

Πολύ σοβαρές είναι οι ζημιές που υπέστη το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί.

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη το μεσημέρι κλιμάκιο μετέβησαν στο νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, για να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής.

Σπίρτζης: Οι πληγές της Σαμοθράκης θα θεραπευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες

Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή “10 στην Ενημέρωση” της ΕΡΤ πραγματοποίησε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές στη Σαμοθράκη.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι “οι πληγές της Σαμοθράκης μπορούν να θεραπευτούν στις αμέσως επόμενες μέρες με την κινητοποίηση που υπάρχει, όμως δεν υπάρχει περίπτωση , αν δεν κάνουμε μία ολιστική αντιμετώπιση”.

Στρατός, πυροσβεστικοί υπάλληλοι και τοπικό κλιμάκιο επιχειρούν στο νησί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, στο νησί επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ. «Η ΕΜΑΚ αλλά και η Αλεξανδρούπολη έχει πάει με ειδικές αντλίες, ενώ έχει σταλεί και κλιμάκιο για να στηρίξει το συντονιστικό κέντρο στο νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του στρατού, συνδράμουν ήδη στις εργασίες αποκατάστασης, δύο JCB, δύο φορτωτές και ένα γκρέιτερ καθώς κα πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό. «Στο νησί βρίσκεται και ο ταξίαρχος Κιουμουρτζής Παναγιώτης, υποδιοικητής Μεραρχίας και ο αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Χαβιάς, διοικητής χειριστών μηχανημάτων», συμπληρώνει ο κ. Καραγκούνης.

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.

«Από Λιμνίδι προς Παλιάπολη, ο δρόμος είναι κλειστός από επιχωματώσεις που έχουν γίνει στο δρόμο από ρέματα», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης σημειώνοντας πως τα πρώτα οχήματα που απεγκλώβισαν ήταν αυτά που βρισκόταν σταθμευμένα στο γκαράζ της πυροσβεστικής.

«Τα πυροσβεστικά οχήματα είχαν εγκλωβιστεί στη λάσπη μέσα στο γκαράζ και αρχικά είχαμε μόνο τρία διαθέσιμα αλλά τα απεγκλωβίσαμε μόνοι μας , ελλείψει μηχανήματος για να μας βοηθήσει και πολύ σύντομα ήταν έτοιμα να επιχειρήσουν».

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την καταγραφή των ζημιών

Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημίες από την πρωτοφανή θεομηνία που χτύπησε τη Σαμοθράκη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο, 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισήμανε ότι θα καταγράφονται όλες οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες.

«Ήδη βρίσκονται στο νησί, εκτός από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επίπεδο των κατοικιών που επλήγησαν όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Δέδες.

Οι ζημιές είναι σημαντικές και εκτεταμένες, είπε ο γγ Υποδομών, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες στην πρόσβαση δεν θα αποτρέψουν τα κλιμάκια να φτάσουν σε κάθε σημείο του νησιού και να κάνουν το έργο τους.

«Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί στη σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού, έχουμε την κατάρρευση μίας γέφυρας στον κεντρικό δρόμο και σοβαρές ζημιές και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει πρόσβαση αλλά με μεγάλες παρακάμψεις. Οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και οι μηχανικοί θα πάνε παντού γιατί πρέπει να εντοπιστούν και να καταγραφούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.

Θέληση και απόφαση όλων των φορέων που συμμετέχουν στον συντονισμό είναι όχι απλά να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι πληγές, είπε ο κ. Δέδες, αλλά με μια ολιστική παρέμβαση να αντιμετωπιστούν και όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν τις πλημμύρες. «Δηλαδή διευθετήσεις ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση νερών της ευρύτερης περιοχής, θα είναι στις άμεσες και στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε εξασφαλίσει καλό συντονισμό» ανέφερε.

«Όσον αφορά τα κονδύλια, τον πρώτο λόγο έχουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Αναμφίβολα θα υπάρξουν (κονδύλια) από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, από το υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά την Περιφέρεια. Θα συνεισφέρουμε όλοι στη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες» υπογράμμισε ο κ. Δέδες.

Δούρου: Θέτουμε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων πολιτών, το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής

Aπό την πρώτη στιγμή που τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Σαμοθράκη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου βρέθηκε σε επικοινωνία με τον ομολογό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

«Θέτουμε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων πολιτών, το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειαστεί για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών και των υποδομών», δήλωσε η κ . Δούρου.

Το χρονικό της καταστροφής

«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» αναφέρει ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο η ψευδαίσθηση της συνήθους βροχόπτωσης κράτησε πολύ λίγο, καθώς επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή».

Στις 3.00 κατευθύνεται προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνεύει να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζει να το σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια και να επιστρέψει με τα πόδια.

«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».

«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου».

«Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω “κομβικούς” ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση».

Τρίτη, 7.00 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα».

Προβλήματα και στη Θάσο

Η καταιγίδα μετά τη Σαμοθράκη χτύπησε με αντίστοιχη σφοδρότητα και τη Θάσο προκαλώντας και εκεί καταστροφές.

Ειδικότερα, η μεγάλη λαϊκή του Πρίνου θάφτηκε κάτω από τις λάσπες, ενώ 60 εκδρομείς αποκλείστηκαν επί ώρες στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

«Πέρα από τον δρόμο στον Άγιο Παντελεήμονα είχαμε σοβαρές φθορές στον δρόμο που ενώνει τον Πρίνο με το Καζαβίτι, αλλά και μια σειρά προβλημάτων στον Σωτήρα, στην Καλλιράχη και στον Πρίνο (τόσο στον κάμπο όσο και στο δασύλλιο), λόγω τοπικών φαινόμενων πλημμυρών. Αναγκαστήκαμε, μάλιστα, να κλείσουμε προληπτικά το δημοτικό σχολείο Πρίνου, ενώ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου προχώρησε σε αρκετές αντλήσεις νερών από σπίτια. Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Όλα αυτά δείχνουν ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα -μετά από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις- πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα», είπε μιλώντας στο Kavala Portal o δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

Ο δήμαρχος πάντως δεν συσχετίζει τις συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι ύστερα από κάθε πυρκαγιά, όταν απογυμνώνονται οι πλαγιές των βουνών από τα δέντρα, είναι λογικό να δημιουργούνται χείμαρροι αφού δεν γίνεται κατακράτηση των όμβριων υδάτων.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι δεν δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, αφού όλα τα ρέματα ήταν καθαρά και τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο Δήμος Θάσου έλαβε την έγκριση από το Πράσινο Ταμείο της χρηματοδότησης του έργου για τη διευθέτηση όλων των ρεμάτων του νησιού.

Επίσης, μικρά προβλήματα σημειώθηκαν και σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου του νησιού από τις φερτές ύλες που κατέβασε η βροχή από το βουνό, ενώ προσκλήθηκαν ζημιές σε μελίσσια και ελαιοκαλλιέργειες, οι οποίες θα καταγραφούν, και όπου υπάρχει η δυνατότητα θα κινηθεί η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων.

Mέτρα της NOVA για τη διευκόλυνση των συνδρομητών της σε Σαμοθράκη και Θάσο

Μέτρα για τη διευκόλυνση των συνδρομητών της σε Σαμοθράκη και Θάσο, όπου σημειώθηκε εκτεταμένες καταστροφές, λόγω καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε η Nova και ειδικότερα:

-Δεν θα πραγματοποιείται φραγή σε συνδρομητές internet, τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, στις πληγείσες περιοχές της Σαμοθράκης και της Θάσου έως και τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

-Οι συνδρομητές που λόγω της θεομηνίας έχουν υποστεί βλάβη στην εγκατάστασή ή τον εξοπλισμό τους (δορυφορικό κάτοπτρο, αποκωδικοποιητή, router) θα δικαιούνται, κατόπιν αιτήματός τους, δωρεάν επίσκεψη και αποκατάσταση της βλάβης (αντικατάσταση εξοπλισμού) από εξουσιοδοτημένο τεχνικό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Nova στο 13831.

Για την περιοχή της Θάσου οι συνδρομητές μπορούν να απευθυνθούν στο κατάστημα Nova Θάσου στην περιοχή Λιμένας Θάσου.

Φωτογραφίες: e-evros.gr, proininews.gr

Keywords
το νησι, νησι, σαμοθρακη, υγειας, nova, εκεπυ, ΕΡΤ, στρατος, απε-μπε, αμθ, εμακ, αλεξανδρουπολη, jcb, ελγα, χλμ, φως, kavala, router, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ελγα αποζημιωσεις, ρενα δουρου, δουρου, βουλευτες, βγαινουν, jcb, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δωρεαν, ελγα, προγραμμα, πυροσβεστικη, ραδιοφωνο, τηλεφωνο, υψος, φως, ωρα, αμθ, αντλιες, απε, απε-μπε, αποζημιωση, απλα, ατυχημα, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, βροχη, γεφυρα, γινει, γινεται, γραφεια, δεδες, δεντρα, δευτερα, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, διοικητης, δρομος, δικτυο, δυναμικο, ειπε, υπαρχει, εμακ, εργα, επικοινωνια, εσωτερικων, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, θασο, εικονα, καφενειο, κεφαλαιο, λεωνιδας, λογο, ναθαναηλ, μπε, ξημερωματα, οκτω, ορμη, οχηματα, πλημμυρα, πορτες, προβληματα, πρινου, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρηγα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σπιτια, σχολειο, τοιχος, τμημα, το βουνο, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, φυσικα, χρηστος, χλμ, χωμα, χρονικα, ωρες, ασφαλεια, εξοπλισμος, evros, evros.gr, χωρα, υπουργειο, kavala, κωστας, πληροφοριες, πληγες, ποδια, σημα, υλικα, βουνο
Τυχαία Θέματα