Πιάνει δουλειά η Βουλή – Την Παρασκευή κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο

«Πρεμιέρα» την Παρασκευή για τη νομοθετική εργασία της νέας ΒουλήςΑύριο, Τετάρτη η κατάθεση του νομοσχεδίου για «το επιτελικό κράτος»Την Παρασκευή και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο – Την επόμενη Τρίτη η ψήφισή τουΤην ερχόμενη Δευτέρα η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, με θέματα όπως η κυβερνησιμότητα δήμων, η κατάργηση ασύλου και οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου ξεκινά τη νομοθετική της εργασία η Βουλή

με το νομοσχέδιο για «το επιτελικό κράτος», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο, Τετάρτη. Αυτό αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με την κανονική διαδικασία.

Την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα διεξαχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα ξεκινήσει την Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη με την ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασσούλας, με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή, θα δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να μπορέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να το μελετήσουν και να το επεξεργαστούν.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, την κατάργηση του ασύλου και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Η συζήτησή του θα γίνει με την κανονική διαδικασία και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Αναλυτικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

1. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, για το σύνολο των 6,4 ιδιοκτητών ακινήτων από φέτος. Το 2020 θα ακολουθήσει ακόμη μία μείωση κατά 10%.

Ειδικότερα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

– Για τις μικρές ιδιοκτησίες αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%

– Για ιδιοκτησίες αξίας από 60.000 ευρώ μέχρι 70.000 ευρώ η μείωση θα είναι 27%.

– Για ακίνητη περιουσία από 70.000 ευρώ μέχρι 80.000 ευρώ η μείωση θα είναι 25%.

– Για ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ η μείωση θα είναι 20%.

– Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες που υπερβαίνουν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ η μείωση είναι 10%.

2. Τις αλλαγές, επί το ευνοϊκότερο, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες της εφορίας. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται:

– Η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

– Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.

– Η ένταξη στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

– Η αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

– Η θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία σε 12 ή 24 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα