ΠΓΔΜ, Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ στο τραπέζι της Άτυπης Συνόδου – Τι θα πει ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ε.Ε. για θέματα κυρίως της νοτιοανατολικής ΕυρώπηςΣυναντήσεις Τσίπρα – Αναστασιάδη με Μακρόν – ΤζεντιλόνιΣτάση Τουρκίας, ονοματολογικό της πΓΔΜ και Αλβανία στην ατζέντα Τσίπρα με Μογκερίνι

Τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, πρόκειται να τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -με τον κύκλο των επαφών να έχουν ξεκινήσει από το πρωί- ενώ θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Δείτε επίσης: Τουσκ σε Αναστασιάδη: Η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχουν από κοινού συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σε τετραμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας (της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο) Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό.

Δείτε επίσης: «Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο», διαβεβαιώνει η ΕΝΙ – Νέες απειλές από Τουρκία

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και θα συζητήσουν για τη στάση της Τουρκίας, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Αλβανία.

Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του κ. Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος θεωρείται ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών για ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Τουρκία.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).

Τσίπρας: Αλληλεγγύη στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής

Ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ που πραγματοποιείται επίσης στις Βρυξέλλες, έκανε ένα tweet υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας.

«Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας» έγραψε ο έλληνας πρωθυπουργός και ανήρτησε «οικογενειακή φωτογραφία» με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας. #ConferenceSahel pic.twitter.com/ofSU2uVOCi

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 23, 2018

Δείτε επίσης: Στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Τσίπρας

Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ

Ήδη με την άφιξή του στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πρόκειται να θέσει το ζήτημα ο κ. Αναστασιάδης και αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας, ενώ το θέμα θα συζητηθεί επίσης στις επαφές που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέβασε στο twitter φωτογραφία από τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη κι έγραψε: «Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. pic.twitter.com/XLJ38UFfpQ

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 22 Φεβρουαρίου 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα