Πέτσας: Η επιστολή Πομπέο είναι μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού (video)

Κατά την ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη προσπαθώντας να μετατρέψει το τυπικό της περιεχόμενο σε δήλωση πολιτικής στήριξης. Έτσι δήλωσε πως η εν λόγω επιστολή «είναι μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον».

«Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες

Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι “οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας“. Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα “ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”. Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις ΕλλάδαςΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες», είπε.

Για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι συνιστούν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους: αφενός γιατί βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Τόνισε, ότι τα συμπεράσματα αυτά, είναι ένα πρώτο βήμα, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της. «Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Borrell, διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα “μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας” είναι παράνομα και κενά περιεχομένου» υπογράμμισε.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε επίσης ότι η επιστολή του Μ. Πομπέο στον Κυρ. Μητσοτάκη είναι το επιστέγασμα της εξαιρετικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και υπενθύμισε αντίστοιχη επιστολή Κίσιγκερ στον κ. Μπίτσιο πριν από 44 χρόνια όταν «μιλάγαμε υπό το φως των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ».

«Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν μιλάμε μόνο για προκλητικές ενέργειες οι οποίες καταδικάζονται, δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή λύσεων με στρατιωτικά μέσα, αλλά μιλάμε για εγγύηση η οποία έχει να κάνει με τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευημερία και στη δημοκρατία και στην ασφάλεια στην Ελλάδα», τόνισε.

Θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στο Νταβός;

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Νταβός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως οι ενδεχόμενες συναντήσεις εκεί του κ. Μητσοτάκη θα έχουν σχέση με επενδυτικό ενδιαφέρον, «ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες με πολιτικό ενδιαφέρον όπως αυτή που ρωτάτε – για το αναλυτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ενημερωθείτε αύριο το απόγευμα λίγο πριν από την αναχώρησή του».

Τι δήλωσε για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίζεται σήμερα τόνισε ότι συνιστά τομή στην εκπαίδευση, καθώς συνδέει, όπως είπε, ένα μέρος της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση, ενώ χαράσσει πολιτικές που ξεκινούν και καταλήγουν στο τρίπτυχο «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια».

«Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε αντικατάσταση της υπάρχουσας ΑΔΙΠ, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της, ενισχύεται ο ρόλος της, διευρύνεται το πεδίο των αρμοδιοτήτων της και θωρακίζεται η ανεξαρτησία της. Δρομολογείται παράλληλα η ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών και του πλαισίου χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι., καθώς συνδέεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Έτσι, διασφαλίζεται η διαρκής ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας είπε και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό απελευθερώνεται η έρευνα και δημιουργείται ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ) και θεσπίζεται -για πρώτη φορά στη χώρα μας- Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής το οποίο αποκτάται κατόπιν εξετάσεων».

Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ, τα οποία συστάθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και εντάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες και μετατίθενται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσπίζεται αυτονομία των σχολείων ως προς την οργάνωση των μαθητικών εκδρομών.

Τι τόνισε για την εκλογή ΠτΔ

Για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει αύριο, στις 10.30 υπογράμμισε ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, συνιστά μια υπέρβαση για την πατρίδα μας. «Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της πατρίδας μας», είπε.

Νέος εκλογικός νόμος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι εντός της εβδομάδας ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος και στις αμέσως επόμενες μέρες δίνεται για δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Είναι η πρώτη απάντηση στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και τις αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Υπογραμμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο που είχαμε μειώσεις συντάξεων και σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου με θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των συνταξιούχων. Με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως μείωση συντάξεων, αλλά προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Επίσης μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους -και το τονίζουμε για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή εισάγεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. «Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί είναι δύο: ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύουμε στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία “ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ”, το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν» είπε.

Tι δήλωσε για την αναγνώριση του κυπριακού ψευδοκράτους από τη Ρωσία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Ρωσία αλλά και για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για κοινές γεωτρήσεις με την Ιταλία.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ. Για το πρώτο θέμα είπε ότι υπάρχει διάψευση από τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο.

«Όσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να μιλά για απομόνωση της Τουρκίας παρότι συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Πέτσας είπε ότι φυσικά και θα συμμετείχε σε μια διαδικασία όπως αυτή καθώς είναι μία από τις χώρες G10 και χώρα τράνζιτ για το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων. «Είναι άλλο να συμμετέχει στις συζητήσεις και άλλο ότι αποδοκιμάζονται οι απόψεις της παντού. Αποδοκιμάζονται παντού και οι απόψεις της και τα άκυρα μνημόνια», πρόσθεσε.

Επίσης για την αποστολή Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία είπε πως πρόκειται για συζήτηση που ξεκινά από τον περασμένο Οκτώβριο και η Ελλάδα συμμετέχει ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης προάγοντας την ασφάλεια στην περιοχή.

Για τις προσωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο η Τουρκία να διακόψει τους διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε την επιθετικότητα, αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό».

Πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και δεν πιστεύουμε στη διακοπή των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Προσδοκούμε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για αποκλιμάκωση και όχι για κλιμάκωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και σχετικά με την άποψη που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφράζοντας τη διαφωνία του, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Εξαρτάται πάντα από το πλαίσιο. Ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής. Δεν μπορούμε να πάμε σε συζητήσεις χωρίς να έχουν υπάρξει βήματα όπως η άρση των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, να προχωρήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μετά οι διερευνητικές επαφές και μετά το συνυποσχετικό. Η Χάγη είναι στόχος αρκεί να προηγηθούν τα προηγούμενα. Φαίνεται ότι και τα άλλα κόμματα ασπάζονται αυτή τη στρατηγική χωρίς σοβαρές διαφορές».

Για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη δέσμευσή της, κερδίζει πρώτα σε αξιοπιστία και μετά θέτει αυτό το θέμα. Συμπλήρωσε ότι ήδη το θέμα έχει τεθεί ώστε να μειωθούν από το 2021 σε ένα επίπεδο 2% με 2,5% ενώ ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε και άλλα δύο θέματα: Την αλλαγή της χρήσης των χρημάτων που προκύπτουν από τα ομόλογα που διακρατούν οι κρατικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους ώστε να μπορούν να διοχετεύονται και για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους, και να υπάρξει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγή υπερπλεονασμάτων πάνω από το 3,5% ώστε να μεταφέρεται ένα ποσό από αυτή την υπεραπόδοση στην επόμενη χρονιά για να γίνει πιο εύκολη η μείωση στόχων και η στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη.

Τι δήλωσε για τον ξυλοδαρμό του γερμανού δημοσιογράφου και την ακροδεξιά τρομοκρατία

«Καμία αντίφαση», είπε επίσης όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο θέμα του ξυλοδαρμού του Γερμανού δημοσιογράφου. Τόνισε ότι της δικής του ανακοίνωσης είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τον αρμόδιο υπουργό και υφυπουργό και πως η καταδίκη σε επίπεδο κυβέρνησης είναι απερίφραστη.

«Στόχος μας είναι όχι μόνο η παλιά τρομοκρατία αλλά κάθε μορφή βίας να μην έχει θέση στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

Αμηχανία προκαλεί η απουσία Σαμαρά από την ψηφοφορία για ΠτΔ

Κληθείς να σχολιάζει την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την αυριανή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός το έχει εξηγήσει, έχει ενημερώσει τη Βουλή και την ΚΟ για την απουσία του ενώ έχει δηλώσει πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε την κ. Σακελλαροπούλου.

Σοβαρά προβλήματα από τις αστοχίες στο προσφυγικό

Επίσης αναφερόμενος στη γενική απεργία των κατοίκων των νησιών του βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό, είπε πως πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και όχι για θέμα μικροπολιτικής.

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες ότι το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς», συνέχισε και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής δίνοντας έμφαση στο θέμα της διαδικασίας των επιστροφών οι οποίες, είπε, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες στις επιτροπές ασύλου.

Είπε επίσης ότι θα κλείσουν οι ανοικτές δομές και θα λειτουργήσουν οι κλειστές και πως είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Πηγή: Πέτσας: Η επιστολή Πομπέο είναι μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού (video) - altsantiri

Keywords
video, εν λόγω, το φως, εκλογικός νόμος, ελλαδα, ηπα, λύση, λιβυη, φως, κυπρος, αει, αδιπ, συγκεκριμένο, σχολεια, συνταγμα, νέα, ρωσία, μμε, σαμαρας, τραπεζες, ψηφοφορία, βουλη, απεργια, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κομματα, εκλογικός νόμος, μιλα, το πρωτο θεμα, αδιπ, χωρες, ρωσία, το θεμα, αυριανη, βημα, γυναικα, δημοκρατια, εθνικη, ηπα, θεμα, ιταλια, μμε, ομολογα, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, υγεια, φως, αει, αναγεννηση, αξονες, ασφαλιστικο, γινει, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενημερωση, ενημερωθειτε, εν λόγω, επικοινωνια, εποχη, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, θετικο, κυβερνηση, κρατικο, λύση, μειωση, μορφη, νταβος, παντα, ουασιγκτον, παμε, πεδιο, ποιοτητα, προβληματα, πρισμα, ρωσικη πρεσβεια, σαουδικη αραβια, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τουρκια, τομη, το φως, τριτη, φυσικα, φορα, χαγη, χρηστος, ψηφοφορία, ακυρα, ασφαλεια, βηματα, εμφαση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, ουασινγκτον, θεματα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα