Πέτσας για προσφυγικό: Από Δευτέρα τα έργα για τις κλειστές δομές (video)

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού με τη λειτουργία, μεταξύ άλλων, κλειστών κέντρων στα νησιά, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι τα έργα για τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν τη Δευτέρα κανονικά. Επεσήμανε ότι το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το αν η η τοπική αυτοδιοίκηση θα υποδείξει κάποιους άλλους χώρους που πληρούν

τις προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Διευκρίνισε πως «εξαντλήθηκε και τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία γι αυτό προχωρήσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου» αλλά και πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Για ασφαλιστικό

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για άρση των αδικιών του παρελθόντος  και για θεμελίωση ενός στέρεου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.

«Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που, όχι μόνο δεν επιβάλλει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά προβλέπει και σημαντικές αυξήσεις. Αντιμετωπίζει, πρώτ’ απ’ όλα, τις δύο κραυγαλέες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες, άλλωστε, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ: Την αδικία σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και την αδικία σε βάρος συνταξιούχων και εργαζόμενων με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «τόσο οι νέοι συνταξιούχοι -αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- όσο και οι σημερινοί εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν 30 και πλέον χρόνια εργάσιμου βίου, θα έχουν αυξήσεις».

«Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, διαμορφώνεται μία κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, από τα οποία ο καθένας από αυτούς μπορεί να επιλέξει, με αίτησή του, εκείνο που επιθυμεί», είπε.

Όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καθιερώνεται και άλλη μία κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός τους.

«Παράλληλα, καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών “ασφαλιστική οφειλή” και που αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτεται, επίσης, το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας που αποκτά παιδί. Με συγκεκριμένη διάταξη δίνεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, με άλλη διάταξη στηρίζονται οι συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο. Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους», συμπλήρωσε.

Για Novartis

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη μη εμφάνιση την Τρίτη του προστατευόμενου μάρτυρα στην Προανακριτική για τη Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων. Οπότε δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας, δεν τον έχασε, περιμένουμε σήμερα να δούμε τι θα γίνει με την άλλη μάρτυρα αλλά δεν πρόκειται για τραγέλαφο». Και πρόσθεσε πως «υπάρχει διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένουμε το απόγευμα την Προανακριτική της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της».

Αναφορικά με τη συζήτηση περί σκευωρίας στην οποία για πρώτη φορά μπαίνει το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι καθένα από τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και πρόσθεσε: «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αποφύγει να ανακατευτούμε στα ζητήματα της Δικαιοσύνης αλλά και της Προανακριτικής γιατί αυτό ανήκει στο έργο της νομοθετικής εξουσίας. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναμιχθεί στο έργο της Προανακρικής της Βουλής, να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης και μάλιστα να αναφερθεί σε ένα ζήτημα λέγοντας λίγο ως πολύ σημαντικά ψέματα τα οποία αποπροσανατολίζουν τον πολίτη. Παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία σε ισχύ στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός». Επίσης -δεύτερον – τόνισε ότι «όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Προανακριτική της Βουλής πλην του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία όπως προχώρησε. Τρίτον, δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όταν ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία «κατ’ ανάλογο τρόπο» που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της φυσικής Δικαιοσύνης».

Θέλω να πω ότι «ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε πανικό γιατί αλλιώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ρητή αναφορά του στη σελ 57 του απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις, να συλλέγει τα όποια ευρήματα υπάρχουν και να αφήνει τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στο έργο της».

Με αφορμή άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία» και ό, τι άλλο «εντάσσεται στο μικρό ή μεγάλο ψέμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι παράτυπος ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Πρόσθεσε επίσης, αναφέροντας ότι περιμένουμε αν προσέλθει και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας πως «υπάρχουν διάφορα εργαλεία από τα οποία θα επιλέξει η Προανακριτική Επιτροπή πώς θα κινηθεί περαιτέρω… Είναι βέβαιο ότι έχουν ήδη υπάρξει σημαντικές καταθέσεις θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Πηγή: Πέτσας για προσφυγικό: Από Δευτέρα τα έργα για τις κλειστές δομές (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα