Πέντε διαφορετικές δράσεις με επίκεντρο το προσφυγικό σε χώρους της Αθήνας

Τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους αυτοί, που συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες, ομάδες ή οργανώσεις, παρεμβαίνουν και αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων, ειδικά σε συνθήκες που δημιουργούν ραγδαίες αλλαγές όπως η προσφυγική κρίση, θα παρουσιαστούν από τις 26 έως 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στα πλαίσια του Dome Event, μαζί με μαρτυρίες και ντοκουμέντα.

Το Dome Event, μία διεθνής διοργάνωση της plays2place που σκοπό έχει να προβάλει και να αναδείξει ανθρώπους, ιστορίες και πρωτοβουλίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται

για πρώτη φορά και θα παρουσιάσει πέντε διαφορετικές δράσεις σε πέντε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας με θεματική το προσφυγικό ζήτημα. Το Ινστιτούτο Γκαίτε, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το Ξενοδοχείο Μπάγκειον της Ομόνοιας, ο Πολιτιστικός Χώρος «Συνεργείο» και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, είναι οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις δράσεις αυτές. Συγκεκριμένα:

«Solidarity with/by the Refugees» – 1ο Διεθνές Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα

Τριάντα επιλεγμένες οργανώσεις και άτυπα δίκτυα πολιτών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με ενεργή δράση στο προσφυγικό ζήτημα, θα παραβρεθούν για δύο ημέρες (26 και 27 Φεβρουαρίου) στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, για να διασυνδεθούν μεταξύ τους να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές και να ενημερώσουν το κοινό για τις δραστηριότητές τους. Ανάμεσά τους η «Αγκαλιά» της Λέσβου, το Κίνημα Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης Ειδομένης, η Μετάδραση, η Legis από την ΠΓΔΜ, η επιχείρηση διασώσεων Sea Watch, το 15th Garden, το Free Teachers and Pupils of Saraqeb, το Planet Syria, το Syria Bright Future, αλλά και το ProAsyl,το Open Migration, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, κ.ά.

«Traces» – Μια παράσταση-εγκατάσταση ντοκιμαντέρ

Στο πλαίσιο του Dome Event, σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA και σε συμπαραγωγή με τον Πολιτιστικό Χώρο Συνεργείο, παρουσιάζεται, στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον της Ομόνοιας από τις 27 Φεβρουαρίου το DOME Experience, σε δραματουργία και σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη και Γιολάντας Μαρκοπούλου. Πρόκειται για την παράσταση – εγκατάσταση ντοκιμαντέρ «Traces», η οποία, μέσα από εικόνες, ήχους, ιστορίες, μαρτυρίες, ντοκουμέντα, αληθινούς ανθρώπους, ακολουθεί τα πραγματικά σημεία της προσφυγικής διαδρομής, δημιουργεί μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ελεύθερη περιήγηση σε ένα ξεχωριστό μουσείο, την αμεσότητα μιας θεατρικής παράστασης και τη δύναμη ενός ντοκιμαντέρ.

«A Home To Share» – Ανοιχτή συζήτηση για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 17:30, το Dome Event, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, καλεί το κοινό της Αθήνας στην ανοιχτή συζήτηση «A Home To Share» για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες μέσα από την πρωτοβουλία Refugees Welcome, που θα διεξαχθεί στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Οι Refugees Welcome ξεκίνησαν από τη Γερμανία και έχουν πλέον επεκταθεί σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει την ιδέα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια οικογενειών, νέων ή φοιτητών με τη μορφή συγκατοίκησης, αντί της στέγασής τους σε κέντρα υποδοχής.

«A Stage in the Jungle» – Master class για τη λειτουργία του θεάτρου σε ένα προσφυγικό καταυλισμό

Στις 12:00 της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου, στον Πολιτιστικό Χώρο Συνεργείο, (Λεωνίδου 16) διοργανώνεται το DOME Masterclass. Η πρωτοβουλία Good Chance Calais επισκέπτεται την Αθήνα, με σκοπό να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη χρήση και εφαρμογή θεατρικών μεθόδων στο χώρο ενός προσφυγικού καταυλισμού.

«Sounds and Flavors» – Η γιορτή λήξης

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Ανθρωπος» πρόσφυγες από τον Ελαιώνα, μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες της Αθήνας, τoυς διεθνείς προσκεκλημένους και το κοινό, θα βρεθούν μαζί σε μια γιορτή που ξεκινάει στις 14:39, με συλλογική κουζίνα και μουσικές από όλο τον κόσμο. Άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και με διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες, θα βρεθούν μαζί, θα μαγειρέψουν, θα χορέψουν, θα γιορτάσουν το κλείσιμο του Dome Event, και θα ορίσουν την επόμενη συνάντηση.

Πηγή φωτογραφίας: SOOC

Keywords
Τυχαία Θέματα