Πέντε απροσδόκητα πράγματα που συμβαίνουν στην Γερμανία

Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα οι γερμανοί πολιτικοί να μας κουνούν το δάκτυλο σαν αυστηροί δάσκαλοι για την ασύδοτη ζωή μας, επειδή ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, επειδή σπαταλήσαμε τα χρήματά μας σε ποτά και γυναίκες (οι γυναίκες αντίστοιχα τα σπαταλήσαμε σε άνδρες, κε. Ντάισελμπλουμ;).

Η ηθική του πλεονάσματος υπερισχύει του δικαίου, γνωστά αυτά, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζαμε (οι περισσότεροι) για την Γερμανία και τα παραθέτουμε εδώ, όπως τα συγκέντρωσε η γερμανική ιστοσελίδα

thelocal.de.

Τα πάντα είναι κλειστά την Κυριακή

Τίποτα δεν λειτουργεί τις Κυριακές. Αντίθετα με ότι ενδεχομένως πιστεύαμε, στη χώρα τηρείται ευλαβικά η αργία της Κυριακής, ως η ημέρα που όλοι αφιερώνουν χρόνο στις οικογένειές τους. Τα πάρκα, τα εστιατόρια είναι γεμάτα κόσμο. Στην περίπτωση που κάποιος πρέπει επειγόντως να ψωνίσει κάτι, μπορεί να το κάνει σε κάποιο σταθμό τρένου, σε βενζινάδικο που συνήθως διαθέτει μίνι μάρκετ ή στο αεροδρόμιο.

Γραφειοκρατία

Αν κάποιος επιθυμεί να μείνει στη Γερμανία για περισσότερους από τρεις μήνες, θα πρέπει να δηλώσει στις τοπικές αρχές τη διεύθυνσή του. Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο φοβερό, ωστόσο θα περίμενε κανείς πως αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά. Όχι όμως στη Γερμανία. Πιστή στην τεχνοφοβία η χώρα επιμένει να εξυπηρετεί μέσω των γραφείων πολιτών (σαν τα δικά μας ΚΕΠ) όπου καταθέτεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν κάποιος θελήσει να εξυπηρετηθεί στο Βερολίνο, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά ώστε να κλείσει ραντεβού με την υπηρεσία. Υπάρχει η πιθανότητα αναμονής έως και ένα μήνα ή έξι εβδομάδες ενώ η αναμονή στην ουρά μπορεί να πάρει αρκετές ώρες. Σας θυμίζει κάτι;

Η εξεύρεση φαρμάκων είναι μια δύσκολη υπόθεση

Τα φάρμακα δεν πωλούνται σε σούπερ μάρκετ όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά συνέπεια θα πρέπει να πάτε σε ένα φαρμακείο (Apotheke).

Αν φυσικά είναι Κυριακή, τελικά δεν θα καταφέρετε να εξυπηρετηθείτε γιατί όπως σημειώσαμε παραπάνω, τα πάντα είναι κλειστά. Η μόνη λύση και πάλι είναι κάποιος σταθμός τρένου ή κάποιο κοντινό αεροδρόμιο. Αν έχετε απλώς ένα πονοκέφαλο, ένα Club-Mate (καφεϊνούχο τσάι) ίσως να είναι αυτό που χρειάζεστε.

Μετρητά. Μόνο.

Αν έχετε συνηθίσει να πληρώνετε τα πάντα με κάρτα, μάλλον θα δυσκολευτείτε στην Γερμανία. Ακόμη και στα εστιατόρια θα πρέπει σε αρκετές περιπτώσεις να πληρώσετε τοις μετρητοίς.

Δωρεάν εκπαίδευση

H πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Γερμανία είναι δωρεάν, ακόμη και για τους αλλοδαπούς. Τα δίδακτρα καταργήθηκαν το 2014 επειδή η ύπαρξή τους ενίσχυε την κοινωνική ανισότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα