Παρουσία με… νόημα του ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο – Τι είπε με Αναστασιάδη (video)

Η Κύπρος γιόρτασε την ημέρα της ανεξαρτησίας της την Τρίτη (1/10) και στη μεγαλόνησο βρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση, ενώ υπογράμμισε: «Κοινό όραμα η ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ελεύθερη Κύπρος. Η παρουσία μου εδώ, εκπέμπει και ένα στίγμα απόλυτης υποστήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο».

Μήνυμα για την 59η επέτειο της

ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε και αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αναφέροντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Η παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είχε επαφές και με τον Νίκο Αναστασιάδη, αποκτά μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κάποιος την προκλητική στάση της Τουρκίας εδώ και καιρό και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός άμυνας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, στη Λευκωσία, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 59 ετών από την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Κύπρο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας στον αμυντικό τομέα σε διμερές επίπεδο και, στη συνέχεια, κατέθεσαν στεφάνους στο Μνημείο Αντιστασιακών και στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ενώ επισκέφθηκαν και τα Φυλακισμένα Μνήματα.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη, με την παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ, πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη.

«Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε τον Κύπριο υπουργό ομόλογό του στην Αθήνα, στις 5 Νοεμβρίου 2019, για τη διεξαγωγή της 3ης Τριμερούς Συνάντησης Υπουργών Άμυνας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και στη Διακλαδική Άσκηση «Μέδουσα 9», που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και των τριών χωρών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε το «παρών» και στην στρατιωτική παρέλαση, στην Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, όντας στο πλευρό του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Κύπριου Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία αποκαλύφθηκαν και τα νέα πυροβόλα της Εθνικής Φρουράς, που ήδη έχουν προκαλέσει εντυπώσεις. Πρόκειται για τα σερβικά πυροβόλα NORA Β-52. Γι’ αυτό τον λόγο φέτος για πρώτη φορά βρέθηκε στην παρέλαση και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβίας και συγκεκριμένα ο ΥΠΑΜ Aλεξάνταρ Βούλιν.

Παναγιωτόπουλος από Λευκωσία: Κοινό όραμα η ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ελεύθερη Κύπρος

«Αγωνιζόμαστε με κοινό όραμα για μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένοι και υποστηριζόμενοι από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές», δήλωσε ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στη στρατιωτική παρέλαση για τη συμπλήρωση 59 ετών από την ανακήρυξη Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά το τέλος της παρελάσεως, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε:

«Με χαρά και συγκίνηση, παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην ηλιόλουστη και ζεστή Λευκωσία για να παρακολουθήσω το λαμπρό εορτασμό της 59ης Επετείου Ανεξαρτησίας της Κύπρου και να αποτίσω, μια ακόμα φορά, έναν ελάχιστο φόρο τιμής, εκεί που κάποτε είχε αποδοθεί βαρύτατος φόρος αίματος.

Η παρουσία μου εδώ, εκπέμπει και ένα στίγμα απόλυτης υποστήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο. Παρακολουθήσαμε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τμήματα της Εθνικής Φρουράς μαζί με τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου και φυσικά την Ελληνική Δύναμη Κύπρου να παρελαύνουν γεμάτα αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια, αλλά και με τα σύγχρονα οπλικά συστήματά τους. Νιώσαμε ότι η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου είναι πάντα ισχυρή.

Εξ ονόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Ελληνικής Κυβέρνησης και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, θα ήθελα να πω στους Κυπρίους Αδελφούς μας ότι η Ελλάδα είναι μαζί και είναι δίπλα στην Κύπρο.

Αγωνιζόμαστε με κοινό όραμα για μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένοι και υποστηριζόμενοι από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί, από το Ορμένιο της Θράκης μέχρι τη Γαύδο του Κρητικού Πελάγους και από τους Οθωνούς του Ιονίου μέχρι την περίκλειστη πόλη, την μαρτυρική Αμμόχωστο, στην Κύπρο. Προβάλει ένας ενιαίος άξονας, υποστήριξης, αλληλεγγύης, συμπόρευσης, αδελφοσύνης. Χρόνια πολλά στην Κύπρο.

Σήμερα η Ελλάδα σας καμάρωσε. Σήμερα σας καμάρωσα…

Χρόνια πολλά και προχωρούμε μαζί για το κοινό μας όνειρο, για το κοινό μας όραμα. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής παρέλασης.
Αγαπητέ φίλε, κ. Υπουργέ Άμυνας της Κύπρου, Στρατηγέ, είστε όλοι άξιοι συγχαρητηρίων. Σήμερα σας καμαρώσαμε για μια ακόμα φορά».

Μήνυμα και από τον Πομπέο για την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τα συγχαρητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον λαό της κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με την ευκαιρία της 59ης επέτειο της Ανεξαρτησίας της.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό: «Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για να διευρύνουν τους εμπορικούς δεσμούς, να αναπτύξουν φυσικούς πόρους, να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, να βελτιώσουν την ασφάλεια στη θάλασσα και να προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Πομπέο επαναλαμβάνει την αμερικανική θέση, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο επίτευγμα είναι η καλύτερη ευκαιρία για το λαό της Κύπρου να έχει διαρκή ειρήνη».

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρπερ, συνεχάρη την Κύπρο για την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας της. «Τιμή μου να λαμβάνω μέρος στους σημερινούς εορτασμούς», πρόσθεσε.

Με την ευκαιρία της επετείου κόμματα και οργανώσεις στη Μεγαλόνησο εξέδωσαν ανακοινώσεις διατρανώνοντας την δέσμευσή τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου και επίτευξη λειτουργικής λύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, militaire.gr, cyprustimes.com, onalert.gr, ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα