Παρούσα η Ελλάδα στην οικουμενική σύνοδο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου

Σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου στο πλαίσιο της διαδικασίας Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχε η Ελλάδα.
Στην διαδικασία, συμμετείχαν 88 κράτη, τα οποία, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, διατύπωσαν ερωτήματα και συστάσεις προς τη χώρα μας.

Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας χαρακτηρίστηκε από ανοιχτή και ειλικρινή προσέγγιση των θεμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνη.
Παρουσιάστηκαν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, αλλά και οι ελλείψεις, αδράνειες ή καθυστερήσεις στο πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων, χωρίς διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας, όπως αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, κατά την εισαγωγική του παρέμβαση αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλο το φάσμα δικαιωμάτων του ανθρώπου, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό φαινόμενο, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων, στην προστασία ευπαθών ομάδων με έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών, των Ρομά και των ΛΟΑΤ, στο θέμα της λογοδοσίας των αστυνομικών οργάνων για περιστατικά αυθαιρεσίας, στις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα, στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης κ.ά.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρωπαϊκής διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος με όρους συμβατούς προς τις διεθνείς συνθήκες.
Πολλά κράτη αναγνώρισαν τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ενώ τόνισαν ιδιαίτερα τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών και την γενναιόδωρη προσφορά των τοπικών κοινωνιών.
Πολλές χώρες επικρότησαν επίσης, τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων, όπως τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και την νομοθέτηση του νέου Συμφώνου Συμβίωσης, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πάταξη του ρατσιστικού εγκλήματος. Επισήμαναν, ωστόσο, την ανάγκη να συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι εν λόγω προσπάθειες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε επίσης για τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Παιδιού.

Οι συστάσεις των κρατών αναφέρονται μεταξύ άλλων:
1) Στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και ειδικότερα στην αποϊδρυματοποίηση, την ενίσχυση της παιδικής προστασίας, την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
2) Στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων και στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
3) Στην συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, καθώς και στην αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη των ρατσιστικών εγκλημάτων.
4) Στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤ.
5) Στην λογοδοσία των αστυνομικών οργάνων και στην ανάγκη λειτουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας.
6) Στον υπερπληθυσμό στις φυλακές και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
7) Στην προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.
8) Στην προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, στην βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και στην διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών με όρους συμβατούς προς το διεθνές δίκαιο.
9) Στην συνέχιση των προσπαθειών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, με συστάσεις μάλιστα και προς τους διεθνείς δανειστές.
10) Στην προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και των Ρομά, εστιάζοντας κυρίως στην κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά.

Ακόμη, πάγια θέση της γενικής γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι ότι οι διεθνείς διαδικασίες ελέγχου της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελούν μια ευκαιρία συλλογικού αναστοχασμού και ανάληψης δεσμεύσεων για συγκεκριμένα μέτρα, με προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας έκανε δεκτές τις περισσότερες συστάσεις και δεσμεύτηκε να προωθήσει την εφαρμογή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα