Παρέμβαση Κομισιόν μετά τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας – «Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών», το μήνυμα εκπροσώπου της ΕΕΟ «σεβασμός των διεθνών συμφωνιών» αφορά τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της ΘάλασσαςΗ αναφορά στις «σχέσεις καλής γειτονίας» αποτελεί μομφή προς τις θέσεις της ΤουρκίαςΗ Ουάσινγκτον επισήμανε πως η πολιτική της δεν έχει αλλάξει και κράτησε αποστάσεις

Την παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσε οι συνεχόμενες προκλητικές δηλώσεις και απειλές της Τουρκιάς κατά της Ελλάδας

με φόντο την ανακοίνωση του πρώην έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euractiv.com εκπρόσωπος της ΕΕ μετά τις εντάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Ο «σεβασμός των διεθνών συμφωνιών» αφορά τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, βάσει της οποίας η επέκταση αυτή μπορεί να γίνει, ενώ η αναφορά στις «σχέσεις καλής γειτονίας» αποτελεί μομφή προς τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία θεωρεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Για την Αθήνα, η απειλή του casus belli αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, που τάσσεται εναντίον «της απειλής ή της χρήσης βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να ανεχθεί οποιοδήποτε βήμα δεν βασίζεται σε αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο, ενώ επανέλαβε ότι το casus belli εξακολουθεί να ισχύει.

«Η δήλωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει μια απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί σήμερα να είναι σε ισχύ», δήλωσε ο Ακσόι.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα κάνει συχνά τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλεί ένταση ή σ’ ένα «πλαίσιο λαϊκισμού».

Η Αθήνα απάντησε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος δήλωσε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί «νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Η απόφαση να επεκταθούν εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της όποτε και όπως η ίδια κρίνει», προειδοποίησε ο κ.Γεννηματάς.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον επισήμανε πως η πολιτική της δεν έχει αλλάξει και κράτησε αποστάσεις.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν από καιρό καθιερωμένους διπλωματικούς διαύλους για να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα. Ως ζήτημα αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία (αμφότερων των χωρών)».

Πηγή: Euractiv

Keywords
Τυχαία Θέματα