Πανικός στις διεθνείς αγορές λόγω κορονοϊού – Με μείον 13% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σκηνές πανικού διαδραματίζονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα (9/3), με τον πανευρωπαϊκό STOXX-600 να ανοίγει με πτώση πάνω από 6% και τις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και πρώτων υλών να βουλιάζουν πάνω από 7%.  

Ο STOXX 600 εισήλθε σε bear market, καθώς ο αποκλεισμός της Βόρειας Ιταλίας εξαιτίας του κορονοϊού και η βουτιά 30% στις τιμές του πετρελαίου φούντωσαν

τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Ο STOXX 600 έχει απομακρυνθεί 20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκανε βουτιά 8%, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από την εποχή της κρίσης του 2008. Ο DAX της Φραγκφούρτης κατέγραψε απώλειες πάνω από 7%, ο CAC-40 του Παρισιού είχε απώλειες 6%, ενώ ηπιότερες ήταν οι απώλειες 2% για τον FTSE MIB του Μιλάνου.

Ο επιμέρους δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου έχανε πάνω από 7%, ενώ ορισμένες πετρελαϊκές, όπως η BP ήταν σε ελεύθερη πτώση με απώλειες πάνω από 20%. Αιτία ο πόλεμος τιμών από τη Σαουδική Αραβία που ανακοίνωσε μείωση στις επίσημες τιμές πώλησης πετρελαίου, σχεδιάζοντας παράλληλα την αύξηση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα.

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σκηνικό κατάρρευσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να ανοίγει με πτώση 13%. Οι επενδυτές τρέπονται σε άτακτη φυγή λόγω των φόβων για μια παγκόσμια ύφεση εξαιτίας του κορονοϊού με τον γενικό δείκτη να πέφτει κάτω και από το όριο των 600 μονάδων.

Μαζικές ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζών, με πτώση του τραπεζικού δείκτη πάνω από 18%.

Σκηνικό πανικού επικρατεί στις διεθνείς αγορές με το χρηματιστήριο στο Τόκιο να κλείνει με μεγάλη πτώση. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1.050,99 μονάδων (–5,07%), στις 19.698,76 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από την 4η Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: Πανικός στις διεθνείς αγορές λόγω κορονοϊού – Με μείον 13% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα