Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια (video)

«Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε στρατιωτική αναμέτρηση αλλά αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε» δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ απαντώντας στο σενάριο του τι θα κάνει η κυβέρνηση αν εμφανιστεί τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης.

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ενώ σημείωσε ότι η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί ανάλογα

με τη τουρκική προσβολή.

Έκανε, επίσης, λόγο για αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, γνωστοποίησε ότι ήταν 5.000 οι παραβιάσεις που έγιναν το 2019 και κατήγγειλε την Τουρκία ότι λειτουργεί με βάση το δίκαιο του ισχυρού και όχι το Διεθνές Δίκαιο.

«Οι γείτονές μας λειτουργούν με το δίκαιο του ισχυρού ενώ εμείς επιμένουμε να ενεργούμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία συζητάει για χάρτες που ορίζουν θαλάσσιες ζώνες, σύνορα κτλ. Η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Αποστολάκη ότι αν έχουμε νέο θερμό επεισόδιο τύπου «Ίμια» θα «είμαστε μόνοι μας», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Αν το δούμε με στρατιωτικούς όρους ισχύει, εγώ δεν περιμένω αν αύριο γίνει το απευκταίο να επιχειρήσουν δίπλα μας δυνάμεις ξένων χωρών αλλά ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους στρατηγικούς μας συμμάχους και αυτό προέχει. Αν ενεργοποιηθούν οι συμμαχίες της Ελλάδας και αυτές αναλάβουν πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, τότε νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο και να μη χρειαστεί να πάμε στον πόλεμο μόνοι μας».

Συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του

Για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς και τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους συζήτησαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο ισραηλινός ομόλογός του, Ναφτάλι Μπένετ σε συνάντηση που είχαν στο Ισραήλ την Πέμπτη.

Κατά την συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας, ενώ συμφωνήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου συζητήθηκαν επίσης θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό – τεχνικό τομέα.

Πηγή: Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα