«Παιχνίδια» με το φως στη φύση – Όταν τα γεωμετρικά σχήματα αποκαλύπτουν το πλήθος επιπέδων του φυσικού κόσμου

Ο Χαβιέ Ριέρα σχεδιάζει και φωτογραφίζει προβολές που ταιριάζουν απόλυτα σε δέντρα και τα κλαδιά τους. Εμπνέεται τα γεωμετρικά σχήματα από το συγκεκριμένο τοπίο και αυτά, για τον ισπανό καλλιτέχνη, αποκαλύπτουν τις λανθάνουσες διαστάσεις ή τη λανθάνουσα ενέργεια που ενυπάρχει στο φυσικό περιβάλλον.

Ελπίζει ο Ριέρα ότι οι φωτογραφίες του εμβαθύνουν τη σχέση μεταξύ φύσης και κοινού, επιτρέποντας στον θεατή να εκτιμήσει περισσότερο το πλήθος των επιπέδων που συνιστούν τον φυσικό κόσμο.

«Μ’

ενδιαφέρουν οι στιγμές στις οποίες αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ως κάτι πολύ οικείο αυτό που είναι έξω ενώ, ταυτόχρονα, αρχίζουμε να βλέπουμε από κάποια απόσταση τον εσωτερικό μας κόσμο» εξομολογείται ο Χαβιέ Ριέρα. «Σχεδόν είναι σαν να γίνεται κάτι εξωτερικό ως προς εμάς, και γι’ αυτό το λόγο γίνεται σαφές» τονίζει.

Αν και η όψη μιας τοποθεσίας είναι σημαντική για τον σχεδιασμό του Ριέρα, μεγάλο μέρος της διαδικασίας αφιερώνεται στην έρευνα της ιστορίας του συγκεκριμένου φυσικού τοπίου αλλά και των ανθρώπων που το κατοικούν ή το επισκέπτονται. Αυτό του επιτρέπει να εξελίσσει ένα πρωτότυπο μοτίβο ή δομή για την προβολή, ενώ έχει μια πιο ολιστική μνήμη του μέρους καθώς προχωρά η δουλειά.

Ο Χαβιέ Ριέρα θα συμμετάσχει με έργο του στο Umbria Light Festival, που θα λάβει χώρα στη Βιτόρια-Γαστέιζ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία, από 21 ως 23 Φεβρουαρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: javierriera.com

Keywords
Τυχαία Θέματα