Παγκόσμιο ρεκόρ για διαμάντι σε σχήμα καρδιάς – 57 εκ. δολάρια για σκουλαρίκια (εικόνες)

Το μεγαλύτερο «άψογο» διαμάντι λαξευμένο σε σχήμα καρδιάς που έχει τεθεί ποτέ σε δημοπρασία, πωλήθηκε χθες βράδυ στη Γενεύη αντί σχεδόν 15 εκ. δολαρίων, τιμή που συνιστά «παγκόσμιο ρεκόρ», ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s.

Το σπάνιο κομμάτι που προτάθηκε στην παραδοσιακή δημοπρασία υψηλής κοσμηματοποιίας του Μαΐου του διάσημου οίκου αποτελείται από ένα κολιέ καλλιεργημένων μαργαριταριών στο κέντρο του οποίου είναι δεμένο το διαμάντι, μια πέτρα 92 καρατίων.

Πωλήθηκε αντί 14,99 εκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των

εξόδων (περίπου 13,45 εκ. ευρώ). «Έχουμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ» για ένα διαμάντι λαξευμένο σε σχήμα καρδιάς, δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών, Αλεξάντρα Κίντερμαν.

Το λευκό διαμάντι (κατηγορία χρώματος D, καλύτερος δυνατός βαθμός χρώματος για ένα διαμάντι), πλήρους καθαρότητας, ονομάζεται «La Legende», εκτιμάτο από τους ειδικούς μεταξύ 14 και 20 εκ. δολάρια.

Υπογράφεται από τον οίκο Boehmer & Bassenge, ένα νέο μέλος στον πολύ κλειστό κύκλο των μεγάλων κοσμηματοπωλών, ο οποίος πήρε τα ονόματα των περίφημων παρισινών κοσμηματοπωλών της αυλής του βασιλιά της Γαλλίας στον 18ο αιώνα. Αυτοί οι κοσμηματοπώλες φιλοτέχνησαν το περίφημο «Κολιέ της Βασίλισσας» με σχεδόν 650 διαμάντια βάρους 2.800 καρατίων, η ιστορία του οποίου εξελίχθηκε σε μια από τις γνωστότερες οικονομικές απάτες της εποχής, η οποία κλόνισε βαθιά τη μοναρχία υπό τον Λουδοβίκο 16ο.

Σήμερα ιδιοκτήτης του οίκου Boehmer & Bassenge είναι ένας έμπορος διαμαντιών από την Αμβέρσα.

Το προηγούμενο ρεκόρ για ένα διαμάντι κομμένο σε σχήμα καρδιάς κατείχε από το 2011 ένα διαμάντι 56,51 καρατίων που είχε πωληθεί τότε στην τιμή των 10,9 εκ. δολαρίων.

57 εκ. δολάρια για ένα ζευγάρι σκουλαρίκια

Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που αποτελούνται από δύο εντυπωσιακά διαμάντια, ένα ροζ και ένα μπλε, «τα σπουδαιότερα σκουλαρίκια που έχουν τεθεί ποτέ σε δημοπρασία» όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή τους, πωλήθηκαν στη Γενεύη αντί 57 εκ. δολαρίων (περίπου 51,5 εκατομμύρια ευρώ), μια τιμή που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Οι δύο πολύτιμες πέτρες τέθηκαν προς πώληση σε δύο διαφορετικούς λαχνούς, καθώς αρχικά αποτελούσαν μονόπετρα δακτυλίδια. Αγοράστηκαν από το ίδιο πρόσωπο που έχει την έδρα του στην Ασία.

Το πρώτο σκουλαρίκι, το «Apollo Blue» όπως ονομάζεται, που εκτιμάτο μεταξύ 38 και 50 εκατ. δολ. (36 και 47 εκ. ευρώ), πωλήθηκε έναντι 42,087 εκ. δολ. (περίπου 38 εκ. ευρώ).

Το «Artémis Pink» όπως ονομάζεται το ροζ διαμάντι, εκτιμάτο μεταξύ 12,5 και 18 εκ. δολ. (12 και 17 εκ. ευρώ) και πωλήθηκε 15,33 εκ. δολ. (13,82 εκ. ευρώ) στο τέλος δύο τεταμένων δημοπρασιών.

Πιστοποιημένο ως «Fancy Vivid Blue» από το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο (GIA) και με βάρος 14,54 καρατίων, το «Apollo Blue», σε έντονο μπλε χρώμα, είναι το μεγαλύτερο διαμάντι στην κατηγορία του που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Η πέτρα έχει υποστεί κοπή και λείανση για να πάρει σχήμα αχλαδιού.

Βάρους 16,00 καρατίων και πιστοποιημένο ως «Fancy Intense Pink», το ζωηρό ροζ διαμάντι «Artémis Pink» έχει σχήμα αχλαδιού που ταιριάζει με αυτό του «Apollo Blue». Σύμφωνα με το GIA, ανήκει στα «πιο χημικώς καθαρά» διαμάντια, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δίνει σε αυτόν τον τύπο της πέτρας μια ιδιαίτερα έντονη διαφάνεια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα