Παγκόσμιο Κύπελλο: Άγγιξε το θαύμα η εθνική ομάδα γυναικών – Έπεσαν ηρωικά τα κορίτσια (εικόνες)

Αν και επέστρεψε από το -15, η εθνική ομάδα μπάσκετ των γυναικών αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τις οκτώ καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 που διεξάγεται στην Τενερίφη, αφού ηττήθηκε 57-56 από τη Νιγηρία, στον «νοκ άουτ» αγώνα για την πρόκριση στους προημιτελικούς. Τα κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά επιστρέφουν στην Αθήνα, ενώ οι γυναίκες της Νιγηρίας πανηγύρισαν σαν τρελές την πρώτη ιστορική πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης.

Στο κλειστό «Κίκο Καμπρέρα» της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης «έπεσαν κορμιά», αλλά

στο τέλος αυτή που χαμογέλασε ήταν η Νιγηρία. Στην καλύτερη εμφάνισή της στην ιστορία με τη φανέλα της εθνικής γυναικών (18 πόντους, 12 ριμπάουντ), η Μαριέλλα Φασούλα ήταν αυτή που με 9 σερί πόντους με την έναρξη της 4ης περιόδου ξανάβαλε σε τροχιά νίκη-πρόκρισης τη «γαλανόλευκη» που είχε βρεθεί να χάνει και με 46-31. Στα 40 χρόνια της, η Εβίνα Μάλτση που πέτυχε 13 πόντους (με 2/11 τρίποντα) ήταν απαρηγόρητη, τόνισε πως η πρόκριση χάθηκε για ένα ριμπάουντ και δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά: «Δεν σταματάω»

Κορυφαίες της Νιγηρίας ήταν οι Καλού (14π.), Ακχατόρ (14π. και 13ρ.), Αμουκαμάρα (13π.) και Νινγκιφά (10π.). Η ομάδα της Αφρικής έχει ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή την ερχόμενη Παρασκευή (28/9), καθώς αντίπαλός της στα προημιτελικά θα βρεθεί η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2014 και το 2010 εθνική των ΗΠΑ, στη «Σαντιάγκο Μαρτίν Αρένα» της πόλης Σαν Κριστόμπαν δε λα Λαγκούνα της Τενερίφης.

Η Νιγηρία μπήκε καλύτερα και προηγήθηκε και έχοντας κορυφαία την Εβελίν Ακχατόρ με 6 πόντους και 4 ριμπάουντ ξέφυγε με +7, 11-4. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη «γαλανόλευκη» η Μαριέλα Φασούλα πήρε στις πλάτες της την εθνική σημειώνοντας τους 7 από τους πρώτους 9 πόντους της Ελλάδας, 13-9. Η Εβίνα Μάλτση πέτυχε το πρώτο της καλάθι, με την Σπανού να ισοφαρίζει σε 13-13. Η Χριστινάκη έστειλε στη γραμμή του φάουλ την Ατόνιε Νινγκιφά που έφτασε τους 4 πόντους, 15-13, αλλά διόρθωσε ισοφαρίζοντας σε 15-15 (σκορ 1ης περιόδου).

Η Χριστινάκη είχε την ευκαιρία να βάλει μπροστά την εθνική, πριν τη λήξη του πρώτου δεκάλεπτου, αλλά αποδείχτηκε άστοχη σε σουτ τριών πόντων. Με σερί 7-0 (5 πόντους από τη Μάλτση και 2 της Σπανού), η εθνική προσπέρασε με +7 (15-22). Το τρίποντο της Καλού (18-22) αποτέλεσε έναυσμα προς τις συμπαίκτριές της για ανατροπή, ενώ η ίδια έδωσε προβάδισμα στην ομάδα της λίγο αργότερα ευστοχώντας ξανά έξω από τα 6.75, 25-24 (10-2 επιμέρους σκορ). Οι παίκτριες του Κώστα Κεραμιδά είχαν 1/11 τρίποντα στο α΄ μέρος (3/8 η Νιγηρία) και βρέθηκαν στο -5, 31-26, στο ημίχρονο.

Η 3η περίοδος ξεκίνησε με εύστοχο λέι απ της Φασούλα, 31-28. Καλού και Αμουκαμάρα είχαν πάρει «φωτιά» για τη Νιγηρία. Το τρίποντο της Παυλοπούλου, 36-31, διαδέχτηκε μία τεχνική ποινή με την οποία χρέωσαν την Σπανού για διαμαρτυρία οι διαιτητές, ενώ μετά το 39-31, οι διαιτητές τιμώρησαν με τεχνική ποινή και τον πάγκο της εθνικής Ελλάδας, 4:57΄΄ πριν τη λήξη της 3ης περιόδου. Η υπεροχή της Νιγηρίας στα ριμπάουντ και η τριπλέτα των Αμουκαμάρα, Ακχατόρ και Καλού είχαν ως αποτέλεσμα το +15, 46-31, υπέρ της ομάδας της Αφρικής, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της 3ης περιόδου, η εθνική μείωσε στους 11 πόντους (48-37). Η Μαριέλα Φασούλα μπήκε αφηνιασμένη στην 4η περίοδο και σημειώνοντας 9 διαδοχικούς πόντους, η εθνική ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της νίκης (51-46).

Η Εβίνα Μάλτση ήταν άστοχη σε τρεις προσπάθειες έξω από τα 6.75, κέρδισε εν συνεχεία το φάουλ, αλλά ευστόχησε σε 1 βολή, 51-47. Η Μάλτση μείωσε στο καλάθι με λέι απ, 51-49, 3:23 πριν τη λήξη. Νινγκιφά και Σπανού πέτυχαν πόντους η κάθε μία για την ομάδα της, 53-51. Η Σπανού απάντησε και στην Καλού εν συνεχεία, 55-53. Η Καλτσίδου κέρδισε το φάουλ στα 57΄΄ από την Καλού, ευστόχησε μόνο στην πρώτη βολή, αλλά η Σπανού αν και πήρε το επιθετικό ριμπάουντ κάτω από το καλάθι, αντί να επιχειρήσει να σκοράρει και έστω να πάρει το φάουλ, έβγαλε την μπάλα έξω και η Λολίτα Λύμουρα υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ. Η Καλού παρ’ ολίγον να αποδειχτεί αυτόχειρας για τη Νιγηρία, αφού της γλίστρησε η μπάλα και στην επόμενη επίθεση της εθνικής η Καλτσίδου κέρδισε το φάουλ στα 20΄΄… Με 2/2 βολές, η Ελλάδα προσπέρασε 55-56.

Τα κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά δεν έκαναν, όμως, αυτό που έπρεπε και στα 3,2”, η Φασούλα δεν είχε άλλο τρόπο να σταματήσει την Εντεφεριόκα κάτω από το καλάθι παρά με φάουλ. Η Νιγηριανή είχε 2/2 βολές, 57-56. Η Λύμουρα στην επαναφορά δεν πάσαρε στα 5΄΄ που είναι ο επιτρεπόμενος χρόνος και η κατοχή της μπάλας πέρασε στη Νιγηρία με 2,3΄΄ να απομένουν. Η Λύμουρα έστειλε την Καλού στη γραμμή των βολών, αυτή αστόχησε και στις 2, η Καλτσίδου πήρε το αμυντικό ριμπάουντ… αλλά δεν απέμενε πλέον χρόνος.

Τα δεκάλεπτα: 15-15, 31-26, 48-37, 57-56

Διαιτητές: Μπερμούντες (Μεξικό), Γκαρσία (Βενεζουέλα), Μποϊερ (Αυστραλία)

ΝΙΓΗΡΙΑ (Ότις Χάφλεϊ Τζούνιορ): Ακχατόρ 14, Ελονού, Ιμοβμπιό 2, Καλού 14 (3), Νινγκιφά 10, Ακαραϊβε, Ακασίλι, Αμουκαμαρά 13, Εντεφεριόκα 2, Μοχάμεντ, Ογκόκε, Οκόγε 2.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Κεραμιδάς): Φασούλα 18, Καλτσίδου 9, Μάλτση 13 (2), Παυλοπούλου 5 (1), Σπανού 8, Χριστινάκη 3, Κοσμά, Λύμουρα, Νικολοπούλου, Σωτηρίου, Σπυριδοπούλου, Σταμάτη.

Μάλτση: «Δεν σταματάω»

Έστω κι αν ήταν απαρηγόρητη για τον αποκλεισμό της εθνικής για έναν μόλις πόντο από τις οκτώ κορυφαίες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η αρχηγός Εβίνα Μάλτση στα 40 της δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά στην κάμερα της ΕΡΤ, από την Σάντα Κρουθ δε Τενερίφε: «Δεν σταματάω».

Η πρώτη σκόρερ και πρώτη σε συμμετοχές (212) στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας τόνισε πως η πρόκριση χάθηκε σε ένα ριμπάουντ, ενώ δεν ξέχασε να απονείμει τα εύσημα στη Μαριέλλα Φασούλα, που με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι της με τη φανέλα της εθνικής γυναικών.

Συγκεκριμένα, η αρχηγός της εθνικής, Εβίνα Μάλτση, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στη Νιγηρία, μας κέρδισε δίκαια. Είναι σημαντικό που κοπέλες σαν τη Μαριέλλα έκαναν τέτοιες εμφανίσεις. Κάναμε ένα πολύ κακό πρώτο ημίχρονο, αλλά το διορθώσαμε. Γυρίσαμε το παιχνίδι με αυταπάρνηση και θυσία στην άμυνα. Όταν χάνεις μια πρόκριση στα προημιτελικά για ένα επιθετικό ριμπάουντ, τι να πεις… Δώσαμε όλες το 100%, ο κόσμος το είδε. Η πίκρα είναι μεγάλη, δεν ξέρω τι να πω. Ερχόμενες εδώ πετύχαμε δύο άθλους, να βρεθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να περάσουμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες. Εμείς το χάσαμε το παιχνίδι, δεν μας κέρδισε η Νιγηρία. Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι εύκολο να εστιάσεις στα θετικά, αλλά δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε. Εγώ δεν θα σταματήσω. Το Νοέμβριο έχουμε προκριματικά (σ.σ. για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στο μέλλον».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Κεραμιδάς, τόνισε: «Σε πολλά σημεία του αγώνα δεν δούλεψε καθόλου το πλάνο που είχαμε για την άμυνά μας, είτε λόγω κόπωσης από χθες, είτε λόγω της αθλητικότητας της Νιγηρίας. Χάσαμε πολλά ριμπάουντ και κάναμε λάθη υπό την πίεση των αντιπάλων. Βγήκαμε εκτός αγώνα για ένα διάστημα, εκνευριστήκαμε και τεθήκαμε εκτός πλάνου και στην επίθεση. Όμως βρήκαμε το κουράγιο, παίξαμε πολύ καλά στο τελευταίο δεκάλεπτο, κάναμε την ανατροπή, αλλά χάσαμε ένα ριμπάουντ στο τέλος. Λίγο ήθελε για να είμαστε στα προημιτελικά. Ήταν μια πολύ σπουδαία εμπειρία. Τουλάχιστον έχουμε κερδίσει νεαρά κορίτσια που συμπληρώνουν τις μεγαλύτερες και πιο έμπειρες κοπέλες. Κορίτσια όπως η Φασούλα, η Παυλοπούλου και η Χριστινάκη είναι το μέλλον. Είμαστε στο διεθνές στερέωμα και υπάρχουμε. Έχουμε δύο αγώνες στα προκριματικά για να περάσουμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και συνεχίζουμε για τις επόμενες προκλήσεις».

Η Μαριέλλα Φασούλα, που σημείωσε 9 σερί πόντους με την έναρξη της 4ης περιόδου και 18 στο σύνολο, επισήμανε: «Το παιχνίδι κρίθηκε σε μια άμυνα και στα ριμπάουντ. Οι λεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά. Οι πιο έμπειρες παίκτριες μας έχουν βοηθήσει πολύ και θέλουμε όλα αυτά που μας διδάσκουν να τα εφαρμόσουμε στο μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος. Μπορεί να έπαιξα καλά, αλλά μερίδιο ως προς αυτό έχουν οι συμπαίκτριές μου που μου έδωσαν την μπάλα και οι προπονητές μας που με εμπιστεύτηκαν».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: intime.gr/fiba.com

Keywords
Τυχαία Θέματα