Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: 7+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το προφυλακτικό

Μπορεί να θεωρείτο ταμπού ανά περιόδους, ωστόσο χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια τόσο ως μέθοδος αντισύλληψης όσο και ως μέσο προστασίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού σας παρουσιάζουμε 7+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το προφυλακτικό.

Η χρήση προφυλακτικού εμφανίζεται πρώτη φορά πριν από 15.000 χρόνια σε σπηλαιογραφίες στη Γαλλία. Μάλιστα τα προφυλακτικά αυτά κατασκευάζονταν από μετάξι, λινό και έντερα ζώων.Στην αρχαία Κίνα πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά από μεταξένιο χαρτί και στην Αίγυπτο από λινό ύφασμα.Τον 15ο αιώνα, την περίοδο που η σύφιλη έκανε την εμφάνισή της εμφανίζονται ξανά και τα προφυλακτικά, κυρίως ως προστασία για τις ασθένειες.Τον 18ο αιώνα η χρήση προφυλακτικών αναδείχθηκε σε ηθικό ζήτημα και προκάλεσε αντιδράσεις από την εκκλησία, λόγω της αντισύλληψης.Το 1839, ο Τσαρλς Γκούντγιαρ (της γνωστής εταιρείας ελαστικών) ανακάλυψε ένα τρόπο για να επεξεργάζεται το καουτσούκ, που το έκανε αρκετά ελαστικό, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προφυλακτικό. Μπορεί αυτό το προφυλακτικό να ήταν πιο ανθεκτικό, όμως, κάποιες φορές ήταν πολύ σφιχτό ή πολύ χοντρό μειώνοντας την απόλαυση.Προφυλακτικό ή καπότα. Η αρχική «καπότα», όπως ονομάστηκε τότε το προφυλακτικό προέρχεται από τη γαλλική λέξη «capote». Έτσι ονομάζονταν τα καπέλα που φορούσαν οι γυναίκες την περίοδο εκείνη.Οι διαφημίσεις για προφυλακτικά που έκαναν την εμφάνισή τους, όπως αυτή παρακάτω που αναφέρεται στον κίνδυνο από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είχαν σεξιστικό περιεχόμενο, απευθύνονταν αποκλειστικά στους άντρες και θεωρούσαν τη γυναίκα υπεύθυνη για οποιοδήποτε θέμα υγείας.Μπορεί να νομίζεις ότι είναι η φιλενάδα σου αλλά μπορεί να είναι φίλη με όλους. Τα προφυλακτικά προλαμβάνουν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.Οι διαφημίσεις για τη χρήση προφυλακτικών πολλαπλασιάστηκαν τη δεκαετία του 80, χρησιμοποιώντας ως όπλο τον φόβο για το AIDS που είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται.

Σήμερα όχι μόνο δεν είναι ταμπού αλλά η εφευρετικότητα των εταιρειών που τα προμηθεύουν όπως και η ευρεία χρήση τους έχουν ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία προφυλακτικών που δεν θα… πιστεύατε ότι υπάρχουν. Ιδού τα 20 πιο περίεργα προφυλακτικά στον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα