Ούτε μια σύλληψη ακροδεξιού στη Μυτιλήνη – «Κάψτε τους ζωντανούς», φώναζαν στους πρόσφυγες

Επίθεση σε δημοσιογράφο της ΕΡΤΗ αστυνομία προσήγαγε 122 ατόμα – 120 αλλοδαπούς και δύο αλληλέγγυουςΚαμία σύλληψη ακροδέξιου

Συλλήψεις και αρκετοί τραυματισμοί είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία συνολικά έγιναν 122 προσαγωγές, εκ των οποίων δύο μόνο Έλληνες και 120 αλλοδαποί στην πλειονότητά τους Αφγανοί σε βάρος των οποίων θα σχηματισθεί

δικογραφία για παράνομη κατάληψη της πλατείας.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά 10 άτομα, εκ των οποίων 9 αλλοδαποί και ένας Έλληνας στους οποίους χρειάστηκε να παρασχεθούν μόνο οι Πρώτες Βοήθειες.

Προκαλεί πάντως εντύπωση πως η αστυνομία δεν συνέλαβε ούτε έναν ακροδεξιό, ομάδα των οποίων πρωταγωνίστησε στα σοβαρά επεισόδια.

Επίθεση σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ

Χαρακτηριστική μεταξύ των άλλων είναι η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΠΗΝ η οποία καταδικάζει απερίφραστα τον προπηλακισμό από ακροδεξιά στοιχεία που δέχθηκε το βράδυ η δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Όπως αναφέρει «δύο άτομα κινήθηκαν εναντίον της Μυρσίνης Τζινέλλη βρίζοντας και απειλώντας την δημοσιογράφο, ενώ προσπάθησαν να της αρπάξουν το κινητό της τηλέφωνο την ώρα που κατέγραφε τα γεγονότα».

«Η ίδια άμεσα κινήθηκε προς τους αστυνομικούς και ζήτησε να την προστατεύσουν, ενώ στο περιστατικό παρούσα ήταν και η δημοσιογράφος Νατάσα Παπανικολάου, η οποία λίγη ώρα αργότερα δέχθηκε και αυτή προπηλακισμό», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Κατά την ΕΣΗΕΠΗΝ, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας δέχονται ύβρεις, απειλές, ακόμα και σωματική βία στην προσπάθεια τους να αναδείξουν γεγονότα που συνδέονται με το προσφυγικό.

«Προφανώς αυτές οι συμπεριφορές από άτομα συγκεκριμένης προέλευσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτρέψουν τους συναδέλφους από το καθήκον τους που είναι η καταγραφή και η μετάδοση των γεγονότων. Άλλωστε οι συνάδελφοι του Βορειανατολικού Αιγαίου έχουν βραβευθεί και τιμηθεί για την προσφορά τους στην έγκυρη ενημέρωση ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φώναζαν «κάψτε τους ζωντανούς»

Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.

Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των προσφύγων οι οποίοι κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε. Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, εξάλλου, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Keywords
Τυχαία Θέματα