Ό,τι θα συμβεί στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της 83ης ΔΕΘ – «Μπόλικη» μουσική, θέατρο και εικαστικά από άκρη σε άκρη (εικόνες)

Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβρης και Διεθνής Έκθεση είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες. Κι είναι η πόλη, η χρονική περίοδος, η διοργάνωση, όπου, οπότε και με αφορμή την οποία αντίστοιχα, είναι όλοι και όλα εκεί…

Αυτόχθονες, μόνιμοι ή άρτι επιστρέψαντες από διακοπές, εμπορικοί επισκέπτες κι αντιπρόσωποι προς άγραν πελατών και συμφωνιών, εκθέτες, πολιτικοί, κυβερνητικοί, παρατρεχάμενοι, δημοσιογράφοι-απεσταλμένοι, διαμαρτυρόμενοι, διαδηλωτές, αστυνόμοι, Βαλκάνιοι και Ρώσοι εναπομείναντες παραθεριστές, εποχούμενοι

από τη μακεδονική ενδοχώρα (για βόλτα στην Έκθεση), φέτος και αμερικανοί τιμώμενοι (οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η διοργάνωση της ΔΕΘ) αναμένονται να συρρεύσουν στη διάρκεια του δεκαημέρου της Έκθεσης.

Και η πόλη, ως άψογη οικοδέσποινα, φροντίζει για όλες τις “κατηγορίες”, επιλογές, ανάγκες, όχι μόνο της εμπορικής δραστηριότητας αλλά και ψυχαγωγίας ή απλώς διασκέδασης ανάλογα με τα γούστα, τα βαλάντια και τις επιλογές των επισκεπτών.

Μουσική-πολλή μουσική παντού, αλλά και θέατρο και εικαστικά, και ιστορία και σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή κατακλύζουν την πόλη απ’ άκρο σ’ άκρο της (από την Καλαμαριά ως τη Νεάπολη, από το δάσος Σέιχ Σου ως το λιμάνι).

Ο Bryan Ferry ανεβαίνει στο Δάσος, ο Σταμάτης Κραουνάκης στο θέατρο της ΕΜΣ και ο “Ορέστης” του Ευριπίδη και του ΚΘΒΕ “στεγάζεται” στο Βασιλικό. Και μπορεί η διοίκηση της ΔΕΘ να φροντίζει -και μάλιστα δωρεάν (με μόνο το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση που κοστίζει 7 ευρώ) για τη διασκέδαση των επισκεπτών με σειρά συναυλιών κάθε βράδυ στις 21:30, στη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΔΕΘ- η πόλη όμως βρίθει κι αυτή εκδηλώσεων.

Κι αφού προηγήθηκαν για τους ντόπιους και τους πρόωρους επισκέπτες οι διοργανώσεις-συναυλίες με: τον αειθαλή Γιάννη Πάριο και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη (4 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Δάσους και το ανοιχτό θέατρο της Νεάπολης αντίστοιχα), του Γιώργου Νταλάρα (στη συναυλία για το έργο του Γιώργου Καζαντζή, στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Κυβερνείο) και τέλος τα 30χρονα των Πυξ Λαξ (7 Σεπτεμβρίου στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ-PAOK Sports Arena), από το …εναρκτήριο της 83ης ΔΕΘ -Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ξεκινά το μεγάλο μουσικοθεατρικό “πανηγύρι” της πόλης.

Για τους μη επίσημους προσκεκλημένους, τους μη μετέχοντες στο τιμητικό δείπνο της ΔΕΘ-ομιλία του πρωθυπουργού, και όσους δεν μετέχουν σε εκδηλώσεις υποδοχής ή διαμαρτυρίας εντός κι εκτός ΔΕΘ, οι “λύσεις” είναι μουσικές και …”διαδραματίζονται” σε ακτίνα μόλις πέντε χιλιομέτρων εκατέρωθεν του πολύβουου, θορυβώδους κέντρου:

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου:

– Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και τον Νίκο Ζιώγαλα στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, στις 9 μ.μ. και συναυλία του Απόστολου Ρίζου στο δασάκι Κόδρα (καλμαριά) στο πλαίσιο του “Παρα θιν αλός”

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου

– “Μέλιsses” και Βασίλης Καρράς, στον χώρο της ΔΕΘ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

– Νατάσα Θεοδωρίδου και Γιώργος Παπαδόπουλος στο χώρο της ΔΕΘ

– Κώστας Χατζής: συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη.

– Γιάννης Χαρούλης: συναυλία στο θέατρο Δάσους

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

– Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα και Μίλτος Πασχαλίδης – μουσικό αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα, στον χώρο της ΔΕΘ

– “Φυσάει ο μπάτης-Ρεμπέτικα της θάλασσας” με τον Δημήτρη Μυστακίδη κ.α στην Πλαζ της Αρετσούς στο πλαίσιο του φεστιβάλ ¨”Παρά θιν’ αλός”

– Σταμάτης Κραουνάκης: “Duende” του Φεντερίκο Γκαρθία (διάλεξη μετά μουσικής με θέμα το πάθος)- Θέατρο ΕΜΣ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου

– Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Σταύρος Ξαρχάκος- στο χώρο της ΔΕΘ

– Αλκίνοος Ιωαννίδης “Solo” στη Μονή Λαζαριστών

– Σταμάτης Κραουνάκης: “Duende” του Φεντερίκο Γκαρθία (διάλεξη μετά μουσικής με θέμα το πάθος)- Θέατρο ΕΜΣ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου

– o Bryan Ferry στο Θέατρο Δάσους

– Κωνσταντίνος Αργυρός στο χώρο της ΔΕΘ

– “Ορέστης” του Ευριπίδη. Η καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή του ΚΘΒΕ επιστρέφει μετά την περιοδεία της και παρουσιάζεται σε κλειστό θέατροθέατρο της ΕΜΣ

– Σταμάτης Κραουνάκης: “Duende” του Φεντερίκο Γκαρθία (διάλεξη μετά μουσικής με θέμα το πάθος)- Θέατρο ΕΜΣ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

– Άννα Βίσση και “Onirama”, στον χώρο της ΔΕΘ

– Γκαλά Όπερας στη μνήμη της Μαρία Κάλλας- Μέγαρο Μουσικής (η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης την ημέρα θανάτου της Μαρία Κάλλας με αποσπάσματα από όπερες). Την ΚΟΘ διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης. ‘

– “Ορέστης” του Ευριπίδη – θέατρο της ΕΜΣ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

– Ελένη Φουρέιρα -συναυλία στο χώρο της ΔΕΘ

– “Ορέστης” του Ευριπίδη – θέατρο της ΕΜΣ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

– The Blues Brothers Approved Show- συναυλία στο χώρο της ΔΕΘ

– Grandbrothers – Symphony Orchestra- συναυλία (σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως μέρος των εκδηλώσεων την ημέρα του Reworks Agora)- Μέγαρο Μουσικής

– “Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι…” Βασίλης Σκουλάς – Παντελής Θαλασσινός- συναυλία -Μονή Λαζαριστών

– “Ορέστης” του Ευριπίδη – θέατρο της ΕΜΣ.

Εικαστικά

Στη δημιουργική και εκθεσιακή δραστηριότητα του Κώστα Λούστα στη Νέα Υόρκη την περίοδο από το 1962 ως το 1972, καθώς και στη μετέπειτα σχέση του με την αμερικάνικη μεγαλούπολη, εστιάζει η έκθεση έργων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ- στο πλαίσιο του προγράμματος HΠΑ τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης).

-Τετρακόσια και πλέον έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη εκτίθενται στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Μουσείου Συύχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών υπό τον τίτλο: Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart ( ΚΜΣΤ- Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη Μέρες & ώρες λειτoυργίας: Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε- 10:00-22:00, Δευτέρα: κλειστά ).

-Στο Γεντί Κουλέ, το εμβληματικό κτίριο των πρώην φυλακών Επταπυργίου, σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας, στην ομότιτλη (“Δημοκρατία”) έκθεση. – Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8.00-15.00 (Κελιά απομόνωσης) Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00 (Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης) -Σάββατο – Κυριακή: 8.00-15.00 (Κελιά απομόνωσης).

Keywords
θεσσαλονικη, ΔΕΘ, θεατρο, μουσικη, bryan ferry, πυξ λαξ, διαδηλωσεις, ηπα, bryan, εμσ, κθβε, Αννα Νταλαρα, πυξ, sports, arena, μνήμη, κοθ, blues, reworks, νέα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δωρο πασχα 2012, κωστας καρρας, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, χαρουλης, ελενη, ζουγανελη, μνήμη, δωρεαν, ηπα, θεμα, κθβε, κμστ, περιοδος, πλαισιο, πυξ λαξ, paok, αλκινοος ιωαννιδης, αννα βισση, αννα, αφορμη, αψογη, βισση, βιταλη, βραδυ, γηπεδο, γιαννης χαρουλης, γεντι κουλε, δασος, δευτερα, διοικηση, εκθεση, εμσ, εργα, θαλασσινος, θεοδωριδου, ιωαννιδης, ομιλια, κοθ, κτιριο, μεγαρο μουσικης, μιχαηλιδης, μιλτος πασχαλιδης, μονη λαζαριστων, μαρια, νατασα θεοδωριδου, νεα υορκη, νεγκα, νικο, πυξ, ρεμπετικα, σαββατο, σειρα, τοξο, φεστιβαλ, φουρειρα, φτερα, χατζης, κωνσταντινος, ωρες, blues, bryan, bryan ferry, δημητρης, γιωτα, γιωργος παπαδοπουλος, χωρα, κλειστο, κωστας, κυριακη, reworks, sports, orchestra, ορχηστρα, ρωσοι, σκηνη
Τυχαία Θέματα