Όταν ο Μακρόν χαρακτήριζε το ευρώ «ατελές» και προέβλεπε κατάρρευσή του σε 10 χρόνια

Το ευρώ ενδέχεται να μην υπάρχει σε 10 χρόνια αν το Παρίσι και οι Βρυξέλλες δεν καταφέρουν να ενισχύσουν τη νομισματική ένωση, έλεγε ο τότε υποψήφιος για την προεδρία και σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Ιανουάριο σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου, προσθέτοντας μάλιστα πως το υπάρχον σύστημα ωφελεί την Γερμανία σε βάρος των πιο αδύναμων χωρών μελών.

Ο Μακρόν υπήρξε

υπουργός Οικονομίας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ μέχρι που παραιτήθηκε για να δημιουργήσει το δικό του πολιτικό κίνημα και να θέσει υποψηφιότητα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το ευρώ είναι ατελές και δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τεράστιες μεταρρυθμίσεις», είχε πει στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάμπολντ στο Βερολίνο.

«Δεν έχει δώσει στην Ευρώπη πλήρη διεθνή κυριαρχία έναντι του δολαρίου σχετικά με τους κανόνες της. Δεν έχει δώσει στην Ευρώπη φυσική σύγκλιση μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών».

Η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό της σύστημα για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, ενώ η Γερμανία πρέπει να δεχθεί ότι περισσότερες επενδύσεις αντί για λιτότητα μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή της ευρωζώνης, δήλωσε ο κεντρώος πολιτικός.

Η δυσλειτουργία του ευρώ είναι χρήσιμη στη Γερμανία, πρέπει να πω, δήλωσε ο Mακρόν, προσθέτοντας ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας εμποδίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

«Το ευρώ είναι ένα αδύναμο γερμανικό μάρκο«, δήλωσε.»Το status quo είναι συνώνυμο, σε 10 χρόνια, με την αποσυναρμολόγηση του ευρώ.»

Πρότεινε τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων προσανατολισμένων προς την ανάπτυξη και την επέκταση της οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη που αγωνίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα