Όταν η μόδα συναντά τoν καθολικισμό – Αυτή είναι η έκθεση «Heavenly Bodies» (εικόνες)

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The Met) φιλοξενεί την έκθεση «Heavenly Bodies», η οποία εξετάζει τους δεσμούς μεταξύ της μόδας και της καθολικής εκκλησίας.

Συνολικά 25 αίθουσες και μια έκταση 5,570 τετραγωνικών μέτρων εκθεσιακού χώρου που σχεδίασε η εταιρεία αρχιτεκτονικής της Νέας Υόρκης Diller Scofidio + Renfro φιλοξενούν σύγχρονα ενδύματα που αντιπροσωπεύουν την πολυτέλεια και τη «γοητεία» που συχνά συνδέεται με τον καθολικισμό.

Alexander McQueen,

Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier και John Galliano πρωταγωνιστούν με τις εκκεντρικές δημιουργίες τους στην ενότητα «Λατρείες αγγέλων, αγίων και της Παρθένου Μαρίας». Άγγελοι με αιθέρια ρούχα αποτίουν φόρο τιμής στους πίνακες του αναγεννησιακού ζωγράφου Fra Angelico, ενώ στο Anna Wintour costume center υπάρχει μια συλλογή με περισσότερες από 40 παπικές ενδυμασίες δανεισμένες από τα αρχεία του Βατικανού και το Sistine Chapel Sacristy, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Κεντημένα ενδύματα και περίπλοκα διακοσμημένες κορώνες, τιάρες και άλλα κοσμήματα προέρχονται από την ιστορική συλλογή του Βατικανού και μερικά από αυτά δεν έχουν βγει ποτέ από την Αγία Έδρα.

Τα «Ουράνια Σώματα» είναι αποτέλεσμα της έρευνας του Ινστιτούτου Κοστουμιού του Μουσείου και του Τμήματος Μεσαιωνικής Τέχνης. Η έκθεση ερευνά την απεικόνιση και το συμβολισμό της θρησκείας και την επιρροή που έχει ασκήσει στα σύγχρονα σχέδια της haute-couture και του pret-a-porter.

Η έκθεση παρέχει ένα ερμηνευτικό πλαίσιο για τη σχέση της μόδας με τον καθολικισμό, ενώ όπως παρατήρησε ο επιμελητής Andrew Bolton, οι περισσότεροι από τους σχεδιαστές που παρουσιάζονται στην έκθεση ανατράφηκαν ως καθολικοί. Οι σχέσεις τους με τον καθολικισμό ποικίλουν αλλά όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντική επιρροή που άσκησε η θρησκεία στις δημιουργίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα