«Όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα μας δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας»

«Η απάντηση, στην τουρκική προκλητικότητα, πέρα από τη δικιά μας, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πρωτοφανής», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στον τ/σ Σκάι. «Δεν έχει υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά: αποφάσισε τι θα κάνεις και πρόσεξε πάρα πολύ τι θα είναι αυτό που θα κάνεις», εξήγησε, αναφερόμενος στην απάντηση της Ευρώπης.

Ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας

στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, και στο Αιγαίο αναδεικνύει την Τουρκία «σε μια διεθνώς νευρική δύναμη αλλά και σε μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία δεν δέχεται ή θέλει να αλλάξει τις διεθνείς συμβάσεις».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «επιθυμούμε τον ειρηνικό και ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας» αλλά «όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο αλλά και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας».

«Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα και εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο. Με βάση αυτά οικοδομούμε τη θωράκιση της Ευρώπης και της χώρας μας», επισήμανε. «Ακριβώς για να μπορεί ο ελληνικός λαός και να δημιουργεί αλλά ακόμα και να τσακώνεται στα εσωτερικά του ανενόχλητα», σχολίασε περαιτέρω.

Επίσης κατέστησε σαφές ότι «το ζήτημα της συνδιαχείρισης που επιθυμεί η Τουρκία στο Αιγαίο, έχει λυθεί με όλους τους τρόπους»: «Δεν είναι μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει μια εθνικού χαρακτήρα γραμμή, που προϋπάρχει. Δεν φοβόμαστε τίποτα», τόνισε.

Όσον αφορά στη διαπργμάτευση με την ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι καθαρή, κρυστάλλινη και με βάση αυτή πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις, στο βαθμό που μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» και προσέθεσε: «Αυτοί που πρέπει να βιάζονται, είναι η πλευρά των Σκοπίων και όχι η δική μας. Θέλουμε, το είπε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές, να λυθεί το θέμα, όμως αυτός που έχει το μεγάλο πρόβλημα -γιατί θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και είναι και ένα στοιχείο ύπαρξης και σταθερότητας αυτού του κράτους- είναι το κράτος των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ».

«Στο βαθμό που θα προχωρήσει αυτό το πράγμα, θα υπάρχει λύση που θα είναι πακέτο, η οποία για να έχει τα στοιχεία της διεθνούς σύμβασης, πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Ελλήνων», επισήμανε επικρίνοντας την αντιπολίτευση ότι από την πλευρά της «γίνονται εθνικά θέματα, ζητήματα μικροπολιτικής εσωτερικής αντιπαράθεσης».

Τέλος επανέλαβε ότι «εκλογές θα έχουμε το 2019» και προσέθεσε πως «από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα κάνουμε μια προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης πέφτει στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας». Όπως είπε, η προσπάθεια θα αφορά από τη μία πλευρά το θέμα της ρευστότητας, καθιστώντας σαφές ότι «δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε σε μια εποχή υπερδανεισμού». Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, είναι το θέμα της εικόνας της χώρας σε σχέση με τα σκάνδαλα. «Πρέπει να καθαρίσει η εικόνα της χώρας, από τα σκάνδαλα. Να καθαρίσει και με χοντρές υποθέσεις διαφθοράς, όπως είναι η υπόθεση Novartis», κατέληξε.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα