Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας – 14 άνδρες και 7 γυναίκες στο νέο σχήμα

Ορκωμοσία για τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ιταλίας με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε ΚόντεΕπτά γυναίκες και 14 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη

Ορκίστηκε σήμερα Πέμπτη (5/9) η νέα ιταλική κυβέρνηση που σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε μετά από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η νέα

κυβέρνηση, που ορκίσθηκε ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται να έχει καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την προηγούμενη, τουλάχιστον όσον αφορά τους οικονομικούς στόχους και το προσφυγικό.

Οι δέκα υπουργοί του αντισυστημικού Κόμματος Πέντε Αστέρων (M5S), οι εννέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς) καθώς και ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) και η υπουργός Εσωτερικών, που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ορκίσθηκαν, με πρώτο τον Κόντε, πίστη στη Δημοκρατία, στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι επενδυτές, συμμετέχουν 7 γυναίκες και 14 άνδρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών είναι τα 37 έτη και αποτελεί ρεκόρ.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του PD Πάολο Τζεντιλόνι ως εκπροσώπου της Ιταλίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε είναι υψηλόβαθμη δημόσιος υπάλληλος και ειδική σε θέματα προσφύγων. Άλλοι σημαντικοί υπουργοί είναι ο ηγέτης των M5S Λουίτζι ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, και ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα: τη Δευτέρα από την κάτω βουλή και την Τρίτη από τη Γερουσία. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται να παρουσιάσει προβλήματα, καθώς τουλάχιστον 340 βουλευτές σε σύνολο 630 ανήκουν στα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η κατάσταση προμηνύεται λίγο πιο δύσκολη στη Γερουσία όπου ο νέος συνασπισμός διαθέτει 167 αιρετούς σε σύνολο 315, μια μικρή πλειοψηφία μόνο εννέα εδρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ορκίστηκε, Ιταλίας,orkistike, italias