«Ώρα μηδέν» για το προσφυγικό: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ εν μέσω τουρκικών πιέσεων (video)

Ανησυχία στην κυβέρνηση, την ώρα που η Τουρκία προειδοποιεί για νέο προσφυγικό κύμαΟ Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον τούρκο Πρέσβη και του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, σχετικά με τη συμφωνία της γειτονικής χώρας με την ΕΕΑποφασίστηκε να μεταφερθούν 1.002 άτομα από τον καταυλισμό της Μόριας στη Νέα Καβάλα

Την ώρα που η Τουρκία προειδοποιεί και να απειλεί για νέο κύμα προσφύγων δια στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέλοντας

να ασκήσει πιέσεις για το θέμα της Συρίας, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιχειρεί κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά από τα παράλια της γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί έκτακτο ΚΥΣΕΑ το πρωί του Σαββάτου (31/08). Επίσης, αποφασίστηκε η μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον Τούρκο Πρέσβη και του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.

Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού το Σάββατο (31/08), στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με τους καταυλισμούς στα νησιά να μην αντέχουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν και πάλι κατά εκατοντάδες, σε καθημερινή βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη (29/08) στην Λέσβο 547 μετανάστες από τη γειτονική χώρα με 13 βάρκες. Πρόκειται για 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε την Παρασκευή (30/08) εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αυτή κορυφώθηκε με τη πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο την Πέμπτη (29/08).

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα του στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Ο τούρκος πρέσβης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει. Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το προσφυγικό συζήτησε και στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Πέμπτη (29/08).

Μεταφέρονται 1.002 πρόσφυγες από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα

Την ίδια ώρα, στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα».

Την ίδια ώρα,  ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως τον πρέσβη της Τουρκίας για τις αυξανόμενες ροές μεταναστών. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση από την Τουρκία έρχεται προκειμένου να «ταρακουνήσει» Ευρώπη και Ρωσία να αναλάβουν δράση στη Συρία.

Η Άγκυρα στοχεύει η Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία και η Μόσχα με τη σειρά της τον σύρο πρόεδρο Άσαντ να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια χώρας του, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό. Σημειώστε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα της Συρίας στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα.

#Norveç’te vatandaşlarımızla biraraya geldik, #ZaferBayramı’mızı bir gün önce beraberce kutladık. Onların buradaki başarı hikayelerinden gurur duyuyoruz. Vatandaşlarımızın yanında olmak, onlara hizmet etmek dış politikamızın öncelikleri arasında yer alıyor. pic.twitter.com/vYNPxgjpOP

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) August 29, 2019

Έτσι, ο τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φωτογράφισε» μάλιστα, τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ώρες για το ίδιο θέμα μίλησαν ο τούρκος πρόεδρος με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Turkish foreign minister Mevlüt Çavuşoğlu said that continued attacks by the Assad regime in Idlib in northwest Syria could unleash another wave of Syrian refugees to Europe. pic.twitter.com/SDd8LcBZrp

— ANews (@anewscomtr) August 30, 2019

Μέσα στον Ιούλιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι η Τουρκία αναστέλλει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, κάνοντας πράξη τις «απειλές» της για τις κυρώσεις που επέβαλε η Κομισιόν λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Με την ΕΕ να τονίζει πως «Η συμφωνία επανεισδοχής δεν σχετίζεται με τη δήλωση για το μεταναστευτικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα