Ολλανδικές εκλογές: Μεγάλος χαμένος το κόμμα του Ντάισελμπλουμ

To Κόμμα των Εργατικών της Ολλανδίας υπέστη χθες συντριπτική ήττα, εισπράττοντας τη μεγάλη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων τεσσάρων ετών, με την προώθηση της λιτότητας ως κεντρική επιλογή του κόμματος, ως εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μάρκ Ρούτε.

Κατά συνέπεια, ο Ρούτε αυτή τη φορά θα πρέπει να αναζητήσει στη δεξιά συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποκλείοντας ωστόσο τη συνεργασία με τον Βίλντερς.

Το Κόμμα των Εργατικών PvdA (Labour), στο οποίο ανήκει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ο μεγαλύτερος

χαμένος της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης. Ο ηγέτης του κόμματος Λόντεβέικ Άσερ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέχρι πρότινος, δεσμεύθηκε, έπειτα από την συντριπτική πτώση του κόμματός του, ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει πίσω την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του.

Mε καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το Κόμμα των Εργατικών, άγγιζε ποσοστό 3,1%, όταν στις εκλογές του 2012 ήταν δεύτερο κόμμα με ποσοστό 24,8% και 38 έδρες.

Η «εξαφάνιση» του PvdA, που τώρα έχει 9 έδρες, θα εγείρει ζήτημα για το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Eurogroup.

Netherlands (75% counted):

PvdA-S&D: 5.6%
CU-ECR: 3.4%
50+-*: 3.2%
PvdD-LEFT: 3.1%
DENK-*: 2.2%
SGP-ECR: 2.2%
FvD-*: 1.7%
VNL-EFDD: 0.4%

Europe Elects (@EuropeElects) March 16, 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα