Οι προτάσεις της Επιτροπής Διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Η Επιτροπή που συνεδρίασε για τις αλλαγές στην Παιδεία, υπό τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, ολοκλήρωσε τις προτάσεις της όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν τη λειτουργία δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, αλλά και το εξεταστικό σύστημα εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου περιλαμβάνει κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων, ανακατανομή των χρόνων φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων.

Σύμφωνα με τη νέα

πρόταση της επιτροπής οι φοιτητές θα μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση σπουδών και να αποκτούν συνδυαστικά πτυχία από διάφορες επιστήμες και να κερδίζουν πρωτεύουσα και δευτερεύουσα ειδικότητα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται φοιτητές με γενική καθώς και ειδική επάρκεια σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Ο μαθητής θα μπορεί να επιλέγει τη σχολή που θέλει και η πρόσβασή του σε αυτή θα εξαρτάται από έναν συντελεστή κατάταξης – βαρύτητας, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, ο οποίος θα αλλάζει ανάλογα με την ποσότητα των σχολών που θα δηλώνει δίνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρώτη επιλογή. Μετά την 10η σχολή που θα δηλώνει ο μαθητής η τιμή του συντελεστή θα είναι μηδενική.

Οι αλλαγές αυτές προβλέπεται να γίνουν με την ολοκλήρωση του Νέου Λυκείου για το οποίο η πρόταση περιλαμβάνει τη μείωση των χρόνων φοίτησης σ’ αυτό σε δύο αντί για τρία που είναι τώρα και την αντίστοιχη αύξηση των τάξεων του Γυμνασίου σε τέσσερις αντί για τρεις.

Παρόλα αυτά όμως η χρήση του συντελεστή μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

Τέλος η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου εισηγήθηκε επίσης την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων της προσευχής και του υποχρεωτικού εκκλησιασμού.

Δείτε αναλυτικά την πρόταση της Επιτροπής:

Προτάσεις επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία

Keywords
Τυχαία Θέματα