Οι κινητήρες του νέου Hyundai Kona

Το νέο Hyundai Kona είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη κατηγορία των compact SUV. Το κορεατικό αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί στην Ευρώπη και είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας στη δημοφιλή κατηγορία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους κινητήρες και την τεχνολογία που έχει επιλέξει η εταιρεία για το συγκεκριμένο μοντέλο με την

μοντέρνα σχεδίαση.

Η γκάμα του νέου Hyundai Kona περιλαμβάνει τέσσερις κινητήριες μονάδες. Οι δυο υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες βενζίνης διακρίνονται για την υψηλή απόδοση τους, την αυξημένη ροπή και την χαμηλή κατανάλωση καύσιμου. Η μικρότερη μονάδα T-GDI έχει χωρητικότητα 1.000 κ.εκ. και αποδίδει 120 ίππους. Συνδυάζεται με μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Η μέση εργοστασιακή κατανάλωση είναι 5.2 λίτρα/100 χλμ. Η μεγαλύτερη μονάδα βενζίνης έχει χωρητικότητα 1.600 κ.εκ. και η ισχύς της ανέρχεται στους 177 ίππους. Εδώ έχει προστεθεί σύστημα τετρακίνησης το οποίο προέρχεται από το μεγαλύτερο μοντέλο Tuscon. Η μέση κατανάλωση είναι 6,7 λίτρα/100χλμ.

Η τετρακίνηση αυξάνει τις ικανότητες κίνησης του αυτοκινήτου σε διαδρομές με περιορισμένη πρόσφυση. Το συγκεκριμένο σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε όλους τροχούς, μεταφέρει την ροπή μέχρι 50% στους πίσω τροχούς. Στις εκδόσεις που υπάρχει τετρακίνηση η πίσω ανάρτηση είναι άξονας πολλαπλών συνδέσμων.

Παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις εκπομπές επικίνδυνων ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες, η Hyundai καθώς και άλλες μάρκες προχώρησαν στην αναβάθμιση των μοτέρ που καταναλώνουν ντίζελ. Προσβλέπουν στη ζήτηση που θα υπάρχει για τους ντιζελοκινητήρες στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων κίνησης που θα απαρτίζονται από κινητήρες ντίζελ. Η κορεάτικη μάρκα λανσάρει στο νέο Kona, την επόμενη γενιά υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων ντίζελ 1.600 κ.εκ. Η πρώτη εκδοχή αποδίδει 115 ίππους και η δεύτερη 136 ίππους. Συνδυάζονται με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή 7-DCT κιβώτιο ταχυτήτων καθώς και με τετρακίνηση.

Η Hyundai παρουσίασε το πρώτο της σύστημα μετάδοσης 7 ταχυτήτων με διπλό συμπλέκτη το 2015, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των αυτόματων και χειροκίνητων κιβωτίων. Το 7 DCT κιβώτιο ταχυτήτων προσφέρει βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών CO2 έως και 20% σε σύγκριση με ένα συμβατικό 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η επιτάχυνση αυξήθηκε κατά 10%.

Η νέα πλατφόρμα του Kona επιτρέπει την προσαρμογή της τετρακίνησης και δίνει την δυνατότητα στους μηχανικούς να δημιουργήσουν και ηλεκτροκίνητη έκδοση. Η νέα πλατφόρμα λόγω του χαμηλού βάρους και της υψηλής ακαμψίας παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στους τομείς της ασφάλειας και της οδικής συμπεριφοράς. Ανακοινώθηκαν οι εξής τιμές: 1.0 120 16.590 ευρώ, 1.6 177 ίππων 7 DCT 4WD 21.990, 1.6 d 115 19.290, 1.6 d 136 7DCT 21.290, 1.6 136 7DCT 4WD 23.990 ευρώ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα