Οι γυναίκες στο Κοινοβούλιο: Τι έχει αλλάξει από τις εκλογές του 2000 μέχρι σήμερα

Ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών από τις εκλογές του 2000 μέχρι το 2015Από το 2000 αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των γυναικών στο ελληνικό ΚοινοβούλιοΤο 2008 αποτελεί ημερομηνία σταθμός, καθώς καθιερώθηκε για πρώτη φορά η ποσόστωσηΣτις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 2015 αριθμός-ρεκόρ γυναικών κατακτά μια θέση στο ΚοινοβούλιοΟι γυναίκες στις εκλογές
της 20ης Σεπτεμβρίου 2015

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμια Ημέρας των Γυναικών την υποστήριξή του στους διαρκείς αγώνες των γυναικών για την κατάκτησης της ισότητας.

Πόσες είναι οι γυναίκες όμως που κατέχουν μια θέση στο Κοινοβούλιο; Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους εξάλλου και φανερώνουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος πολλών χιλιομέτρων μέχρι να κατακτηθεί η ισότητα σε αυτόν τον τομέα.

Χαρακτηριστικό δε, αποτελεί, ότι η ποσόστωση καθιερώθηκε μόλις το 2008. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.3636/2008 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η ποσόστωση, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο στους συνδυασμούς των κομμάτων πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων στο σύνολο της επικράτειας.

Από το 2000 αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Από το 2000 ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο
αυξάνεται σημαντικά.

Ειδικότερα, στις εκλογές του 2000 εκλέχθηκαν τριάντα μία γυναίκες, τριάντα εννέα εξελέγησαν το 2004 και σαράντα οχτώ το 2007.

Το 2008 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η ποσόστωση

Το 2008 με το άρθρο 3 του Ν.3636/2008 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η ποσόστωση, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο στους συνδυασμούς των κομμάτων πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων στο σύνολο της επικράτειας.

Η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης είχε – πιθανά- ως αποτέλεσμα να εκλεγούν πενήντα δύο γυναίκες το 2009.

Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 2015 αριθμός-ρεκόρ γυναικών κατακτά μια θέση στο Κοινοβούλιο

Μετά τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, εξήντα τρεις γυναίκες εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2013, μία ακόμη γυναίκα προστέθηκε στο σύνολο των γυναικών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, μετά τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν στο πλαίσιο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Μαΐου του 2014 και την είσοδο νέων βουλευτών/τριών αντίστοιχα, ο αριθμός των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε στις εξήντα έξι.

Μετά τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 2015, ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στο Εθνικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, καθώς εξελέγησαν εφτά γυναίκες περισσότερες (70 συνολικά).

Ειδικότερα, κατά την εν λόγω Κοινοβουλευτική περίοδο το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο εθνικό Κοινοβούλιο ανήλθε στο 23,3% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί στη χώρα μας, επικυρώνοντας τη συνεχή -έως τότε- αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.

Οι γυναίκες στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015

Οι εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 δεν διενεργήθηκαν με σταυρό προτίμησης, αλλά με δεσμευμένους συνδυασμούς (λίστες) όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος (Ν.3231/2004 “Εκλογή βουλευτών”, ο οποίος τροποποιήθηκε από τον Ν.3636/2008) για τις περιπτώσεις πρόωρων εκλογών που διενεργούνται μέσα σε διάστημα δεκαοχτώ μηνών από τις προηγούμενες.

Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, και
επομένως και η κατάταξη των υποψηφίων σηματοδοτεί ουσιαστικά τη σειρά
προτεραιότητας που θέτει το κάθε κόμμα για την ανάδειξη βουλευτών/τριών. Στη
συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση για πρώτη φορά, από το 2009 που εφαρμόστηκε η
κατά φύλο ποσόστωση σε επίπεδο εθνικών εκλογών, ο αριθμός των βουλευτριών μειώνεται.

Ειδικότερα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στο Εθνικό Κοινοβούλιο εκλέγονται πενήντα έξι γυναίκες, δηλαδή δεκατέσσερις λιγότερες σε σχέση με εκείνες που είχαν εκλεγεί -με σταυρό προτίμησης- τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τις εκλογές του 2015 έχουν υπάρξει μικρές τροποποιήσεις στη σύνθεση των κομμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι το 2016 και η προ ολίγων ημερών προσχώρησή της στην κοινοβουλευτική ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Γραφήματα: «Κατά Φύλο Παρουσίαση των Υποψηφιοτήτων και των Αποτελεσμάτων
των Βουλευτικών Εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015» από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

Πληροφορίες: «Κατά Φύλο Παρουσίαση των Υποψηφιοτήτων και των Αποτελεσμάτων
των Βουλευτικών Εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015»

Keywords
Τυχαία Θέματα