«Νέα Μακεδονία» το όνομα που «παίζει» στις ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδα – ΣκόπιαΣήμερα στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώραςΚαι οι δύο πλευρές αποκλείουν το δημοψήφισμαΣκοπιανό δημοσίευμα αποκαλύπτει (;) το όνομα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, λόγω και της επίσκεψης στη χώρα μας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ

Οσμάνι.

Από το πρωί της Τρίτης μάλιστα δημοσιεύματα των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας, κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών στο θέμα του ονόματος, με το «Νέα Μακεδονία» να «παίζει» πιο έντονα.

Δείτε επίσης: Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ – «Όχι» σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα

Ο ίδιος λίγο πριν έρθει στη χώρα μας, τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της όποιας πιθανότητας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης».

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Μπουγιάρ Οσμάνι παρευρέθηκε σε διευρυμένη συνάντηση, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, με τους δύο άνδρες να έχουν νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση μισής ώρας.

Δείτε επίσης: Η οικονομική συνεργασία με τη ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου – Οσμάνι

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκονται η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ και η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τη γείτονα χώρα.

Δείτε επίσης: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση η εθνική θέση για το Σκοπιανό

Από τη μεριά του, ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε χθες, Δευτέρα, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα».

Δείτε επίσης: Ζάεφ: Δεν θέτω κόκκινες γραμμές – Έτοιμος να συζητήσω μετονομασία του αεροδρομίου Σκοπίων

Δημοσιεύματα αποκαλύπτουν το όνομα;

Από κει και πέρα, τόσο σκοπιανά όσο και αλβανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο θέμα του ονόματος.

Σκοπιανή εφημερίδα ισχυρίζεται πως το όνομα στο οποίο Ελλάδα και Σκόπια φέρεται να καταλήγουν, είναι το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», όνομα που αρκετά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν, καθώς εμπεριέχει τη λέξη «Μακεδονία».

Και ο αλβανικός ιστότοπος www.infoshqip.com όμως, επικαλούμενος, «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», τονίζει ότι η συμφωνία προβλέπει και λύσεις σε εκκλησιαστικά και γλωσσικά ζητήματα, αλλά και θέματα ταυτότητας.

Σύμφωνα με το infoshqip, το όνομα της ΠΓΔΜ θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά, ως εξής:

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Република Нова Македонија (мк-кир)

Republika Nova Makedonija(mk-lat)

Republic of New Macedonia(eng)

Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας(gr)

Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Нова Македонија – Nova Makedonija (mk)

New Macedonia (eng)

Νέα Μακεδονία (gr)

ΓΛΩΣΣΑ

Sovremen Makedonski jazik (мк)

Modern Macedonian/Makedonski (eng)

Σλαβομακεδονική γλώσσα – Slavomakedoniki glossa (gr)

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Македонско (мк)

New Macedonian (eng)

Νεομακεδονική (gr)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Нова Македонска Православна Црква–Охридска Архиепископија (мк)

New Macedonian Orthodox Church–Ohrid Archbishopric (eng)

Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας (gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα