Με «μικρό καλάθι» ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής – Οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με την ανταλλαγή απόψεων των κρατών-μελών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση μισής ώρας.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου. Άλλωστε, οι διαφωνίες Βορρά-Νότου δεν έχουν ξεπεραστεί, με την Ολλανδία να ηγείται ενός «μπλοκ» που επιθυμεί να δίνονται δάνεια με όρους και όχι επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη.

Πάντως, κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ότι απαιτείται να βρεθεί λύση ώστε να ξεπεραστεί η βαθιά οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Κι αυτό να γίνει με τρόπο που να είναι προς όφελος όλων των κρατών μελών.

«Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας», Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας πως υπάρχουν βαθιές διαφορές.

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ. «Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

«Η Ισπανία έρχεται σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «δεν είναι αισιόδοξος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς», δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο NOS κατά την άφιξή του για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Η Ολλανδία θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το ταμείο της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων. Η Ολλανδία ηγείται μιας ομάδας μικρότερων χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους.

Η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν έκρυψε την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης.

«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί. Όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορονοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τέλος, παραδέχθηκε ότι «θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε, όμως, μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα