Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης

Ποιο είναι το προφίλ των αντίπαλων των ελληνικών ομάδων στα προκριματικά του Europa League και του Champions LeagueΠοιες ελληνικές ομάδες έχουν τις πιο «δύσκολες» αναμετρήσεις

Αντίπαλο με… ιδιαιτερότητες επιφύλαξε στον Ολυμπιακό η κλήρωση του Γ΄ προκριματικού γύρου του Champions League, που έγινε σήμερα στη Νιόν.

Αν δεν υπάρξει

κάποια μεγάλη έκπληξη την επόμενη εβδομάδα στην Ποντγκόριτσα, οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την Παρτιζάν, η οποία επικράτησε 2-0 της Μπουντούτσνοστ στο Βελιγράδι, στο πρώτο παιχνίδι της Β΄ προκριματικής φάσης, και βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση. Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα δώσουν εκτός έδρας το πρώτο παιχνίδι, στις 25 ή 26 Ιουλίου, με τη ρεβάνς να διεξάγεται στο «Γ. Καραϊσκάκης», 1 ή 2 Αυγούστου.

Εφόσον η Παρτιζάν επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και προκριθεί, θα πρέπει να αναμένονται δύο ματς με μεγάλη ένταση, τουλάχιστον στις εξέδρες. Είναι γνωστή η αδελφοποίηση και οι στενές σχέσεις των οπαδών του Ολυμπιακού με εκείνους του Ερυθρού Αστερα, του «αιώνιου» αντιπάλου της Παρτιζάν στη Σερβία.

Οι «ασπρόμαυροι» του Βελιγραδίου πανηγύρισαν πέρυσι το 27ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, παρότι ολοκλήρωσαν την Α΄ φάση έξι βαθμούς πίσω από τον Ερυθρό Αστέρα. Πέτυχαν ένα εντυπωσιακό «7 στα 7» στα play-offs και κατέκτησαν τον τίτλο, τρεις βαθμούς μπροστά από τον μεγάλο αντίπαλό τους, τον οποίο νίκησαν και στον τελικό του κυπέλλου (1-0), φτάνοντας στο νταμπλ.

Μετά τη λήξη της περασμένης σεζόν η Παρτιζάν προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, με τον έμπειρο Μίροσλαβ Τζούκιτς (με θητεία μεταξύ άλλων στη Βαλένθια, αλλά και στην εθνική Σερβίας) να αντικαθιστά τον Μάρκο Νίκολιτς. Από το έμψυχο δυναμικό της ομάδας ξεχωρίζουν ο επιθετικός Ούρος Τζούρτζεβιτς (με θητεία σε Φίτεσε και Παλέρμο), οι Βραζιλιάνοι μέσοι Λεονάρντο και Εβερτον Λουίζ και ο εμβληματικός αρχηγός Σάσα Ιλιτς, που συνεχίζει να αγωνίζεται λίγο πριν συμπληρώσει τα 40 χρόνια του και με περίπου 400 επίσημες συμμετοχές στην Παρτιζάν (έχει περάσει και από τη Λάρισα το 2009, ενώ έχει παίξει επίσης σε Θέλτα και Γαλατάσαραϊ). Στο ρόστερ των πρωταθλητών Σερβίας υπάρχει και ο 22χρονος Μαυροβούνιος Μάρκο Γιάνκοβιτς, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών είχε αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό, χωρίς να παίξει ποτέ στην πρώτη ομάδα.

ΑΕΚ

Μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ρωσικού ποδοσφαίρου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα βρεθεί στον δρόμο της ΑΕΚ για τον Γ` προκριματικό γύρο του Champions League. Με 13 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα και ένα κύπελλο UEFA, η ΤΣΣΚΑ αποτελεί ένα από τα «μεγαθήρια» της αχανούς χώρας, αν και τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σημαντικό μέρος από την αίγλη του παρελθόντος.

Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε, κατέλαβε την δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 62 βαθμούς, επτά λιγότερους από την «συμπολίτισσα» Σπαρτάκ που κατέκτησε τον τίτλο. Σε 30 αγώνες, σημείωσε 42 τέρματα και δέχθηκε μόλις 15, ενώ οι καλύτεροι παίκτες της, είναι οι πολλές φορές διεθνείς, Ιγκόρ Ακινφέεφ (τερματοφύλακας), Αλεξέι και Βασίλι Μπερεζούτσκι και Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (αμυντικοί) και Αλαν Τζαγκόεφ (μεσοεπιθετικός).

Παναθηναϊκός

Την Καμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν ή τη Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ από την Πολωνία θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 27 Ιουλίου στη Λεωφόρο και η ρεβάνς στις 3 Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι Καμπάλα και Γιαγκελόνια ήρθαν ισόπαλες 1-1 στο πρώτο μεταξύ τους ματς στο Αζερμπαϊτζάν, άρα οι Πολωνοί έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση.

Η Καμπάλα φέρνει εξαιρετικά δυσάρεστες αναμνήσεις για τον Παναθηναϊκό, καθώς πριν από δύο χρόνια τον υποχρέωσε σε έναν από του πιο ταπεινωτικούς αποκλεισμούς της ευρωπαϊκής του ιστορίας, στα play-offs του Europa League (0-0 στο Αζερμπαϊτζάν, 2-2 στο «Απόστολος Νικολαϊδης»). Προπονητής της ομάδας παραμένει ο Ρόμαν Χρίγκορτσουκ, και στο… πολυεθνικό ρόστερ της υπάρχουν ποδοσφαιριστές από τη Σερβία (Βόισλαβ Στάνκοβιτς), τη Γαλλία (Μπαγκαλί Νταμπό, Στίβεν Ζοσέφ-Μονρόζ), τη Σκοτία (Αντι Χάλιντεϊ), την Ουκρανία (Βιτάλι Βέρνιντουμπ, Ντμίτρο Μπεζοτόσνι), την Ολλανδία (Ντιόν Μαλόουν, Ντέιβ Μπούλτχουις), την Κροατία (Φιλίπ Οζομπιτς), την Ισπανία (Χάβι Ερνάντεθ) και το Μάλι (Φαμούσα Κονέ).

Στόχος της Καμπάλα στην Ευρώπη είναι να μπει για τρίτη διαδοχική χρονιά στους ομίλους του Europa League, αλλά το 1-1 με τη Γιαγκελόνια στο χθεσινό παιχνίδι στο Μπακού, καθιστά δύσκολη ακόμη και την πρόκριση στον Γ΄ προκριματικό. Η πολωνική ομάδα δεν είναι άγνωστη στους Ελληνες φιλάθλους, καθώς την περίοδο 2010-11, όταν μετείχε στο Europa League ως κυπελλούχος (ο μοναδικός τίτλος στην ιστορία της μαζί με το Σούπερ Καπ της ίδιας χρονιάς), αντιμετώπισε στον Γ΄ προκριματικό γύρο τον Αρη, ο οποίος την απέκλεισε πολύ δύσκολα (νίκησε 2-1 στο Μπιάλιστοκ και έφερε ισοπαλία 2-2 στη Θεσσαλονίκη). Η Γιαγκελόνια έχει ιδρυθεί το 1920, αλλά μέχρι πριν μία δεκαετία είχε μόνο σποραδικές παρουσίες στην πρώτη κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος. Προπονητής της είναι ο Ιρενέουζ Μάμροτ και το ρόστερ της είναι… εξίσου πολευθνικό με αυτό της Καμπάλα: Σκοτία (Ζίγκι Γκόρντον), Ουκρανία (Τάρας Ρόμαντσουκ, Ντμίτρο Χομτσενόβσκι), Λιθουανία (Αρβιντας Νοβικόβας, Φιοντόρ Τσέρνιχ), Βραζιλία (Γκιγιέρμε Σίτια, Γκουτιέρι Τομελιν), Κροατία (Ιβάν Ρούνιε), Σλοβακία (Μαριάν Κέλεμεν, με θητεία στον Αρη), Τσεχία (Μάρτιν Πόσπισιλ) και ο Ιρλανδός επιθετικός Σίλιαν Σέρινταν, με σπουδαία παρουσία στην Κύπρο, όπου αγωνίστηκε σε ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια.

ΠΑΟΚ

Την… πρωτάρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Ολιμπίκ Ντόνετσκ θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League. Το πρώτο ματς θα γίνει στις 27 Ιουλίου στην Ουκρανία και η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα (3/8) στην Τούμπα.

Η Ολιμπίκ δεν διαθέτει μεγάλη ιστορία, καθώς ιδρύθηκε το 2001, ενώ τη σεζόν 2013-14 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη Β΄ κατηγορία και εξασφάλισε την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια». Την παρελθούσα αγωνιστική περίοδο κατέκτησε την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με 34 βαθμούς σε 22 αναμετρήσεις (9 νίκες, 7 ισοπαλίες, 6 ήττες), ενώ ολοκλήρωσε τα πλέι οφ στην τέταρτη θέση με 44 βαθμούς, απολογισμό 11 νίκες, 11 ισοπαλίες και 10 ήττες, ενώ πέτυχε 33 τέρματα και δέχθηκε 44. Η τέταρτη θέση είναι και η καλύτερη της ιστορίας της στη μεγάλη κατηγορία, με αποτέλεσμα να πάρει για πρώτη φορά το «εισιτήριο» για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Έδρα της Ολιμπίκ είναι το χωρητικότητας 3.000 θεατών «Sports Complex Olimpik» στο Ντόνετσκ, ωστόσο η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει επίσης το «Μπάνικοφ» στο Κίεβο και το «Γιουβιλέινι» της πόλης Σούμι. Τα χρώματα της ομάδας είναι το άσπρο και το μπλε, ενώ προπονητής είναι ο Ρόμαν Σάνζαρ. Ο 38χρονος (28/5/1979) Σάνζαρ «κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του» τον Δεκέμβριο του 2012 και έγινε βοηθός προπονητή, ενώ τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε προσωρινά τα «ηνία» της Ολιμπίκ και βοήθησε την ομάδα να πανηγυρίσει την άνοδο στην Premier League της Ουκρανίας.

Πανιώνιος

Την Μακάμπι Τελ Αβίβ ή την KR Ρέικιαβικ από την Ισλανδία θα αντιμετωπίσει ο Πανιώνιος στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, εφόσον βέβαια οριστικοποιήσει την πρόκρισή του επί της Γκόριτσα, την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία. Η ισραηλινή ομάδα επικράτησε 3-1 στη Νετάνια στο πρώτο ματς με την KR (αν και βρέθηκε να χάνει 1-0) και λογικά θα είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τους «κυανέρυθρους» στο πρώτο παιχνίδι, στις 27 Ιουλίου, με τη ρεβάνς να γίνεται στις 3 Αυγούστου στη Νέα Σμύρνη.

Η Μακάμπι, που μοιάζει η πιθανότερη αντίπαλος για τον Πανιώνιο, έχει βρεθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στο δρόμο ελληνικών ομάδων και μόνο ο Αστέρας Τρίπολης κατάφερε να την αποκλείσει, στα play-offs του Europa League πριν από τρία χρόνια (ήττα 3-1 στο Ισραήλ και νίκη 2-0 στο «Θόδωρος Κολοκοτρώνης»). Στον αντίποδα, η «ομάδα του λαού» έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα «εμπόδια» του ΠΑΟΚ στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League της σεζόν 2004-05 (τότε που οι Θεσσαλονικείς είχαν μηδενιστεί στο πρώτο παιχνίδι, λόγω αντικανονικής χρησιμοποίησης του Κύπριου Λιάσου Λουκά, και έχασαν το ματς 3-0 «στα χαρτιά»), του Ολυμπιακού στον Γ΄ προκριματικό του Europa League της σεζόν 2010-11 (με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Έβαλντ Λίνεν από την τεχνική ηγεσία και ο Ντιόγκο να πέσει σε δυσμένεια) και του Παναθηναϊκού στα πλέι-οφ του Europa League της περιόδου 2011-12.

Η Μακάμπι έχει κατακτήσει συνολικά 21 πρωταθλήματα και 23 κύπελλα στο Ισραήλ, πέρυσι όμως είδε την… πλάτη της Χαποέλ Μπερ Σεβά στο πρωτάθλημα, ενώ ηττήθηκε στον τελικό κυπέλλου από τη Μπνέι Γέχουντα. Η διοίκηση της ομάδας προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αλλαγή προπονητή, προσλαμβάνοντας τον Ζόρντι Κρόιφ (γιο του αείμνηστου Γιόχαν), ενώ έκανε και αρκετές μεταγραφές για την ενίσχυση της ομάδας. Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί Ισραηλινοί διεθνείς ποδοσφαιριστές, από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Ταλ Μπεν Χαΐμ, με θητεία μεταξύ άλλων στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι, και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Εγιάλ Γκολάσα. Από τους ξένους της Μακάμπι, αξίζουν αναφοράς ο Ιταλο-Αργεντινός Κριστιάν Μπατόκιο, ο Σέρβος διεθνής τερματοφύλακας, Πρέντραγκ Ραϊκοβιτς, και ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο.

Σε ό,τι αφορά την KR Ρέικιαβικ, αποτελεί μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ισλανδικού ποδοσφαίρου, με 26 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο. Το καλοκαίρι του 2009, πάντως, είχε αποκλείσει τη Λάρισα στον Β΄ προκριματικό του Europa League, ενώ την περίοδο 1997-98 είχε αποκλειστεί στο Κύπελλο UEFA από τον ΟΦΗ. Προπονητής της είναι ο Βίλουμ Θορ Θόρσον και στο ρόστερ της υπάρχουν πέντε ξένοι, όλοι από τη Δανία. Το πρωτάθλημα στην Ισλανδία είναι σε εξέλιξη και η KR δεν τα πηγαίνει καλά, καθώς βρίσκεται στην όγδοη θέση (μεταξύ 12 ομάδων), με συγκομιδή 11 βαθμών μετά από εννέα αγώνες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
europa league, champions league, premier league, europa, league, ολυμπιακος, ελλαδα, λαρισα, τσσκα, ΑΕΚ, uefa, παναθηναικος, γαλλια, θεσσαλονικη, σλοβακία, κυπρος, αποελ, ΠΑΟΚ, sports, μπλε, ηνία, ρέικιαβικ, πανιωνιος, σλοβενία, νέα, μπεν, καλοκαιρι, οφη, θορ, απε-μπε, προγνωστικα στοιχηματος, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, κληρωση, σλοβακία, αποελ, σλοβενία, βραζιλια, δανια, εθνικη, ηγεσια, θητεια, θορ, ισπανια, ισραηλ, ισλανδια, ολλανδια, ουκρανια, οφη, σμυρνη, χρωματα, uefa, αγωνες, αιγλη, αναμνησεις, βελιγραδι, βρισκεται, γινει, γινεται, διοικηση, δυναμικο, εγινε, υπαρχει, εβδομαδα, εμψυχο, εξελιξη, εξι, επτα, ετων, ευρωπη, ηλικια, ιγκορ, καμπαλα, κυπελλο, κιεβο, κροατια, λιθουανια, ληξη, λογο, μπλε, μπεν, νεα σμυρνη, νικη, ομαδα, ομονοια, παπουτσια, πολωνια, ρέικιαβικ, σερβια, σεζον, σουπερ, τρια, τριτη, τσεχια, τσελσι, τσσκα, τσσκα μοσχας, τιτλος, φορα, ασπρο, εννεα, europa, league, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, play, premier league, τουμπα, βοηθος
Τυχαία Θέματα