«Ομπρέλα» από τη Γαλλία στην κυπριακή ΑΟΖ: Νέα γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση

Γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), γνωστοποίησε το Σάββατο (12/1) το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει πως η άσκηση γίνεται «στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο χωρών».

Αυτό συνέβη ενώ λίγες ώρες πριν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο «οικόπεδο 7» της

κυπριακής ΑΟΖ στέλνει το Παρίσι. Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι υπάρχει και πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα. Είναι πλέον φανερό ότι η Γαλλία αυτή τη στιγμή απλώνει «ομπρέλα» προστασίας στην κυπριακή AOZ. Η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει άλλωστε προκαλέσει πολλές φορές πολλές αντιδράσεις…

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό έχουν «πέσει» οι υπογραφές για αδειοδότηση κοινοπραξίας των TOTAL και ΕΝΙ εντός του «οικοπέδου 7» από πλευράς Κύπρου. Την ίδια ώρα που η Τουρκία στο πλαίσιο των προκλητικών ενεργειών της είχε φτάσει στο σημείο να παρουσιάσει ως δικό της το «οικόπεδο 7» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Γαλλία», συνεχίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατίας στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της Ε.Ε.».

Την άσκηση ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, στο Twitter, ότι «οι γαλλοκυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στo πλαίσιo μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας».

Des exercices navals franco-chypriotes se déroulent actuellement dans les eaux chypriotes. Ils s’inscrivent dans une coopération d’excellente qualité. Nous souhaitons permettre à Chypre, pays membre de l’UE, de pouvoir assurer ses responsabilités dans ses eaux de souveraineté.

Florence Parly (@florence_parly) October 12, 2019

«Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος – μέλος της Ε.Ε., να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της», πρόσθεσε η γαλλίδα ΥΠΑΜ, σύμφωνα με το «philenews».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης. Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Από κυπριακής πλευράς επιχειρείται πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 7, με την ίδια πηγή να αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε. Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Yavuz» κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Παρασκευής (11/10), ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του, στο Παρίσι, για την αποστολή μιας φρεγάτας στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχεδόν αδιάκοπη, με την κυπριακή πλευρά να χαρακτηρίζει ως υποστηρικτική τη στάση κρατών-μελών της ΕΕ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στο παρόν στάδιο, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει πάντως, οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία ιταλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νέα προκλητική NAVTEX από την Τουρκία

Στο μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε νέα προκλητική NAVTEX, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται ασκήσεις με βολές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, από τις 8 π.μ μέχρι τις 5 μ.μ. Η θαλάσσια περιοχή που «δεσμεύεται» από την Άγκυρα βρίσκεται στην «καρδιά» της κυπριακής ΑΟΖ και αποτελεί συνέχεια των προκλητικών NAVTEX που έχουν εκδοθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τι είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, σημείωσε ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο αυτό κατά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί την Πέμπτη, καθώς η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Ρώτησα, διερεύνησα τις προθέσεις τους, αν πρόκειται να απαντήσουν με κάποιου είδους στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και μου απάντησαν ότι στέλνουν πλοίο, στέλνουν μια φρεγάτα. Αυτή η εντύπωση νομίζω ότι υπάρχει και από ιταλικής πλευράς. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι θα στείλουν κάτι. Αυτή η παρουσία από μονή της στο οικόπεδο 7, το οικόπεδο που έχουν άμεσα συμφέροντα, εταιρείες γαλλοιταλικών συμφερόντων, είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία, αν θέλετε, αντισταθμίζει, κατά κάποιον τρόπο, αυτή την τουρκική παρουσία».

«Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μονό προς τη Γαλλία, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Ερντογάν έναντι των συμμάχων» υπογράμμισε.

Αποσαφήνισε πάντως ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του «οικοπέδου 7», ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή, αλλά εκτίμησε ότι είναι σημαντική εκεί η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία. Επίσης, αποκάλεσε προκλητική ενέργεια την παρουσία του γεωτρύπανου Γιαβούζ με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Αναφερόμενος εξάλλου στο συριακό, ο υπουργός τόνισε ότι οι Τούρκοι έχουν μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και δίνουν την αίσθηση ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ο σταθερός σύμμαχος στην περιοχή είναι μόνο η Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική αγοράς δύο υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Παρλί υπεγράφη επιστολή προθέσεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

«Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ό,τι αφορά το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση» διευκρίνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα