Ο υπεύθυνος για τον φωτισμό της Ακρόπολης στο altsantiri.gr: Πικρία για την αδιαφορία

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο για τον φωτισμό της Ακρόπολης το 2004«Δεν είναι απλά θέμα συντήρησης, αλλά η ανάδειξη της εικόνας της χώρας μας στον υπόλοιπο κόσμο»Η αδιαφορία του Υπ. Πολιτισμού και του Δήμου Αθηνών

Της Χριστιάνας Βουκελάτου

Ο Κώστας Κάπος είναι ο ενεργειακός/μηχανολόγος μηχανικός, υπεύθυνος γα τον φωτισμό της Ακρόπολης το 2004.

Με αφορμή την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook

την αγανάκτησή του για την «οικτρή εικόνα» του μνημείου έτσι όπως ήταν φωτισμένο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γάλλου Προέδρου.

Το altsantiri.gr μίλησε με τον Κώστα Κάπο και ο ίδιος μας περιέγραψε τις ανεπάρκειες χρόνων στη συντήρηση του μνημείου, τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ίδιος τα περασμένα χρόνια για να λυθούν καθώς και το τι πρέπει να γίνει για να μπει ένα οριστικό τέλος.

«Δεν είναι απλά θέμα συντήρησης, αλλά η ανάδειξη της εικόνας της χώρας μας στον υπόλοιπο κόσμο»

«Στο συγκεκριμένο μνημείο δεν είναι απλά θέμα συντήρησης μιας εγκατάστασης, αλλά η ανάδειξη της εικόνας της χώρας μας στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ξένοι έχουν σαν σημείο αναφοράς για την Ελλάδα την Ακρόπολη. Κι εμείς καταφέραμε να δείξουμε μια εικόνα κατάπτωσης και μιζέριας», τονίζει αρχικά ο κ. Κάπος στο altsantiri.gr.

«Κάθε χρόνο απαιτείται η αντικατάσταση ενός μεγάλου αριθμού λαμπτήρων. Οι νέοι λαμπτήρες ήταν εκτός προδιαγραφών όσον αφορά τη χρωματική απόδοση και τη θερμοκρασία του λευκού χρώματος, γεγονός που έκανε το μνημείο να μοιάζει με χασαποταβέρνα.

Η κυρία Ελένη Μπάνου ως προϊσταμένη, και η κα Μοσχονησιώτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα, αλλά δεν είχαν τις τεχνικές γνώσεις να το επιλύσουν“, αναφέρει στη συνέχεια.

Ο ίδιος, όπως μας εξηγεί, καλέστηκε τον Οκτωβριο του 2016 και μετά από αυτοψία συνέταξε μια λεπτομερειακή έκθεση του τι έπρεπε να γίνει και τι κόστος κατά προσέγγιση θα είχε αυτό.

«Η έκθεση προωθήθηκε στα ανώτερα κλιμάκια, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και η κατάσταση του φωτισμού είναι τραγική. Και όλα αυτά για ένα κονδύλι της τάξεως των 50-60.000 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επικοινωνία με τον Δήμο Αθηνών

Στη συνέχεια ο κ. Κάπος ήρθε σε επαφή με τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να επικοινωνήσει τα προβλήματα της Ακρόπολης με σκοπό να βρεθεί μία λύση.

«Έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον αλλά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα και από αυτούς. Και να σκεφτείτε ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρηματίες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν θησαυρίσει πουλώντας την εικόνα της φωτισμένης Ακρόπολης», καταγγέλλει στο altsantiri.gr

«Η πικρία μου στρέφεται όχι μόνο στα δαιδαλώδη μονοπάτια του ΥΠ.ΠΟ. που δεν έχουν κινητοποιηθεί, αλλά και στην αδιαφορία του Δήμου και των επιχειρηματιών που δεν σκέφτηκαν ποτέ να ανταποδώσουν», καταλήγει.

Να υπενθυμίσουμε ότι λίγες ημέρες πριν ο Κώστας Κάπος είχε εκφράσει δημόσια την οργή του για την κατάσταση της Ακρόπολης.

«Το 2004 ξοδεύτηκαν συνολικά 1.200.000 ευρώ για να αποκτήσουν τα μνημεία της Ακροπόλεως το φωτισμό αναδείξεως που τους άξιζε. Αγωνίστηκα όχι μόνο να ολοκληρώσω τις μελέτες, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή που ρύθμιζα τις δέσμες των προβολέων, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ, κρεμασμένος από τα βράχια στις 3.00 το πρωί, γιατί πίστευα στην αναγκαιότητα αυτού του Έργου και το αγαπάω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχω σχεδιάσει στην καριέρα μου..

Έκτοτε, κανένας υπάλληλος από τους πολλούς που ασχολούνται με την Ακρόπολη δεν σκέφτηκε καν να πλύνει τους προβολείς που έχουν πιάσει 2 δάχτυλα βρόμας που έχει αλλοιώσει εντελώς τα φωτοτεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Τοποθετούν εντελώς ακατάλληλους λαμπτήρες, έχουν χαλάσει τη σκόπευσή τους, οι μισοί δεν δουλεύουν καν, και όλα αυτά για ένα κονδύλι της τάξης των 50.000 ευρώ που θα κόστιζε η συντήρηση της εγκατάστασης (προσωπικά, έχω προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες μου, μια και είμαι πια ο μόνος που ξέρει όλη την εγκατάσταση).

Αναρωτιέμαι, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ για την οικτρή εικόνα που δείχνουν σε όλο τον κόσμο κάθε φορά; Δεν καταλαβαίνουν ότι η εικόνα της εγκατάλειψης αυτής, είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η εικόνα της Πτώσης μας;», είχε καταγγείλει.

Keywords
Τυχαία Θέματα